сряда, 22 февруари 2017 г.

Гурме рецепта: Медальони с козе сирене


Често готвя с бон филе. Най-често го поднасям с някакъв сос. Рецептите, които са ни любими са в стил австрийска кухня, комбинация с ябълки и/или гъби.
Този път реших да приготвя нещо по-различно, в стил гурме, а и рецептата е един добър начин да направим прехода след по-сериозните зимни манджи. Нямам представа до колко рецептата ми се отнася към тази категория, но със сигурност гали сетивата и небцето.
Разбира се комбинацията на месо и сирена, запечени на фурна не е новост, но все пак има разлика в продуктите и приготвянето на отделните ястия. Моята интерпретация по темата е това:



Продукти:
1 бонфиле
около 150 гр козе сирене
горчица
черен пипер
3 глави лук
50 гр краве масло
1 с.л. олио
мед
орехови ядки
кресон


Приготвяне:
Бонфилето се нарязва на медальони с дебелина 2 см. Всеки медальон се намазва леко с горчица и черен пипер. В тиган се сгорещява маслото с олиото и медальоните се запичат от двете страни до леко златисто. Изваждат се и се подреждат върху хартия за печене.
В същата мазнина се изсипва нарязаният на полумесеци лук и се задушава до омекване. Когато започне да се оцветява в светло златисто към него се добавят меда и оцета. Разбърква се, като се внимава, защото пръска. След 1 минута се отстранява от котлона.
В чиния, плато или върху плоча се изсипва 1 с.л. от карамелизираният лук. Върху него се поставя филето с козе сирене. С чаена лъжичка се правят ивици от мед, поставя се по 1 орехова ядка и се поръсва кресон.


7 коментара:

  1. Кате,
    чудесно и много изискано ястие в стил гурме.Великолепно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Това предложение ме изкуши много. Всички компоненти по отделно или в други комбинации съм опитвала, но не и заедно, със сигурност е сташна вусотия това в чинията :) ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  3. Изкушаващо! Добра комбинация! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Освен да кажа едно "Браво!" нищо друго не ми идва наум!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда страхотно и вкусно, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. То, че е вкусно, вкусно, Кате, но поднесено на тази плоча е върхът :)
    Много стилно!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, усещам нови вдъхновения.. Прекрасна рецепта, ще я пробвам, не съм ги правил с горчица.

    ОтговорИзтриване