Страници

Торта с тиквички


Тази торта е нещо като копие на морковената торта, само че този път разбърках всички продукти заедно и естествено морковите са заменени с тиквички:). Вкъщи ни допаднаха и двата варианта, леки и сочни сладкиши. Определено ще пробвам и с други зеленчуци и определено ще врътна и един браунис с тиквички :).
Декорацията в случая е карамелено мляко( Bonne Maman, Дулсе де лече, Сгущьонка) и ядки, но може да бъде шоколадова глазура, пудра захар, добре ще е в нея да се вмъкнат цветя от тънко нарязани тиквички, като акцент за вкуса, но просто на мен не ми останаха:). Тортата може да се направи и по-висока, като се изпекат два бр. блатове и се слепят с крем от крема сирене и пудра захар(мисля, че този е най-удачен избор). Изобщо импровизации безброй.





Торта с тиквички







Продукти:
200 гр измити тиквички
160 гр брашно
2 с.л. натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 пакет ванилена захар
200 гр захар
3 яйца
150 мл разтопено краве масло (олио или зехтин)

декорация:
карамелено мляко Bonne Maman
филирани бадеми

Приготвяне:
Тиквичките се настъргват и изстискват с ръка.
Брашното и какаото се пресяват в купа и към тях се добавят солта и бакпулвера, разбъркат се. Прави се кладенче и в него се изсипват разбитите с вилица яйца, захарта, ванилената захар, маслото. Всичко се разбърка много добре. Добавят се настърганите тиквички и се разбърква отново.
Сместа се изсипва в тава, застлана с хартия за печене (20 см) и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Около 40 минути, проверява се с клечка за зъби.
Блатът се изважда върху решетка и се оставя да се охлади на стайна температура. Декорира се карамела и филирани бадеми.




2 коментара:

  1. Кате,
    много интересна торта.Чудесно пролетно предложение - вкусно и различно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Определено ме заинтригува Кате с тази твоя тиквичкова сладост...Поздрави!

    ОтговорИзтриване