Страници

За Дахщайн с ♥


Когато погледнеш надолу, изпитваш едно странно, различно усещане за Свобода и всеки, който е бил тук дори само веднъж, съм сигурна, че е изпитал точно това. Гледка, която не може да бъде забравена и усещане, което не може да се опише... Поемаш въздух, затваряш очи и се опитваш да запечаташ всичко това дълбоко в сърцето си и завинаги.
На върха на планината усещаш как вятърът отнема всичките ти тревоги и те обзема едно неописиуемо чувство на мир и спокойствие, протягаш ръце и усещаш нов прилив на енергия и тогава преоткриваш себе си...
Когато си там, над заснежените планински върхове... в облаците... разбираш колко незначителен е човек, колко смешни и безсмислени са всички материални демонстрации. И тогава се влюбваш в планината, очите са пленени от величието и красотата, а душата започва да лети, защото там... там Свободата е безгранична.



Склоновете на планинският масив Дахщайн са рай за любителите на зимни спортове. Неограничени са възможностите - сноуборд, спускане и ски бягане, алпинизъм, туризъм, катерене, парапланеризъм.. Топлите месеци пък привличат практикуващите планинско колоездене и преходи. Наричат Дахщайн "Перлата на австрийските курорти".







Но любителите на спортовете не са единствените посетители. Природната красота, мащабите на планината и спиращите дъха гледки са повод за визита на туристи от цял свят. Районът е част от световното културно наследство и е под закрилата на ЮНЕСКО. Със своите 2 995 м височина ледника Дахщайн е най-високата планина в Щирия, Австрия.






Гледките и спортните възможности обаче са само част от удоволствията на Дахщайн. Магията започва още от

Панорамният път

сякаш въвеждащ в мистериозният свят на дивата природа и постепенно откриващ пред погледите все повече и повече, а след всеки завой възхищението и уважението към могъществото и величието на най-изкусният творец се увеличават.


Panorama gondel 

е кабинков лифт, направен от стъкло и носещ призът "Най-добър австрийски летен лифт". Всяка кабинка отговоря на списък от критерии за качество и контрол, които се поддържат на изключително високо ниво. За няколко минути лифтът отвежда в един съвсем различен свят, светът на върховете.





А тук горе птиците приветстват туристите и сякаш танцуват с вятъра.




Разходка в небесата


по висящият мост (Dachstein Hängebrücke).
Изкушение е да надзърнеш в дълбините, преминаването по него изисква доза смелост, но главозамайващата гледка си заслужава.




Мостът отвежда към изумителните

Стълби в нищото (Treppe ins Nichts)

Завършващи с платформа със стъклен под, над 400 м пропаст между стръмни скали, висяща буквално в нищото.






Не е възможно да се нагледаш на безкрайният хоризонт, но да надзърнеш във вътрешността на глетчера е следващото предизвикателство.

Планината отвътре

В утробата на глетчера се разкрива една приказна страна от лед...
Леденият дворец (Eispalst) е едно пътуване през част от забележителностите на Щирия. Мистериозното усещане се подсилва и от различното осветление: синьо, бяло, червено, трансформират всичко до неузнаваемост.


По стените на ледените тунели са изсечени различни фигури, а вътре са оформени няколко зали.

Ледената книга, Хопси, талисманът на Планаи, Часовниковата кула на Грац, Драконът от Гриммингбоден, Ред Бул ринг в Спилбърг, Тронна зала, Зала с кристали само част от това, което може да се види. Работата вътре продължава и леденият интериор се обогатява непрекъснато.


И ако адреналинът от преминаването по висящият мост и стълбите в нищото не е достатъчен, то

Sky walk

една от най-зрелищните платформи за наблюдение в Алпите, ще го покачи над високите планински върхове.
Тук едновременно политаш над облаците и потъваш в недрата.




Освен атракциите, друг любопитен факт е, че границата между Щирия и Горна Австрия минава точно през ресторанта, намиращ се на лифтената станция.
Когато времето позволява посрещането на изгрева и залеза са следващият подарък от природата, който си заслужава.
Пожелавам си още безброй срещи с магическият свят на Дахщайн, пожелавам ги и на вас!

Всичко за Дахщайн може да откриете тук: http://www.derdachstein.at/de


3 коментара:

  1. Страхотно е, Кате! Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна красота си видяла и споделяш с нас, Кате! Изумително е до къде се простира човешката фантазия! С благодарност, бонбон, очаквам още снежни пътешествия!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    зимата е любим за мен сезон.Тръпки ме побиха от тези страхотни гледки ! Ех,че красиво е всичко 1
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване