петък, 27 януари 2017 г.

Зимно меню за So into Food

Първият брой за 2017 година на "So into Food" излезе, а от страниците му лъха на уют, домашно приготвени ястия и майсторски печива.
Идеята за моето участие бе менюто да е зимно, не празнично, а и да се впише в темата на броя. Избрах тези три рецепти:




Разядка с извара
Продукти:
400 гр извара
200 гр майонеза
2-3 с.л. кисело мляко
2-3 скилидки пресован чесън
2 печени червени пиперки
Приготвяне:
Пиперките се белят и нарязват на ивички. Всички продукти се разбъркват добре в купа. По желание може да се добавят и други продукти като орехи, червен пипер, сирене и т.н.



Гювеч в хлебче
За хлебчето:
500 гр брашно
½ кубче мая / 21 гр. /
100 мл приятно топла вода
1 ч.л. захар

1 ч.л. сол
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
50 мл приятно топла вода

Приготвяне:
Маята се разтваря в чаша с водата и захарта. Оставя се да шупне.
Брашното се пресява в купа и в него се прави кладенче.
В кладенчето се поставят солта, яйцето, олиото, киселото мляко и шупналата мая. Добавя се още около 50 мл приятно топла вода.
Замесва се меко тесто.
Меси се продължително около десетина минути. При нужда се добавя още брашно. Тестото се прави на топка и се удря няколко пъти в масата/плота/.
Поставя се в набрашнена тава/купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса, докато си удвои обема.
Изважда се, премесва се и се оформя на топка. Поставя се в тава, намазана с олио и поръсена с брашно или застлана с хартия за печене.
Покрива се с кърпа и се оставя да втасва до двойно увеличаване на обема.
Хлебчето се намазва с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса, на по-ниска скара, за около 40 минути.
Изважда се и се напръсква с вода, съвсем леко! Завива се с кърпа и се оставя да престои за 10-15 минути, да омекне.

За гювеча:
продукти:
200 гр вурстчета(карначета, наденички)
2 чушки
1 глава лук
1 скилидка чесън
4 бр. домата
1 с.л. кетчуп
1 с.л. доматена паста / доматено пюре/
50 мл зехтин
1 ч.л. червен пипер
сол, на вкус
Приготвяне:
Чушките и лука се нарязват на едро. Скилидката чесън на филийки. Вурстчетата се нарязват на едро.
В тиган се загрява зехтина и се добавят чушките и лука. Пържат се 2-3 минути, добавят се вурстчетата и чесъна.
Запържват се за около 5 минути. Добавя се червеният пипер, разбърква се, доматеното пюре и кетчупа и отново се разбърква.
Доматите се настъргват и добавят в тигана. Ястието се посолява и се вари за десетина минути на котлон, като се разбърква от време на време.
От хлебчето се отрязва капаче и вътрешността се издълбава. Пълни се с гювеча и се поднася топло.



Пържени ябълки
3 бр. средни ябълки
60 гр краве масло
3 пакетчета ванилена захар
1 ч.л. канела
пудра захар, за поръсване

Приготвяне:
Ябълките се белят и нарязват на кубчета. В тиган се загрява маслото и в него се добавят ябълките. Пържат се 3-4 минути, като се разбъркват няколко пъти и към тях се добавя ванилената захар, разбъркват се и се оставят на котлона за още 2-3 минути. Поръсват се с канелата, разбъркват се. Поднасят се топли, поръсени с пудра захар. По желание може да се гарнират с топка сладолед, ванилен сос и др.





2 коментара:

  1. Кате,
    чудесен е новият брой на списанието.Великолепни зимни рецепти си подбрала.Чудесни и много оригинално поднесени.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. И трите предложения са чудесни!

    ОтговорИзтриване