Страници

Ханиотски бюрек / Μπουρέκι Χανίων


Това ястие е с гръцки произход, о. Крит. Като всяка рецепта и тази се среща в различни варианти. Единият е като се прави с кори, а другият без. Пече се на тиган(варианта без корите) или във фурна. Плънката е само с тиквички, или в съчетание с картофи. Използва се сирене Мизитра, но понеже трудно се открива извън Гърция може да се замени и с друго. Аз направих смес от крема сирене и Фета.

Schiacciatina di zucchine


Рецептата е от италианската кухня. Изключително лесна за приготвяне, с малко продукти и минимално време. Много подходяща за сезона, за пред телевизора, за из път.
Предполагам, че името му е с вързано с Тосканското хлебче Schiacciata, но тук тестото е значително по-тънко и е без мая.



Идеята е нарязани на тънко тиквички да се разбъркат със панираща смес от брашно и вода и всичко това да се нанесе на тънък слой в тава и да се изпече, след което се нарязва на правоъгълни парчета. Може да се разнообразява с различни видове тиквички, добавяне на цветове, зелени подправки, пармезан, други сирена и т.н.


Ето и рецептата при мен:
Продукти:
2 бр продълговати тиквички (зукини)
20 равни с.л. брашно
250 мл вода
1 ч.л. сол
1 к.л. черен пипер, смлян
2 с.л. нарязан, настърган пармезан
2 с.л. зехтин


Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тиквичките се нарязват на тънки филийки.


Брашното се изсипва в купа, добавят се солта и пипера и се разбъркват. Постепенно се налива водата, като се бърка с телена бъркалка. Целта е да се получи смес с гъстота на смес за паниране. Ако има бучки се разбиват с миксер. В нея се поставят тиквичките и пармезана и всичко се разбърква внимателно и добре.


Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене.
Сместа се изсипва и се разнася равномерно. Може и да не покрие цялата тава, това не е проблем. Отгоре на места се разпределя зехтина.


Пече се в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 40 минути, или до леко златисто.
Изважда се, оставя се да се охлади и се нарязва на правоъгълни парчета. (Когато е топло трудно се отделя от хартията.)




Един ден в детският музей


Ако посещаватe Грац с деца, то непременно им подарете това изживяване. Музеят Фрида и Фред е създаден именно за тях. В него ученето е забавно, науките интересни, а работилницата на мишлетата ще им достави истинско удоволствие.
Ние благодарим на всички, които ни подариха този прекрасен ден!

























Кардиналшните с ягоди


Кардиналшните е популярен сладкиш (пастички)от виенската кухня. Комбинацията на двата цветя жълто и бяло отразяват цветовете на Католическата църква, а като вкус пък доставя божествена наслада. Откъдето и да го погледнеш изключителен десерт!
За да се получи добре трябва всички продукти, тавата и фурната да са подготвени предварително. Желателно е да се подсигурят два поша за шприц, за да може двете смеси да се нанесат една след друга, без да се губи много време.
В началото пълнежа е бил сладко от кайсии, но новите тенденции са с различни кремове, сладка и плодове.
Ето го и при мен:




Продукти:
5 яйца
120 гр (6 с.л.) захар
30-40 гр (4 с.л.) брашно
1 пакет ванилена захар Др. Йоткер
щипка сол

крем:
400 гр Маскарпоне
3 с.л. пудра захар
1 купа ягоди



Приготвяне:

Фурната се включва да загрява на 160 градуса.
Правоъгълната тава на фурната се застила с хартия за печене. За да не се мести по време на шпирцване на сместа, в краищата отдолу може да се прилепи към тавата с малко от белтъчната смес.

В купа се разбиват на крем: 1 цяло яйце, 4 жълтъка, ванилена захар, щипка сол, 30 гр (1 1/2 с.л.) захар. След това се добавя брашното.

В друга купа се разбиват 4 белтъка с 90 гр (4 1/2 с.л.) захар на твърд сняг.


Върху хартията за печене се шприцват първо белите ленти.
3 бели ленти( върху тях втори слой 3 бели ленти), на разстояние 1см една от друга. Между тях се шприцват две жълти ленти.

Това се прави на две места,т.е. два такива блата.

Поръсват се с пудра захар.
Пекат се за 35 минути на 160 градуса. Не се отваря по време на печене, наблюдава се през стъклото. Ако започне да се оцветява в кафяво, може фурната да се намали.
Като се опекат блатовете се отлепват от хартията, поставят се с пудрата захар надолу и се оставят да се охладят.

Маскарпонето се разбива с пудрата захар.
Ягодите се нарязват на едри парчета.

Върху първият блат се нанася крем и се подреждат ягоди, след което пак малко крем. Похлупва се с вторият блат. Сладкишът се поръсва с пудра захар. Нарязва се на пастички. Тъй като белтъчният блат е като на Павлова, при нарязването малко се намачква, но това не е проблем, там си е и всичко е много вкусно:)




На покрива / Freiblick Graz


На шестият етаж на Kastner & Ohler се намира едно прекрасно дневно кафе, от което се открива невероятна гледка към старият град на Грац и хълма Шлосберг - Freiblick.
Независимо дали просто ще пиете кафе, ще закусите или обядвате панорамната гледка ще бъде част от емоцията.




Коко Шанел, Карл Лагерфелд, Жан Пол Гутие, Кристиан Диор, Джорджио Армани, Долче и Габана това са имената от менюто за закуска, а ние избрахме
DONATELLA VERSACE, която включваше: шунка, салам, сирене, масло, котидж сирене, яйце, репички, йогурт с мюсли и плодове, кроасан, хлебчета и боровинкова Комбуча. В допълнение поръчахме кафе и горещ шоколад.
Абсолютно всички продукти бяха пресни, храната вкусна и обслужването добро. Мястото е добър избор, посещавано е и от туристи и от местни.