понеделник, 23 януари 2017 г.

Шарен боб в хлебче със сланинка на гребен


През декември от "Крина" ме изненадаха с вкусен подарък и красив календар, за което много им благодаря!
Харесвам техните продукти и до момента с тях разочарования не съм имала, така че с интерес опитах и Гигантският шарен боб, който се оказа много вкусен и с него напълнихме няколко такива купички. Ами всичко си изядохме:)







Как може да се приготви боб още може да видите тук, а ето и новата рецепта:

Бобът се приготвя по класически начин, идеята с хлебни купички вече съм показвала и в други рецепти, а пържената сланинка, много исках да запиша и тук.

Продукти:
300 гр Боб Гигант шарен , Крина
1 глава лук
1 суха червена пиперка
корени за супа( морков, резен целина)

2 с.л. брашно
1 с.л. Маги Подправката
1-2 с.л. сух джоджен
олио

100 гр осолена сланина с кожа
няколко бр. печени кръгли земели


Приготвяне:
Бобът се накисва в тенджера с вода и се оставя да престои 8-10 часа. Отцежда се, измива се, към него се налива чиста вода и се оставя да заври. След 1-2 минути водата се изхвърля, бобът се измива и към него се налива отново чиста вода, около 2 л или повече, ако е необходимо.
Тенджерата се похлупва и отново се оставя на котлона да се вари за около 1 час. Добавят се нарязаните зеленчуци, цялата суха пиперка и всичко се вари до готовност.
В тиган се загрява около 50 мл олио и в него се запържва брашното до светло златист цвят, като се разбърква, добавя се Маги подправката и веднага се отстранява от котлона да не загори. Запръжката се изсипва в бобената чорба и се разбърква много добре, овкусява се със сол(опитва се, защото в подправката има сол), добавя се джоджена. Връща се на котлона и ястието се вари още десетина минути, като се разбърква от време на време.

Цялото парче сланината се нарязва на филии. Всяка се нарязва "на гребен", кожата остава цяла. Поставят се в загрят незалепващ тиган без мазнина и се пържат до златисто. Могат да се пекат и в парти грил.

От земелите се отрязва капаче и се издълбават. Пълнят се с готовият боб и се поднасят с парче сланинка.



5 коментара:

  1. Ех, че хубаво предложение, Кате,
    типично зимно, засищащо и носещо усещане на домашен уют и топлина...
    Благодаря, поздрави и с очакване на още кулинарни изкушения с марка "Крина".

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, Кате!
    Голяма вкусотия! :)
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусна гозба, сервирана ефектно!
    Прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, само заглавието предизвиква къркорене на стомаха:) Невероятна вкусотия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    много оригинално поднесено зимно ястие - красиво и изкушамащо.Със здраве да си използваш всички подаръци.Този вид едър фасул е наистина много вкусен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване