неделя, 31 юли 2016 г.

Имам байълдъ по светогорски


Тази вкусна рецепта открих в сайта на Църногорският монастир Св.Св. Козма и Дамян. Рецептата е на Атонският монах Епифаний. Статията е изключително интересна, затова непременно я прочетете преди да приготвите ястието. Аз записвам рецептата в блога си, с цел да я съхраня за себе си и близките си, както и да насоча вниманието към нея на тези, които все още не са я открили.

Източник: www.svetogorie.com, благодаря!






Продукти:
Правя рецептата в оригинал, като единствената промяна е количеството на продуктите и замяната на босилек с риган.

3 патладжана
2 глави кромид лук
3 глави чесън
3 бр. червени домати (аз използвам 1 бр, който е с тегло 600 гр:)
250 мл зехтин
листа мента
2 стръка риган
10 стръка магданоз
сол
червен пипер
кимион
черен пипер




Приготвяне:

Патладжаните се измиват, дръжките се отстраняват. Кората се бели по дължина на ивици. Разцепват се на кръст по дължина, като 2 см към опашката не се режат, за да може патладжана да запази целостта си. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивият сок. Измиват се и се подсушават много добре.


В дълбок тиган се налива около 200 мл от зехтина и патладжаните се пържат от всички страни до светло златисто.
Изваждат се и се подреждат в тава.


Лукът и чесънът се белят и нарязват на ситно. В тиган се наливат останалите 50 мл от зехтина и лукът и чесънът се задушават на слаб огън до златисто.


Добавят се смлените или настъргани на ренде домати, около 100 мл вода, двата пипера, солта, кимиона и нарязаните на ситно свежи подправки.


Когато сместа заври, се отстранява от огъня и се излива върху патладжаните.


Запичат се в предварително загрята на 200 градуса фурна.


Нашето пътешествие до Атон и Св. Гора може да видите тук, а други рецепти от гръцката кухня тук.



Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 28 юли 2016 г.

Торта "Малакоф"


Разнообразието от сладкиши в Австрия е впечатляващо, а поредната класика от тази кухня е торта Малакоф. В магазините и сладкарниците тук се предлагат и пасти Малакоф, които са по същата технология, но се правят в правоъгълна форма и се нарязват съответно на правоъгълни парчета.
Като всяка класика и тази търпи доста изменения и импровизации, но основното за тортата е, че се състои от пандишпанов блат, домашен крем, савоярди, домашен крем и покритие от сметана. Възможно е да се направи и от повече пластове. Декорацията е от нарязани печени бадеми (може да се използват филирани), домашно изпечени бишкоти, потопени в шоколад.
Ето как я направих аз:



Продукти за блата:
*24 см форма за торта с падащ борд

3 яйца, разделени белтъци и жълтъци
щипка сол
пакетче ванилена захар Др. Йоткер
80 гр захар
60 гр бяло брашно
20 гр царевично нишесте Др. Йоткер

сироп:
2 с.л. захар
100 мл вода

1 пакет бишкоти савоярди
прясно мляко за потапяне на бишкотите

Продукти за крема:
2 с.л. царевично нишесте Др. Йоткер
250+50 мл прясно мляко 3,5% на Олимпус
3 жълтъка
60 гр захар
1 пакетче бурбонска ванилена захар на Др. Йоткер
1 пакетче желатин на Др. Йоткер
3 с.л. вода
150 мл сладкарска сметана

Декорация и покритие:
*домашни бишкоти
50 гр шоколад
200 мл сладкарска сметана
100 гр печени бадеми


Приготвяне:
* Бишкотите се правят по тази рецепта, но без бастунче и шоколад:), като тестото се разточва и се нарязва с елипсовидни бишкотени форми, стеснени в средната част.


Блат:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.(Аз пека без вентилатор).
Брашното се пресява в купа с нишестето.
Белтъците се разбиват със солта на твърд сняг (в суха купа).
В друга купа се разбиват жълтъците със захарта и ванилената захар на хубав крем.
Постепенно към тях се добавят белтъците и брашното, като се редуват - малко суха смес - разбърква се - белтъци - разбърква се със шпатула.
Форма с диаметър 24 см, спадащ борд се застила с хартия за печене.
Сместа за блата се изсипва равномерно и се поставя във фурната да се пече за около 20 минути(до суха клечка).
Изпеченият блат се изважда и се оставя да се охлади във формата на стайна температура.


