петък, 26 февруари 2016 г.

Ретро сладкиш с праскови от компот




Продукти:
5 яйца
1 ч.ч. захар
17-20 пълни с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 прахче ванилия / може и 1 пакет ванилена захар/

краве масло за намазване на тавичката
1 голям компот от праскови/кайсии/


Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер на крем. Към тях се добавя по малко от пресятото с бакпулвера и ванилията брашно. Сместа става гъста кексова.
Кръгла тава с диаметър см се намазва с кравето масло и върху дъното се подреждат прасковите от компота. Отгоре се изсипва внимателно сместа, заглажда се и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, без вентилатор до готовност.
Сладкиша се изважда и след малко се обръща в тортена чиния. Като се охлади се сиропира със сока от компота. Ако сокът е малко, може да се направи сироп от захар и вода.



Прочетете Цялата Статия...

Суши вечер с приятели


Или още няколко варианта на тема суши:)



Tekka maki с риба тон

По принцип се прави със сурова риба тон, но аз го направих с филенца от консервата на Била премиум. Чудесни са и много подходящи. Лист нори се разрязва на две. Върху малкият лист се нанася готов ориз за суши, като в края се оставя без ориз, за да може след като се навие да прилепне. В едната част се поставя филаделфия и се подреждат филенца риба тон. Навива се на руло и се нарязва на хапки.



Калифорния с Филаделфия, ролца раци, авокадо и черен сусам
Прави се по метода на обърнатото суши, плънката са рулца раци сурими (които предварително са пуснати във вряща вода за 1-2 минути), Филаделфия и авокадо. Рулото е поръсено с запечен на тиган черен сусам.



Оши суши в домашни условия:) Пресовано суши с пушена сьомга, което би трябвало да се прави в специални уреди, но и така става, нали:).
Сварен и овкусен ориз за суши се изсипва в продълговат съд и се притиска много добре. Отгоре се подреждат парчета пушена сьомга. Нарязва се на квадратни или правоъгълни парчета.


И още: любимото ми суши с филаделфия, авокадо и пушена сьомга, както и хапки с песто и сушени домати и каперси от "Билла премиум".



Прочетете Цялата Статия...

Земел кнедли с шпек


Кнедлите са изключително популярни в Европа. Поднасят се като гарнитури, добавки към супи или десерт. Съществуват вариации с картофи, хляб или брашно. Днешните са със земели и шпек.
Други варианти:
Кнедли със стар хляб и лук; Кнедли със сливи; Кнедли с шоколад




Продукти:

5 бр. нарязани земели
250 мл прясно мляко
2 яйца
2-3 с.л. брашно
сол
черен пипер

добавки:
шпек / студено пушен бекон/

*Може да се добавят и ситно нарязан магданоз и запържен лук.




Нарязаните земели се накисват с млякото за 30 минути.
В зависимост от хляба, може да поеме повече или по-малко мляко, затова ако е необходимо да се отцеди излишното мляко.
След това се добавят останалите продукти.
Всичко се смесва добре. С мокри ръце се взима от сместа и се оформят топчета с диаметър 3-4 см. Може и по-големи, по-малки:).

Пускат се във вряща подсолена вода и се варят за около 10-15 минути, докато изплуват на повърхността.
Изваждат се и се отцеждат. Поднасят се с бульон или като гарнитура към печени и варени меса.

*Кнедлите могат да се направят и със стар хляб.




Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 22 февруари 2016 г.

Приказната църква на Хундертвасер


Преди няколко месеца минавахме случайно от там и погледа ми бе привлечен от колоритността на църквата. Като излязла от приказка, по-точно от приказката на Хундертвасер, така си помислих и не сбърках. Разгледахме я набързо, направих няколко снимки с телефона, но си обещах, че ще се върна и ето ме отново.
Освен богатството и разнообразието на формите и цветовете, другото което ме привлича в неговото творчество е замисълът, който вгражда в проектите си.
Около църквата има 12 порти, които символизират основни култури и религии - в знак на толерантност. Камбанарията всъщност е часовниковата кула, с часовници от всички страни. В екстериорът пък са изобразени различни символи, някои от които доста странни, а на покрива пък има цветни кръгове.

Ето я и нея:








Прочетете Цялата Статия...