Страници

Хапки с тиква и прошуто


Харесах си идеята от картинки в интернет. Не съм разглеждала рецептите точно какви са, но то е ясно какво се случва. Може да се направи с бекон, прошуто и подобни, както и с различни видове тиква или сладък картоф. Тъй като в солен вариант печената тиква ни допадна със зехтин, сол и риган, така приготвих и тези кубчета, като пропуснах солта, заради наличието на прошуто.



Продукти:
тиква (използвам сорт Мускат де прованс)
Прошуто Крудо
зехтин
сух риган
клечки за зъби, или коктейлни
(* ако използвате клечки, клончета от храст или дърво, внимавайте от какво, все пак не всички са подходящи за хранителни цели!)


Приготвяне:
Тиквата се обелва и нарязва на малки кубчета (напр. 3х3 , 3х2 см.). Поръсват се със зехтин и риган и всяко кубче се увива в лента прошуто. Подреждат се в тава с хартия за печене. Пекат се във фурна на 190 градуса до готовност.
Клечките за зъби може да се поставят преди печенето, за да задържат добре прошутото, а ако са декоративни(пластмасови) след това.
На нас ни допадна в топъл вариант.


4 коментара:

  1. Ще пробвам и аз тази интересна и не трудна за реализиране идея! Дълго време възприемах тиквата като продукт, подходящ само за десерти и едва напоследък поглеждам и към "солената" страна. Чудесна презентация!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво и ефектно Кате ! Лесно и много бързо.Чудесни хапки са се получили.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам тиква и в солен вариант, интересно предложение с тези клонки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. абсолютно съм съгласен с ВесИ! Поклон, ще ми се да съм наблизо и да те познавах, та да свиркаш от време на време и да идвам да похапвам, с уста...и с очи!!! :)

      Изтриване