Страници

Коледни вкусове: Печени пълнени картофи


Поредният вкус от коледните пазари в Австрия. Представлява голям, цял, печен картоф. Поднася се с масло и сол, или пък се издълбава и пълни с различни вкусотии. Любимата ми версия е с шунка и гауда.


Избират се големи картофи. Измиват се и се подсушават. Увиват се във алуминиево фолио поотделно и се пекат във фруна на 200 градуса за около час и половина. Зависи от големината( трябва на пипане да са омекнали).
Изваждат се, оставят се леко да се охладят, разрязват се на две по дължина и се издълбават с лъжица, за да се получат лодки за пълнене. Вътрешността се нарязва на дребно, към нея се добавя нарязана шунка, малко краве масло, сол и черен пипер. Поръсват се с настъргана гауда (кашкавал) и се връщат във фурната да се запекат.
Изваждат се и се поднасят по желание с йогурт дресинг, майонезено чеснов сос и др.





3 коментара:

  1. Страхотно, Кате! Тук на слънчев бряг лятото се предлагат тези картофи, летен вкус за мен, но да, сега го почуствах и коледен.
    Така днес в близост до нас имаше коледен базар и сцена с изпълнители на бг музика. Минавайки усетих миризмата на печена скумрия. Сетих се преди много години имаше точно за Коледа едни шатри на Орлов мост, в София, била съм дете...Скумрия - уж само с морето свързвам този аромат, но не, сякаш тази точно скумрия си мирише на Коледа...особено е!

    ОтговорИзтриване
  2. Правила съм ги и са голяма вкусотия, Кате! Твоите изглеждат неустоимо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    чудни стават пълнените картофи, независимо с каква плънка.Интересно и много вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване