Страници

Чиa пудинг с Манго и Папая


Поредното разнообразяване на чиa пудинга е с тези плодове. През летният сезон ще го направя и с кайсии и с праскови:).



Продукти за 2 порции:
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко по избор / ядково или друго/ получава се и с краве
1/2 ч.ч. чиa семенца
1 ванилия шушулка / може и прахче ванилия/
2 с.л. мед
1/2 Папая
1/2 Манго
2 с.л. едро натрошени ядки



Чиaта се накисва в по-голяма купа с млякото и ванилията.
Разбърква се добре и се оставя така да престои за около 15 минути.
Чиaта започва да набъбва. Разбърква се отново, затваря се и се прибира в хладилник. Оставя се да престои между 4 и 8 часа в хладилник.
Готовият вече пудинг се разпределя в две чашки, като се редуват пудинг- парченца обелени плодове - мед. Отгоре се полива отново с мед и се поръсва с натрошени ядки.

*Безспорно полезните качества на чиата са много, поради това е смятана за супер храна, но задължително трябва да се вземат под внимание и противопоказанията:
Семената от чия могат да причинят алергични реакции. При редовен прием, да се има предвид, че те разреждат кръвта. Семената могат да причинят рязко понижаване на кръвното налягане, да доведат до подуване и газове, което се дължи на богатството на фибри. Съществува препоръчителна доза от 1-2 ч.л. семенца. Най-добре е да са накиснати, за да не дразнят корема. Чиата има свосйтвото да абсорбира течности, за това е задължително по време на консумирането ѝ приемането на повече такива. Задължително ако не сте приемали чиа досега, се посъветвайте с лекар, или пробвайте с малко количество. За деца мисля че консумирането на чия е непрепоръчително. Повече информация може да прочетете в специализирани сайтове.


3 коментара:

  1. Кате,
    все още не съм употребявала папая.Скоро обаче смятам да я пробвам, да видим дали ще ми хареса вкуса.Чудесен пудинг се е получил, вкусен и разнообразен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, трябва да е добре узряла, иначе е отвратителна, чак горчи;). Когато е узряла обаче има много приятен вкус. За лятото е супер. Нещо като пъпеш, но с нотки на праскова да речем:). Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Красота...Свежо и пролетно колоритно предложение, Кате,
    с чудесна плодова комбинация и неустоимо апетитно представяне.
    Благодаря, поздрави за теб и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване