Страници

Есен в чаша


Сезонът е наситен с плодове и зеленчуци и е време да се заредим:). Някои от смутита, които направих тази есен, като идея за комбиниране на съставките. Продуктите са ориентировъчни като количество.






1 банан, 1/2 авокадо, 1/2 круша, 1 киви, 1 златно киви, 1 ч.л. пчелен прашец, 1 ч.л. чия


1 ябълка, , 1 банан, 2 сливи, 1 златно киви, 1 ч.л. чия



1/2 круша, 1 ябълка, 1 райска ябълка, 1/2 манго, грозде, нар


1/2 круша, тънък резен сурова тиква Хокайдо, 1/2 манго, 1 райска ябълка, 1 банан, канела, орехи, пчелен прашец


ябълка, круша, пчелен прашец


златно киви, манго, банан, райска ябълка


Свинско по азиатски


Рецепта в азиатски стил, за любителите на сладко-солено-кисели комбинации. Може да се приготви и с други видове месо, може да се добавят и други зеленчуци. Готовото месо може да се поръси със сусам.

Печени чушки със сирена и шварцвалдска шунка


По идея от интернет.




*Продуктите са ориентировъчни. Може да се променят количества, сирена, шунка и чушки(чушлета).

Продукти:
5 бр.малки чушки (или чушлета)
100 гр овче сирене
100 гр крема сирене
стрък копър
100 гр шварцвалдска шунка (бекон,прошуто)


Приготвяне:
Сирената се смесват в купа, заедно със ситно нарязаният копър.
Чушките се измиват, разрязват на две по дължина, като се внимава да се остави дръжка и в двете половини. Почистват се от семето и се пълнят със сиренената смес. Увиват се с лентички шунка. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат за около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна. Вкусни са топли и студени, което ги прави подходящи за парти.



Димитровден с Ябълков бутер пай 🍏


Честит имен ден на всички празнуващи днес! Честит имен ден ♥! С пожелания за здраве и нека Св. Димитър бди над всички! По традиция днес се поднася ябълков сладкиш. Моят е нещо средно между щрудел и пай:)



Продукти:
2 пакета охладено бутер тесто
1 кг средни ябълки
200 гр захар
2 с.л. канела
2 пакета ванилена захар
1 яйце
1 лимон
2 с.л. галета
1 с.л. краве масло


Приготвяне:
Галетата се запичат до леко златисто на тиган с масло, като се разбъркват.
3 ябълки се измиват, разполовяват, почистват се от семките и се нарязват на тънки филийки. Накисват се във 500 мл вода със сок от 1/2 лимон, за да не потъмняват.
Останалите ябълки се измиват, обелват, почистват се от семенниците и се нарязват на малки кубчета. Изсипват се в купа със 100 гр от захарта, сок от 1/2 лимон, 1 с.л. канела, 1 пакет ванилена захар и галетата.


Бутер тестото се развива. От едното се изрязват лентички с ширина 2 см и дължина - късата страна на тестото. Поръсват се със смес от канелата, 100 гр от захарта и ванилената захар. Върху всяка лентичка се подреждат по 3-4 резена ябълки и се навиват на руло, като рози. Подреждат се изправени едно до друго по стените на тава, застлана с хартия за печене.

От другото тесто се изрязва кръг, с големина на тавата. Този кръг се поставя в центъра и краищата му към розите се повдигат като борд. В него се изсипват ябълките на кубчета. От останалото тесто се изрязват ленти, които се преплитат една в друга, изрязват се с големината на кръга, преместват се върху ябълките и се похлупват със стърчащите краища на долният пласт. От бутер тесто се изрязват тънки лентички, които се сплитат на плитка и с помощта на разбит белтък се залепват по краищата на вътрешният кръг. Ако има остатъци от бутер тесто може да се изрежат и листа, с които да се декорира паят. Намазва се с разбит жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Моят се изпече за около 30 минути. Изважда се и се оставя да се охлади. Поръсва се с пудра захар и може да се поднесе с ванилов сос.




Приключения в кестеновата гора 🍁


Отидох в гората, разрових листата, намерих:)...









ВАЖНО! Кестените на снимките в публикацията са ядливи. Такива може да се намерят в магазините за плодове и зеленчуци или в специални гори. Кестените в парковете не са ядливи, а декоративни!!! Те дори са отровни. За повече инфо и разликата между видовете кестени може да потърсите в интернет.