събота, 28 януари 2017 г.

2017 годината на Червеният огнен петел!



Китайската Нова 2017 година започва на 28 януари 2017г. , ще продължи до 15 февруари 2018 г. и ще премине под знака на Червения огнен петел.
Широкоскроени хора сме и като любители на китайската храна и тази година си направихме едно кулинарно пътешествие.
Още рецепти от азиатската кухня в блога може да видите тук.


Менюто:






Салата петел

Основата е Руска салата, по тази рецепта. Оформена тематично като петле, по идея от интернет, декорирана с нарязани ивички от червена пиперка. Може да се направи с цветни чушки, ще стане шарено петле. Подходяща е и за Великден.



Шоколадови къпкейкс "Year of the Rooster"
За кексчетата се избира любимата рецепта, декорират се със сметана, бисквитка с късметче и топери петлета, поръсени със златен сладкарски прашец.

Топери петлета - изработени са ръчно от червена хартия. Намерих картинка на петле в интернет, копирах го върху хартия за готвене, изрязах шаблон. Очертах го върху цветна хартия. За всеки топер са нужни две петлета и една клечка за зъби. Залепват се по двойки с лепило за хартия.

Бисквитките може да се купят от китайски магазин или да се направят вкъщи, по тази рецепта.



Пролетни ролца

Тези са готови, но може да се направят по тази рецепта.


Агнешки ребърца с портокали
Приготвени са по рецептата за Свински ребърца с портокали.


Пържен ориз със зеленчуци и яйца
По тази рецепта, но ориза, който използвам тук е обикновен. Пак се получи вкусно, разликата е в консистенцията, донякъде. 1 ч.ч. бисерен ориз се вари с 2 ч.ч. вода на слаб огън, докато поеме водата за около 15 минути, като се разбърква, да не залепне. Оставя се на горещ котлон за още 10 минути. След това се охлажда на стайна температура. В тиган се загрява олио, добавят се нарязани зеленчуци(морков, лук, грах от консерва, тиквичка...) и се пържат за 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Добавя се ориза и пърженето продължава, пак с разбъркване. След 2-3 минути всичко се издърпва в едната част на тигана, а в свободната се чуква едно яйце и със шпатула започва да се бърка и взима по малко от ориза. Така яйцето става на парцали и същевременно се смесва с ориза. Като се разбърка всичко е готово. Овкусява се със соев сос.



Пържени китайски нудъли със зеленчуци

По тази рецепта, но използвам китайски нудъли от малките пакетчета, и са само зеленчуци, без пилешко месо!


Мандарини, захарни петлета, бисквитки с късметчета, пролетно клонче и Негово величество Петелът



В годината на Петела да си пожелаем здраве, успех и късмет!



1 коментар:

  1. Ех, Кате,
    чудесно тематично меню, въпреки,че аз не съм почитател на чуждите традиции.Но е много красиво, много стилно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване