неделя, 31 януари 2016 г.

На хълма



Нямам представа колко дълго ще остана в този град. Не знам и колко пъти още ще се изкача на този хълм. Но пък съм сигурна, че всеки път ще откривам нови и нови неща и че разходките тук никога няма да ми омръзнат. Спомням си първият път, когато дойдох. Тогава като всеки турист търсех най-известните забележителности, в такива моменти човек обаче подминава безброй малки нещица, които всъщност са част от атмосферата и очарованието на мястото. Но просто няма как, така е с всички дестинации. Когато си за пръв път някъде е невъзможно да видиш всичко, още повече пък да го усетиш, но със всяко следващо посещение нещата се променят и чувствата, емоциите и погледа също. Ето затова днес ще ви покажа снимки от поредната разходка до Шлосберг и както сами ще се убедите е различно от предишните пъти.



Прочетете Цялата Статия...

петък, 29 януари 2016 г.

Двуцветно смути с манго, банан и ягоди



Продукти за 1 порция:
1 манго
1 банан
4 ягоди
1 смокиня
1 с.л. Йогурт
1 ч.л. пчелен прашец, от "Фармхопинг" и "Медената къща"



Приготвяне:
За жълтият слой: банана и мангото се белят. Костилката на мангото се отстранява. Нарязват се и поставят в блендер заедно с йогурта. Пасират се до хомогенност.
За розовият слой: ягодите и смокинята се пасират с малка част от жълтата смес.
В чаша се налива първо жълтата смес и върху нея розовата.
Смутито се поръсва с пчелен прашец.



Прочетете Цялата Статия...

Супа с боб Черно око


Този дребен боб прилича на вид на класически боб, но пък всъщност на вкус се доближава повече до лещата и боб мунг. Затова и рецептата, която приготвих с него е именно тази.



Продукти:
1 ч.ч. боб черно око
1 литър вода
1 глава лук
1 морков
1 чушка
2 с.л. кетчуп
сол
зехтин
2 скилидки чесън



Приготвяне:
Бобът се измива и отцежда.
Лука и чушката се нарязват на ситно, моркова се остъргва и също се нарязва на ситно.
В тенджера се загрява зехтина и зеленчуците се изсипват в нея.
Разбъркват се и се налива малко вода - около 50 мл. Похлупва се и зеленчуците се оставят да се задушат до омекване, на средна степен на котлона.
Добавя се кетчупа и се разбърква.
След 2-3 минути се добавя и боба, разбърква се, налива се водата и се похлупва. Вари се до готовност.
Добавят се солта и пресованият чесън.
Супата се разбърква и се оставя на котлона за няколко минути.




Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 28 януари 2016 г.

Султан кебап


Султан кебап е известно ястие от турската кухня. Представлява нещо като завити сармички с кори за баница с пълнеж от месо и зеленчуци. Помогнах си с това видео. В моята рецепта присъстват и моркови, понеже консервата ми с грах беше такава.






Продукти:
за 4 порции:

2 бр. пилешки филета / около 600-700 гр
1 патладжан
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. доматено пюре
сол
черен пипер
червен пипер, лют
1 ч.ч. отцеден грах от консерва
няколко бейби моркова, от консерва
няколко листа кори за баница / по възможност турски, или по-плътни/

за бешамела:

за Бешамела:
1 с.л. краве масло
250 мл прясно мляко
1 с.л. брашно
сол
черен пипер

за поръсване сирене Пейнир или кашкавал



Приготвяне:
Патладжана се нарязва на кубчета и се посолява. Оставя се за няколко минути да пусне горчивият си сок.
В тиган се загрява малко зехтин и се добавят кубчетата патладжан. Готвят се докато станат леко златисти. Изваждат се в чиния.
В същият тиган се добавя пилешкото месо, нарязано на кубчета. Готви се докато се запечата добре от всички страни.
Добавят се лука и чесъна, нарязани на ситно. Готвят се до омекване на лука.
Добавят се черният и червеният пипер, солта и се разбърква. Добавя се доматеното пюре, отново се разбърква и накрая се добавят нарязаните моркови и граха. Хубаво се разбърква, оставя се още няколко минути на котлона и се добавя и патладжана. Разбърква се и се отстранява от котлона.

За бешамела:
В тиган се загрява маслото и когато се разтопи се добавя брашното, бърка се около 1 минута и се налива на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка прясното мляко и подправките. Вари се около 5 минути, на слаб огън до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване.

В купа се поставя 1/2 лист кора, като краищата да стърчат. Поставя се плънка - 3-4 с.л. Завиват се краищата и купичката се обръща в ръката, така ще се получи нещо като голяма сарма или бохча:).
Подреждат се всички сарми в намаслена тава. Върху всяка сарма се полива по 1-2 с.л. бешамел.
Запичат се в предварително загрята на 190 градуса фурна до зачервяване.
Изваждат се и се поръсват с настърганото сирене или кашкавал и се връщат отново във фурната докато се разтопи.
При сервиране може да се добави в чинията още от бешамела.

* Ако случайно корите ви са от фините може да използвате няколко пласта.


Прочетете Цялата Статия...