Крем:
Желатинът се разтваря в 3 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.
Нишестето се разбърква в купа с жълтъците и 50 мл от прясното мляко. Останалите 250 мл мляко заедно със захарта и ванилената захар се наливат в тенджерка и се оставят на котлон да заврят. Оттеглят се от котлона и се оставят за около 5 минути да се охладят леко.
Сместа с жълтъците се налива постепенно към млякото на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.
Тенджерата се връща на котлона и кремът се вари до сгъстяване, при непрекъснато бъркане на слаб огън.
Оттегля се от котлона и се оставя за десетина минути, покрита със стреч фолио.
Желатинът се разтопява за около 10 - 15 сек. в микровълновата или на водна баня(докато се втечни и не трябва да завира!).
Разтопеният желатин се налива на струйка към крема, като се разбърква добре. Кремът се покрива отново с прозрачно фолио и се оставя да се охлади на стайна температура.
Сметаната се разбива с миксер на пухкав сняг. Не е нужно да е напълно разбита.
Добавя се на етапи към охладеният крем, като се разбърква внимателно със шпатула.

Бишкотите се потапят по диагонал в разтопен шоколад и се подреждат върху хартия за печене. Прибират се в хладилник да стегне шоколада.


Сиропът от захар и вода се сварява на котлона.
Хартията за печене се отстранява от блата. В тортената форма се подреждат първо блата, сиропира се - намазва се равномерно с жълтъчен крем - подреждат се савоярди, потопени за кратко в мляко - и върху тях отново се нанася крем. Покрива се със стреч фолио и се прибира в хладилник за 12 часа да стегне добре.
Изважда се, фолиото се отстранява.
Сметаната се разбива на твърд сняг. Тортата се покрива от всички страни и измазва добре.
Бадемите се нарязват на тънки частички.
Отстрани тортата се покрива с бадеми.
Отгоре се декорира с розички от разбита сметана, върху които се подреждат бишкоти.


Тортата направих с:

Прочетете Цялата Статия...

вторник, 26 юли 2016 г.

Лятно бисквитено руло


Идеята видях в www.fattoincasadabenedetta.it/. Кремът е с маскарпоне и течен шоколад, а аз го направих с крема сирене, течен шоколад и краве масло. Декорирах го с плодове, пурички и вафлички, а в рецептата е поръсено с ядки. Бисквитите напоих в мляко, а в рецептата са в кафе. Но както и да се направи е чудесен летен сладкиш, лесен, без печене и много вкусен и интересен.
Още подобни в блога: Бисквитено руло, Сладък салам буре, Покривчето на НатШоколадов салам



Продукти:
*всички продукти са относително количество, от това зависи големината на рулото:)

200 гр правоъгълни бисквити (Да не са от твърдите обикновени, подходящи са петит, закуска и т.н.)
200 гр крема сирене, по възможност да не е много солено
200 гр течен шоколад
50 гр меко краве масло
1 купа прясно мляко за напояване на бисквитите

за декорация:
банан
праскова
мини вафлички
бишкоти
пурички


Приготвяне:
В купа се смесват крема сиренето, маслото и шоколада. Разбъркват се до хомогенност.
Бисквитите се слепват две по две с крема. Всеки "бисквитен сандвич" се потапя за кратко в прясното мляко и се слепва с останалите с крем, като се подреждат в редичка в правоъгълна чиния. (Идеята е бисквитите да се подредят една след друга с крем).
Полученото руло се намазва отвсякъде с останалият крем и се прибира в хладилник едновременно да стегне и бисквитите да поемат от крема.
Изважда се след поне два часа и се декорира с плодовете и сладките елементи.
Реже се по диагонал.


Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 25 юли 2016 г.

Вълшебства в кухнята на канапе


Канапе е мястото за срещи с моите виртуални и не само приятели. Траяна е една от тях. Открих я благодарение на блога, след което приятелството ни се прехвърли и във Фейсбук, а вярвам, че ще стане и реално. Изключително интересна личност е тя. Кипи от енергия и идеи. Има прекрасно семейство, всеотдайна е във всяко отношение, автор на блога" Вълшебства в кухнята" и е много коректен човек. Помолих я да разкаже откъде черпи вдъхновение, как успява да бъде едновременно чудесна майка, да е добра в професията си, да готви толкова вкусно и да прелива от енергия, а също и да приготви нещо вкусно с всеизвестните уреди на "Tupperware", чиито дистрибутор е тя. Много бих искала това да беше реално гостуване, защото нейните такива вече съм виждала на снимки и е голямо удоволствие точно тя да презентира тези уреди. За всички, които биха искали да узнаят повече, може да се свържете с нея тук, а сега ще научим малко повече за нея, както и ще се насладим на вълшебствата от кухнята на Траяна!






Днес съм на гости на Катето от "Inspiration of Life". През годината хиляда ангажимента, през лятото просто не се прибирам, но накрая намерих време да седнем с нея, да се разговорим и да си хапнем. Тъй като тя знае, както и повечето от вас, че съм дистрибутор и редовен ползвател :) на американската фирма "Tupperware", в Стара Загора вече имам и офис на фирмата, така че тя ме помоли да сготвя нещо именно с тези незаменими помощници. Целта не е да се прави реклама, а да се види и друг начин на готвене или приготвяне на заготовки или ястия. Затова в продуктите ще дам и уредите, които използвам. Ако вие нямате такива, не се тревожете, ще разбъркате всичко с миксера.



