четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Вишисоаз


Вишисоаз е френска супа, която се приготвя от няколко вида лук, картофи и сметана. По правило се сервира студена и е идеална за разхлаждане през лятото, но ние като любители на крем супите я предпочитаме топла и сервирана през зимата:). Разбира се, студеното и по-атрактивно поднасяне в малки коктейлни купички я прави идеална за кетъринг и парти менюта.
Най-популярната версия за произхода на супата е, че е създадена през 1917 г. в Нюйоркски ресторант от шеф готвач с френски произход Луи Диа. Наречена на известен френски курорт.
Сходна рецепта обаче е била публикувана в готварска книга още през през 1869 г. от френски готвач Жул Гуфи. В нея обаче не било предложено студеното сервиране.
В кулинарията често се случва сходството на идеи, така че аз няма да размишлявам по темата, а просто ще споделя как точно направих и нашата Вишисоаз, която въпреки феноменалното си име е всъщност една съвсем непретенциозна и лесна за направа супа.





Продукти:
3 средни картофа
300 гр праз лук
1 глава лук
1/2 ч.ч. течна готварска сметана
1 л пилешки бульон
сол
черен пипер

Лукът се нарязва на дребно, празът на филийки, картофите на кубчета.
Маслото се разтопява и в него се задушава лука за 5 минути, на слаба степен на котлона, добавя се празът и се задушава още 5 минути.
Добавят се картофите и се задушават за 2-3 минути, като се разбъркват.
Налива се бульона, добавят се солта и пипера и супата се вари на средна степен на котлона до готовност.
След варенето течността е намалила нивото си. Супата се пасира със сметаната и се поднася с крутони.





5 коментара:

  1. Кате,
    много интересна история на тази френска супа.Знаех рецептата, но не знаех с подробности историята и.Чудесна, много вкусна топла и засищаща супа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам предложенията ти, Кате -
    чудесни рецепти, интересно представяне и много красиви снимки!
    Комплименти ... и днешната супа е фина, апетитна и елегантна в твое изпълнение.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна е, Кате! Бих я яла и в двата варианта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми е любима тази супа, затова една топла и за мен, моля!

    ОтговорИзтриване
  5. Никога не съм правила супа с толкова праз, все ме притеснява, че сама ще си я ям. Но пък тази зима е дълга, ще опитам, а в твоята рецепта вярвам :)
    Сетих се Жак Пепен как наричаше праза - лук с образование :)

    ОтговорИзтриване