Страници

Триест за един ден



Триест не е типичен италиански град, но всичко това се дължи на историческото му минало и влиянията от Австрия, Италия, Унгария, Словения, усещащи се дори и в кухнята му. Има прилики със Солун и Бари. Особено площада срещу морето, наподобява Солунският такъв. Архитектурата обаче на голяма част от сградите наподобява тази на Виена и някак странно но за миг имаш усещането, че си във Виена пък на море. Водопадите от глицинии обаче са ярък италиански акцент.

Според туристически справочници Триест е недооценена дестинация. Може би това се дължи на факта, че е нещо като спирка по път към главна дестинация, но каквато и да е причината за престоят и посещението на града, то безспорно ще остави приятен спомен.

Местоположение

Триест се намира на кръстопът с Италия и Словения, в близост до Австрия и Хърватска. С влизането в града отвисоко се открива прекрасна панорама към морето. След около 10-15 минути завои се слиза до пристанището на града и крайбрежната ивица.


Триест за туристи


Едни от най-популярните забележителности на Триест са:

Piazza dell’Unità d’Italia
Старият град
Катедралата
Пристанището, фарът И Адриатическо море
Канале гранде
Замъкът Мирамар
Римският амфитеатър
Трамвай Opicina, който тръгва от Piazza Oberdan linia 2 до Villa Opicina и на по-късен етап преодолява стръмен участък чрез въжена линия, като по време на пътуването се разкриват фантастични гледки към залива на Триест. . Известно време линията е била спряна заради иинцидент, но в момента нямам представа дали функционира.
Историческото кафене Сан Марко








Пристанището е мястото където прекарахме повечето време. Толкова много плавателни средства не бях виждала досега.











Какво да опитаме


Леко встрани от класическият туризъм е и кулинарният такъв. Кухнята на Триест е изключително разнообразна, както споменах заради историята му.
На първо място поставям акцент с напитка – кафето – късо и силно. Вярно е, че в Италия всяко кафе е с добър вкус, но в Триест има и още.
Пристанището на града е станало кръстопът за кораби, пристигащи от Индийския и Атлантическия океан. Повече от два милиона торби с кафе са изпращани тук всяка година, от които 350 000 са доставени до склада на Или. Illycaffè е основана през 1933 от Francesco Illy в Триест.

Желато, пица, паста, риба и Аперол, различни антипасти. Триест е прочут с Великденският си козунак Пинца. Добре е да се опитат на местна територия, за да се подсили усещането на мястото. За вкъщи също може да се вземат различни продукти, които пък да продължат усещането от престоят тук.





Въпреки променливото и през по-голямата част от деня дъждовно време, ние се разходихме из града, опитахме някои от храните, кафето, не успях да запечатам в снимки някои от детайлите, но след като веднъж наводних камерата си, не ми се правят експерименти отново. А и както казва малкият ми син – Мамо, нали сме ги видели:). Така е, и отново ще ги видим…



6 коментара:

  1. Кате,
    този град действително прилича на Солун и Виена.Много е красив, с много интересна архитектура.Чудесни снимки.Благодаря за виртуалната разходка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно, някаква смесица от тези градове. Поздрави и от мен, Ели!

      Изтриване
  2. Много обичам твоите разходки, Кате, винаги ме зареждат с усмивка и настроение.
    Може да е бил мокър уикенд, но пък си е струвало. Следващият път в слънце и с нов апарат. :)
    Ние чертаем за края на май едно пътуване до Хърватска със специално посещение на Мечи град (Medvedgrad), та ако не сте били там, може да погледнеш и да планувате още един уикенд. Чудно местенце е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме!:) Чувала съм само, но не съм разглеждала подробности, а и Плитвичките езера са ни мечта... С нетърпение ще чакам твоя разказ за Медведград. Наши приятели скоро посетиха пък Задар, старият град, приказка е. Изобщо Хърватска се оказва пълна с изненади. Толкова прекрасни места има, които ни очакват... Отсега ви поръчвам хубаво време и ви желая прекрасни емоции.

      Изтриване
  3. Обичам да пътувам с теб, Кате, красив град с атмосфера и очарование.
    Прекрасни снимки и наистина там съм пила едно от най-хубавото еспресо...
    Благодаря за удоволствието, поздрави и вдъхновение за нови дестинации /харесвам Хърватия:)/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! И аз обичам твоите вдъхновяващи публикации, изпълнени с изящество и стил. Мога да кажа, че за пръв път в живота си опитах истинско кафе и удоволствието да го пиеш. Въпреки, че изобщо не правя компромис с избора на кафе вкъщи, просто не мога да си изкривя душата:). Поздрави!

      Изтриване