Страници

Приказка за Блед ♥


Като излязъл от книжка с детски приказки, магическият район на езерото, с прилежащите му остров и замък на скалите, Блед смело може да се нарече бижуто на Словения. Заобикалящите го планини, богатата природа, забавленията, разходките и забележителностите правят мястото желано за посещения. За романтична душа като мен е излишно да споменавам, че отдавна бе мечта. И ето, вече осъществена...




Нашето приключение започна с обиколка с лодка:), знаете защо:).




Лодкарят ни остави на острова за 40 минути, време достатъчно да се разгледат църквата, кулата и района, да се купят сувенири, както и да се опитат прочутата Блед крем торта "Blejska Kremna Rezina" и Орехова потица.










След като лодкарят ни върна на брега се разходихме около езерото по крайбрежната алея. Така успяхме да видим острова от всички страни:). Интересно е да видиш какво ще се открие пред очите след няколко крачки. На места бяха разположени пейки с живописни гледки. От време на време някоя голяма риба правеше представление във водата, а патетата любопитно придружаваха част от пла(у)ващите. Един лебед гордо обикаляше, сякаш наглеждайки територията си. Монети, хвърлени за късмет пък блестяха върху огромен камък.













След пешеходната разходка направихме втори дубъл на водната, този път наехме самостоятелна лодка. Вече бяхме разгледали острова, така че сега бе ред да го обиколим и във водата.
Музиканти свиреха на акордеони на впечатляващите стълби и сякаш за момент пред мен изникна сцената от Пепеляшка, в която изгуби пантофката си. Предполагам, че доста младоженци правят фотосесиите си тук, наистина много романтично място.




Исторически факти има достатъчно в интернет, за мен Блед е като недоразказана приказка, която със сигурност ще има продължение. Магията му е привличаща като магнит, а и в района има доста атрактивни места за посещение.