вторник, 7 март 2017 г.

Бисквитена торта в кексова форма


Класика в жанра, в нова премяна. Харесаха ми цветлетата на Габи , с които беше декорирала нейният сладкиш "Здраве"и ги приложих в декорацията. Тортата направих експериментално в тази форма, тя взе че се получи ефектно. Иначе останалото е ясно- бисквити - крем - банани и пак така, докато свършат продуктите:). Понеже тук тортата се обръща е добре да се завърши с бисквити, т.е. те ще останат основата. Формата се застила със стреч фолио, за да може след това да се обърне и всичко да е ок.





Продукти:
200 гр бисквити, с квадратна или правоъгълна форма. Използвам Petit Beurre
1 пакет Пудинг ванилия с варене
400 - 500 гр мляко, необходимо за пудинга, според указанията на опаковката
захар, количество по желание
около 50 гр краве масло
2 банана
100 гр шоколад, подходящ за топене
мляко, за потапяне на бисквитите
филирани бадеми и коктейлни череши



Приготвяне:
Правоъгълна кексова форма се застила отвътре по дъното и стените със стреч фолио.
Пудинга се приготвя с прясното мляко и захарта, според указанията на опаковката. Оставя се леко да се охлади и към него се добавя кравето масло и се разбърква добре. Покрива се със стреч фолио, да не хваща коричка. В случай че това се случи, по-добре да се отстрани, вместо да се разбърква.
Всяка бисквита се потапя за кратко в млякото и се подреждат една до друга в един ред. Върху тях се изсипва от крема. Банана се нарязва на тънки филийки по дължина и се подреждат над крема. Покрива се с крем.
Отново се редят бисквити - крем - банан - крем и така докато свършат продуктите. Завършва се с бисквити, тъй като при обръщането те ще останат отдолу за основа на тортата. Покрива се със стреч фолио и се прибира в хладилник да стегне и да се охлади.
Шоколада се начупва на парчета и се разтопява в микровълнова или на водна баня. Съдът с който се работи трябва да е сух, иначе шоколада ще се пресече.
Тортата се изважда от хладилника, обръща се върху чиния, фолиото се отстранява. Полива се с разтопеният шоколад и се декорира с черешките и филираните бадеми.

Други варианти на бисквитената торта и сладкиши с бисквити: Бъркана бисквитена торта, Бисквитена торта с Маскарпоне, Бисквитена торта - базова рецепта, Шоколадов салам, Сладък салам Буре, Бисквитено руло, Лятно Бисквитено руло , Покривчето на Нат, Снежна къщичка

7 коментара:

  1. Любимата торта на дъщеря ми...ще трябва да приготвя и аз една :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм слагала банани, трябва да пробвам. А дотогава се нареждам за парченце :) Вкусничко, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е станала, Кате!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно се е получило и при теб, Кате!
    Черпя се с едно виртуално парче от тази шеметно красива торта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудна! Че и шоколадова. :)
    Е, това е тортата, която всички у дома обичаме и няма значение с какъв крем-пълнеж ще е, винаги е добре дошла, Кате. Аз ползвам единствено обикновените, квадратни бисквити на Кристал и да ти кажа, най-редовно си я правя в кексова форма, а понякога и не я обръщам, ами я изтипосвам на масата и момчетата си хапват от нея като Тирамису - засрещат се от двата ѝ края. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,
    много интересна торта се е получила.В кексова форма и с шоколад - прекрасна.Честит 8 - ми март ! Бъди щастлива и здрава !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Любима торта - страхотна и в това изпълнение,Кате,
    Обичам да се разхождам с теб, обичам да се наслаждавам на кулинарните ти вълшебства...
    Благодаря, поздрави за теб и хубав празник!

    ОтговорИзтриване