понеделник, 27 март 2017 г.

Завръщане в детството: Яйчен пастет "Мозайка"



С кулинарните пътешествия човек може да се пренесе къде ли не. Почти като в мечтите. Този път обаче разстоянието не се измерва в км, а в години. Днешната рецепта е с вкус на детство и съм сигурна, че много от вас я помнят от детските градини и рождени дни. Предполагам, че има и различни версии както на името, така и на рецептата, но класиката от нашата детска градина бе това: Филийка с пастет от яйце, сирене и масло и... чай.



Яйчен пастет "Мозайка"




Продукти:
2 бр. сварени яйца
1 ч.ч. натрошено сирене
20 гр краве масло ( около 1 с.л.)

за декорация:
пиперка
краставица
морков
каперси от консерва
по избор:маслини или др. зеленчуци

Приготвяне:
Сварените и обелени яйца се намачкват с вилица. Към тях се добавят сиренето и маслото. Всичко се разбърква много добре.
Пастетът се маже върху филийки, които по желание се декорират със зеленчуци, а може и да се поръсят само с червен пипер. Пастетът може да бъде поднесен и самостоятелно като разядка. Вкусът му може да се обогати с майонеза, авокадо и др.



4 коментара:

  1. Любимия пастет на много деца, посещавали детската градина :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    аз за жалост съм останала с неприятни спомени от детската градина.Винаги ни поднасяха едни филийки с майонеза, но само с това, без никакви зеленчуци за декорация.В нашето семейство и до сега не ползваме фабрична майонеза.Винаги я правя от сурови жълтъци или в постен вариант.Твоят пастет съм го приготвяла в малко по - различен вариант - с кисело мляко и без масло.Но и така е чудесно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Най-вкусните спомени от детската градинка. Направо ги бях забравила, Кате! А как ухаеха на масло тези филийки. Сега ухаят, ама ... друг път :)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Красиви, вкусни и усмихнати сандвичи. Браво, Кате!

    ОтговорИзтриване