четвъртък, 8 декември 2016 г.

От Коледната пекарна: Коледни донъти


Преди време във Фейсбук Или каза: Донъти:))) и ме подсети, че е време да направя и аз поредната доза. А и интересът в блога в последно време към рецептата за донъти е доста голям. Досега съм правила само пържени, с Или коментирахме вариант за печени. Такива направих сега, но определено пържените са моят фаворит - точно те имат вкус на истински понички. Някак при самото пържене вътрешността става доста различна. Не, че тези не ги изядохме, също са вкусни, но вкъщи си оставаме фенове на пържените. Тестото ми е същото, като при пържените донъти, но увеличих маслото, за да не са много сухи, добавих и едно яйце в повече, маята е 1 бр. реших да експериментирам, добре се получи, не мисля, че има нужда от две.
Варианти на понички и донъти в блога: Класически бухти, Френски понички, Донъти, Влюбени донъти, Локумадес.
А днешната лимитирана серия е тематично в Коледна премяна. В интернет има много красиви идеи за декорация на коледни понички, попаднах и на едни като еленчета, много сладки, с рогца от солети бретцели и нослета от черешки.



Продукти:
500 гр брашно
100 гр разтопено краве масло
150 мл прясно мляко
2 яйца
100 гр захар
1 пакет ванилена захар Др. Йоткер
1 пакет суха мая Др. Йоткер


Приготвяне:
Брашното се пресява и заедно с останалите сухи съставки се разбърква в купа.
Добавят се яйцата, маслото и млякото и се замесва меко тесто. При нужда се добавя още малко брашно.
Тестото се прави на топка и се поставя в набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса за около 45 мин. - 1 час или докато удвои обема си.
Изважда се, разточва се на кора с дебелина 1 см и с помощта на ринг или чаша се изрязват кръгове с желаната големина. В средата се изрязва малка дупка, с помощта на капачка от червило или с накрайник на шприц. (Могат да се изрежат други формички: сърца, звезди, елхи).
Покриват със стреч фолио и се оставят да се опуснат за около 20 минути.
Може да се изпекат върху хартия за печене на 200 градуса, в предварително загрята фурна за около 20 минути. Може да се изпържат на маслена баня, в предварително загрято олио. (Тези са печени)
След като са готови се пълнят с мармалад, шоколад или друго, или пък се покриват с глазура и шоколад, захарни декорации, поръсват се с пудра захар.


2 коментара:

  1. Много е цветно и красиво в блога тези дни, Кате!
    Продължавай да ни зареждаш с коледно настроение, както досега!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Изкушенията продължават!
    Много цветно, красиво и нежно - приказка...
    Благодаря, Кате, поздрави за теб и комплименти!

    ОтговорИзтриване