четвъртък, 30 юни 2016 г.

Ханиотски бюрек / Μπουρέκι Χανίων


Това ястие е с гръцки произход, о. Крит. Като всяка рецепта и тази се среща в различни варианти. Единият е като се прави с кори, а другият без. Пече се на тиган(варианта без корите) или във фурна. Плънката е само с тиквички, или в съчетание с картофи. Използва се сирене Мизитра, но понеже трудно се открива извън Гърция може да се замени и с друго. Аз направих смес от крема сирене и Фета.
Други рецепти от гръцката кухня може да видите тук.

Формата ми е с диаметър 18 sm


Продукти за тестото:
500 гр брашно
3 с. л. зехтин
1/2 ч. л. сол
1 1/2 ч.ч. хладка вода

Плънка:
3 тиквички
1 купа брашно, за тиквичките
1 ч.ч. натрошено Фета сирене
200 гр крема сирене
1 с.л. джоджен
2 с.л. сусам



Тесто: брашното се пресява в купа добавят се водата, зехтина и солта. Меси се до гладко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почине в продължение на 30 минути. След това се разделя на две различни части.

Тиквичките се нарязват на филийки(може на колелца или по дължина) и се потапят добре в брашно. Най-добре е брашното да се изсипе в голяма купа и да се добавят тиквичките, след което с ръце да се разбъркат много добре.
*Ако тиквичките са прекалено сочни може предварително да се посолят леко, да се оставят за малко да пуснат сок, след което да се отцедят.

Сиренето се разбърква с крема сиренето и ситно нарязаният джоджен.

По-голямата част тесто се разточва на дебела кора и се застила във форма, намазана със зехтин. изтегля се по стените да се получи борд.
Подреждат се 1/2 от тиквичките, върху тях се разпределя сиренето и отново се подреждат тиквички, след което се покриват с малкото тесто.
Отгоре се правят разрези с нож и се полива зехтин. Поръсва се сусама и бюрека се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност - 40 мин.
Изважда се, покрива се с кърпа и се оставя да се охлади.

Прочетете Цялата Статия...

сряда, 29 юни 2016 г.

Schiacciatina di zucchine


Рецептата е от италианската кухня. Изключително лесна за приготвяне, с малко продукти и минимално време. Много подходяща за сезона, за пред телевизора, за из път.
Предполагам, че името му е с вързано с Тосканското хлебче Schiacciata, но тук тестото е значително по-тънко и е без мая.



Идеята е нарязани на тънко тиквички да се разбъркат със панираща смес от брашно и вода и всичко това да се нанесе на тънък слой в тава и да се изпече, след което се нарязва на правоъгълни парчета. Може да се разнообразява с различни видове тиквички, добавяне на цветове, зелени подправки, пармезан, други сирена и т.н.


Ето и рецептата при мен:
Продукти:
2 бр продълговати тиквички (зукини)
20 равни с.л. брашно
250 мл вода
1 ч.л. сол
1 к.л. черен пипер, смлян
2 с.л. нарязан, настърган пармезан
2 с.л. зехтин


Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тиквичките се нарязват на тънки филийки.


Брашното се изсипва в купа, добавят се солта и пипера и се разбъркват. Постепенно се налива водата, като се бърка с телена бъркалка. Целта е да се получи смес с гъстота на смес за паниране. Ако има бучки се разбиват с миксер. В нея се поставят тиквичките и пармезана и всичко се разбърква внимателно и добре.


Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене.
Сместа се изсипва и се разнася равномерно. Може и да не покрие цялата тава, това не е проблем. Отгоре на места се разпределя зехтина.


Пече се в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 40 минути, или до леко златисто.
Изважда се, оставя се да се охлади и се нарязва на правоъгълни парчета. (Когато е топло трудно се отделя от хартията.)




Прочетете Цялата Статия...

Един ден в детският музей


Ако посещаватe Грац с деца, то непременно им подарете това изживяване. Музеят Фрида и Фред е създаден именно за тях. В него ученето е забавно, науките интересни, а работилницата на мишлетата ще им достави истинско удоволствие.
Ние благодарим на всички, които ни подариха този прекрасен ден!

























Прочетете Цялата Статия...

вторник, 28 юни 2016 г.

Кардиналшните с ягоди


Кардиналшните е популярен сладкиш от виенската кухня. Комбинацията на двата цветя жълто и бяло отразяват цветовете на Католическата църква, а като вкус пък доставя божествена наслада. Откъдето и да го погледнеш изключителен десерт!
За да се получи добре трябва всички продукти, тавата и фурната да са подготвени предварително. Желателно е да се подсигурят два поша за шприц, за да може двете смеси да се нанесат една след друга, без да се губи много време.
В началото пълнежа е бил сладко от кайсии, но новите тенденции са с различни кремове, сладка и плодове.
Ето го и при мен:




Продукти:
5 яйца
120 гр (6 с.л.) захар
30-40 гр (4 с.л.) брашно
1 пакет ванилена захар Др. Йоткер
щипка сол

крем:
400 гр Маскарпоне
3 с.л. пудра захар
1 купа ягоди



Приготвяне:

Фурната се включва да загрява на 160 градуса.
Правоъгълната тава на фурната се застила с хартия за печене. За да не се мести по време на шпирцване на сместа, в краищата отдолу може да се прилепи към тавата с малко от белтъчната смес.

В купа се разбиват на крем: 1 цяло яйце, 4 жълтъка, ванилена захар, щипка сол, 30 гр (1 1/2 с.л.) захар. След това се добавя брашното.

В друга купа се разбиват 4 белтъка с 90 гр (4 1/2 с.л.) захар на твърд сняг.


Върху хартията за печене се шприцват първо белите ленти.
3 бели ленти( върху тях втори слой 3 бели ленти), на разстояние 1см една от друга. Между тях се шприцват две жълти ленти.

Това се прави на две места,т.е. два такива блата.

Поръсват се с пудра захар.
Пекат се за 35 минути на 160 градуса. Не се отваря по време на печене, наблюдава се през стъклото. Ако започне да се оцветява в кафяво, може фурната да се намали.
Като се опекат блатовете се отлепват от хартията, поставят се с пудрата захар надолу и се оставят да се охладят.

Маскарпонето се разбива с пудрата захар.
Ягодите се нарязват на едри парчета.

Върху първият блат се нанася крем и се подреждат ягоди, след което пак малко крем. Похлупва се с вторият блат. Сладкишът се поръсва с пудра захар. Нарязва се на пастички. Тъй като белтъчният блат е като на Павлова, при нарязването малко се намачква, но това не е проблем, там си е и всичко е много вкусно:)




Прочетете Цялата Статия...

неделя, 26 юни 2016 г.

На покрива / Freiblick Graz


На шестият етаж на Kastner & Ohler се намира едно прекрасно дневно кафе, от което се открива невероятна гледка към старият град на Грац и хълма Шлосберг - Freiblick.
Независимо дали просто ще пиете кафе, ще закусите или обядвате панорамната гледка ще бъде част от емоцията.




Коко Шанел, Карл Лагерфелд, Жан Пол Гутие, Кристиан Диор, Джорджио Армани, Долче и Габана това са имената от менюто за закуска, а ние избрахме
DONATELLA VERSACE, която включваше: шунка, салам, сирене, масло, котидж сирене, яйце, репички, йогурт с мюсли и плодове, кроасан, хлебчета и боровинкова Комбуча. В допълнение поръчахме кафе и горещ шоколад.
Абсолютно всички продукти бяха пресни, храната вкусна и обслужването добро. Мястото е добър избор, посещавано е и от туристи и от местни.
















Прочетете Цялата Статия...