Никой не те учи на професията майка, в нея обаче много ми помогна голямата ми дъщеря Калина. Тя почти отгледа брат си, защото нямаме баби наблизо. Учителските деца са ощетени деца в истинския смисъл на думата. Колкото строг си с учениците си, толкова и със собствените си деца. Но...това е положението:)
Не съм кой знае каква кулинарка, но смятам, че готвя вкусно и у дома го оценяват подобаващо. Понякога на сина ми му писва. Това е точно като една реклама, в която момченцето не иска шедьоврите на мама, а кренвирши. Помня синът ми Юли колко се беше отчаял веднъж, че няма шоколад и ми каза:" Абе, мамо, стига с тия торти, не може ли просто да оставиш шоколада такъв, какъвто си е?"
Относно приятелствата, имам една голяма приятелка и много познати. Няма как иначе- всекидневно като педагогически съветник се срещам с много родители, а като дистрибутор на Таперуеър - хората около мен са безчет - в буквалния смисъл. Харесва ми да правя кулинарни партита на тази фирма - невероятни са и като емоция и като удовлетвореност.
На въпроса за енергията - не си само ти:), всеки ме пита. Ако трябва да се самоопределя с няколко думи това ще са : оптимист, хуманист, човек. Когато очакваш всеки ден с нетърпение и смяташ, че ще е прекрасен, независимо от всичко, тогава енергията прелива. А може би човек се ражда такъв, не зная. Надявам се точно това да наследят децата ми от мен.

Сладоледен чийзкейк "Страчатела"

Продукти:

350 гр. меки бисквити
100 мл. прясно мляко
300 мл. течна сметана
250 гр. крема сирене
1/2 ч.ч. захар
3 яйца
100 гр. черен шоколад на капки

Турбо Шеф на Таперуер



Приготвяне:
Смелете бисквитите в Турбо Шефа и смесете с млякото. Разстелете ги в ринг с диаметър 30см. и заравнете добре.





Спиди Шеф на Таперуер

Разбийте на сняг сметаната в Спиди Шеф за 25 секунди. Извадете ги. Сложете яйцата и захарта и отново разбийте. Накрая добавете към всичко крема сиренето и пасирайте до гладка смес.


Накрая добавете шоколадовите капки, за последно разбъркайте и излейте върху бисквитите. Оставете във фризера за 4 часа.
С белачката можете да декорирате, като настържете шоколад, а с нож, натопен в гореща вода и подсушен, режем чудесни парчета.

Белачка Таперуер

Да ви е сладко!
Рецептата е на 1001 рецепти







Прочетете Цялата Статия...

събота, 23 юли 2016 г.

Mészáros, Graz


В оживеният център на Грац, има едно място, в което може да се откъснеш от бързият ритъм на града и да се пренесеш в съвсем различна атмосфера - Mészáros-MacaronDessert-Boutique. Обстановката е в много любим стил, романтична и същевременно стилна. Изкушенията които се предлагат са различни видове мини торти и пасти, еклери, сладолед и макарони. Придружени от чаша ароматно капучино и горещ шоколад в приятна компания, времето прекарано тук оставя спомен за невероятни мигове на наслада. Адресът е: 8010 Graz Jungferngasse 2 ( пресечка на Herengasse)


















Прочетете Цялата Статия...

вторник, 19 юли 2016 г.

"LA VERANDA" - Несебър


Решила съм да обърна повече внимание на този раздел в блога, защото все по-рядко ми се случва да попадна на добро място за хранене. Все нещо ще куца - дали обстановка, дали кухня, дали обслужване.
Няма да пълня блога си с неприятните за моят вкус места, напротив, ще говоря само за добрите. Не ми е в стила да мрънкам, а също така добре разбирам, че може и инцидентно да е била ситуацията, така че анти реклами няма да правя:).

Но пък за тази вкусните места, които ме карат да се връщам отново и отново, ще споделям с удоволствие.
"La Veranda" в Несебър е едно от тях!
Доста заведения обиколихме в Несебър и категорично мога да заявя, че това е моят фаворит. Освен вкусната храна и любезното отношение, бонус е и гледката към старият Несебър и морето.
Благодарим на персонала - в частност на Теодор:), на готвача, на собственикът/собствениците?/, на всички, които с отношението си, стила си и идеите са направили това място толкова уютно!Удоволствие бе да закусваме и вечеряме във вашето заведение, желаем ви успешен сезон и продължавайте все така!





Ще акцентирам поотделно върху ястията и за да не се повтарям при всяко от тях, отбелязвам още в началото че всичко беше много вкусно, за някои поръчвахме и допълнителни порции:), въпреки невъзможността ни да поемем повече количество храна:))):

Домашна закуска:


Закуска


Английска закуска



Лазаня Болонезе


Гръцка салата



Калмари по гръцки:



Пици Прошуто и Четири сирена


Таратор:



Зеленчуков сач


Прочетете Цялата Статия...