понеделник, 31 октомври 2016 г.

Есен в чаша


Сезонът е наситен с плодове и зеленчуци и е време да се заредим:). Някои от смутита, които направих тази есен, като идея за комбиниране на съставките. Продуктите са ориентировъчни като количество.






1 банан, 1/2 авокадо, 1/2 круша, 1 киви, 1 златно киви, 1 ч.л. пчелен прашец, 1 ч.л. чия


1 ябълка, , 1 банан, 2 сливи, 1 златно киви, 1 ч.л. чия



1/2 круша, 1 ябълка, 1 райска ябълка, 1/2 манго, грозде, нар


1/2 круша, тънък резен сурова тиква Хокайдо, 1/2 манго, 1 райска ябълка, 1 банан, канела, орехи, пчелен прашец


ябълка, круша, пчелен прашец


златно киви, манго, банан, райска ябълка


Прочетете Цялата Статия...

събота, 29 октомври 2016 г.

Патладжан по азиатски, Или


Рецептата видях при Или, а снимките ѝ бяха толкова изкушаващи, че малко след това приготвих патладжаните и аз:). Много вкусно се получиха, записвам ги и аз в своя рецептурник, Или, благодаря!


Източник: "Щъркелово гнездо"




Продукти:
2 патладжана
3-4 скилидки чесън
1 тънък резен ситно нарязан джинджифил
3 малки цветни пиперки
1/4 глава лук
2 с.л. соев сос Кикоман
1 с.л. оцет
1/2 с.л. захар
сол
олио, за пържене



Приготвяне:
Патладжаните се измиват и нарязват на пръчици с дължина 5-6 см. Поставят се в тава, посоляват се и се покриват с вода. Оставят се да престоят около час, за да си пуснат горчивият сок. Измиват се, подсушават се и се пържат на порции в тиган със загрята мазнина. Изваждат се и се отцеждат върху домакинска хартия. В същият тиган ако е необходимо се добавя още малко олио, се пържат за 2-3 минути ситно нарязаните пиперки, лук, чесън и джинджифил. В чашка се разбъркват соевият сос, оцета, солта и захарта и се добавят в тигана при зеленчуците, разбъркват се, добавят се патладжаните и отново внимателно се разбърква всичко, за да се овкуси добре.

Още рецепти от азиатската кухня в блога има тук.



Прочетете Цялата Статия...

Свинско по азиатски


Рецепта в азиатски стил, за любителите на сладко-солено-кисели комбинации. Може да се приготви и с други видове месо, може да се добавят и други зеленчуци. Готовото месо може да се поръси със сусам.
Още рецепти от азиатската кухня в блога има тук.


Продукти:
1 бонфиле или др. месо по избор
1 голям морков
1 глава лук

марината:
4 с.л. царевично брашно
6 с.л. соев сос Кикоман
2 скилидки пресован чесън

царевично брашно за паниране на месото
олио за пържене

сос:
1 ч.ч. кетчуп
1 с.л. захар
1 с.л. оризов оцет



Приготвяне:
Морковът се остъргва и нарязва на тънки филийки, лукът на едри парчета.
Бонфилето се нарязва на хапки(кубчета). В купа се разбърква соевият сос с царевичното брашно и чесъна, добавя се месото и всичко се разбърква отново добре. (Маринатата е гъста)
В тиган се загрява олио. Хапките се изваждат от маринатата, ако е полепнала обилно по тях се отстранява. (Целта е да е съвсем фино покритието, иначе ще станат по-солени). Потапят се в царевично брашно и се пържат от всички страни до готовност. Изваждат се.
В същият тиган се запържват зеленчуците. Когато са готови, олиото от тигана се изцежда, месото се добавя към зеленчуците, изсипва се сосът и ястието се готви на среден огън за 3-4 минути, като се разбърква.
Може да се поднесе върху нудъли, ориз или само така.




Прочетете Цялата Статия...

Печени чушки със сирена и шварцвалдска шунка


По идея от интернет.




*Продуктите са ориентировъчни. Може да се променят количества, сирена, шунка и чушки(чушлета).

Продукти:
5 бр.малки чушки (или чушлета)
100 гр овче сирене
100 гр крема сирене
стрък копър
100 гр шварцвалдска шунка (бекон,прошуто)


Приготвяне:
Сирената се смесват в купа, заедно със ситно нарязаният копър.
Чушките се измиват, разрязват на две по дължина, като се внимава да се остави дръжка и в двете половини. Почистват се от семето и се пълнят със сиренената смес. Увиват се с лентички шунка. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат за около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна. Вкусни са топли и студени, което ги прави подходящи за парти.



Прочетете Цялата Статия...

сряда, 26 октомври 2016 г.

Димитровден с Ябълков бутер пай 🍏


Честит имен ден на всички празнуващи днес! Честит имен ден ♥! С пожелания за здраве и нека Св. Димитър бди над всички! По традиция днес се поднася ябълков сладкиш. Моят е нещо средно между щрудел и пай:)



Продукти:
2 пакета охладено бутер тесто
1 кг средни ябълки
200 гр захар
2 с.л. канела
2 пакета ванилена захар
1 яйце
1 лимон
2 с.л. галета
1 с.л. краве масло


Приготвяне:
Галетата се запичат до леко златисто на тиган с масло, като се разбъркват.
3 ябълки се измиват, разполовяват, почистват се от семките и се нарязват на тънки филийки. Накисват се във 500 мл вода със сок от 1/2 лимон, за да не потъмняват.
Останалите ябълки се измиват, обелват, почистват се от семенниците и се нарязват на малки кубчета. Изсипват се в купа със 100 гр от захарта, сок от 1/2 лимон, 1 с.л. канела, 1 пакет ванилена захар и галетата.


Бутер тестото се развива. От едното се изрязват лентички с ширина 2 см и дължина - късата страна на тестото. Поръсват се със смес от канелата, 100 гр от захарта и ванилената захар. Върху всяка лентичка се подреждат по 3-4 резена ябълки и се навиват на руло, като рози. Подреждат се изправени едно до друго по стените на тава, застлана с хартия за печене.

От другото тесто се изрязва кръг, с големина на тавата. Този кръг се поставя в центъра и краищата му към розите се повдигат като борд. В него се изсипват ябълките на кубчета. От останалото тесто се изрязват ленти, които се преплитат една в друга, изрязват се с големината на кръга, преместват се върху ябълките и се похлупват със стърчащите краища на долният пласт. От бутер тесто се изрязват тънки лентички, които се сплитат на плитка и с помощта на разбит белтък се залепват по краищата на вътрешният кръг. Ако има остатъци от бутер тесто може да се изрежат и листа, с които да се декорира паят. Намазва се с разбит жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Моят се изпече за около 30 минути. Изважда се и се оставя да се охлади. Поръсва се с пудра захар и може да се поднесе с ванилов сос.




Прочетете Цялата Статия...