Страници

Светъл празник, цветен ден, 6 май - Гергьовден!


Честит Гергьовден! С пожелания за здраве и храброст!




Гергьовден е празник, свързан с цветята, билките, росата. Присъстват както във венците и букетите, така и в менюто. Традиционно на трапезите се поднася агнешко месо, дроб сарма, зелена салата и обредна питка.






Рецептите, по които приготвих моите ястия са в линковете:
Агнешка дроб сърма
Питка за Гергьовден, с тесто по тази рецепта, оформена като кифлички и тематични декорации от разточено тесто. Намазана с жълтък и поръсена със сусам.
Печена агнешка плешка с гарнитура от гъби. Плешката е овкусена с червен пипер, чубрица, сух джоджен, шпикована със скилидки чесън. Намазана е хубаво с олио и изпечена за 3 часа под фолио, заедно с няколко скилидки чесън. Гъбите са по тази рецепта.
Плодово ароматна вода с къпини, мента, краставица, ядливи цветя, лимон и лайм.

Чийзкейк с цветя

Цветята присъстват все по-често в храната, в напитките, поръсват се на салати, сандвичи, десерти. Поредната идея за приложението им е да се декорира чийзкейк. В интернет има много варианти, с желатин, без, само листенца, но всичките са с ядливи цветя!:)


Продукти:
за форма с падащ ринг и с диаметър 18 см
200 гр бисквити
100 гр краве масло
200 гр крема сирене
100 мл течна сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
2 ч.л. желатин

Желиран слой:
200 мл филтрирана, чиста вода
5 гр - 1/2 пакетче желатин Др. Йоткер

цветове от ядливи цветя: виолетки(теменужки), люляк


Приготвяне:
Бисквитите се смилат на трохи и се разбъркват много добре с разтопеното краве масло. Сместа се изсипва във формата, притиска се към дъното и по желание се прави борд.
Сиренето, сметаната и пудрата захар се пасират до хомогенност.
Желатинът се изсипва в чашка с 2-3 с.л. вода и се разбърква. Оставя се да набъбне. След което се загрява докато се втечни и се изсипва към кремообразната смес. Разбърква се добре и се разпределя равномерно върху бисквитената основа. Сладкиша се прибира в хладилник за 1 час да стегне.


Желиран слой:
Цветовете се подреждат върху чийзкейка.
Желатинът се разтваря в 2-3 с.л. вода и се разбърква. Оставя се да набъбне, след което се загрява за кратко(може и в микровълновата), за да се втечни. Не трябва да завира, защото това ще наруши желиращите му качества.
Течният желатин се изсипва във водата и се разбърква. Оставя се в хладилник да се охлажда, като се наблюдава често, през няколко минути, като започне да се желира още в началото се изсипва внимателно върху цветята. Ако случайно е започнал много да стяга се загрява за кратко. Не се налива течен върху сладкиша, защото ще попие в него. Чийзкейка се прибира в хладилник за 2-3 часа.




6 коментара:

  1. Честит празник на Свети Георги, Кате,
    впечатляваща празнична, цветна, красива и апетитна трапеза!
    Майсторската работа, изпълнение, представяне и снимки допълват цялата феерия,
    носеща много настроение, свежест, колорит и домашен уют. Страхотна си!
    Много, много поздравления за теб, твоя помощник, здрави и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, настроение, уют и красота лъхат от твочта публикация. Честит празник на патерица. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Ама пък толкова цветно, вкусно и уютно да е при вас! Прекрасен празник си подготвила, Кате!
    Здрави, силни и смели да са ти момчетата, да успяват и побеждават във всичко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Красота! Прекрасна трапеза!
    Бъдете здрави и много щастливи!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна традиционна празнична трапеза, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,
    честити, мирни, здрави и благословени празнични дни.Тази седмица е наситена с празници.Честото на всички именници, да са живи и здрави, и благословени !
    Толкова е красива тази твоя празнична трапеза, прекрасно е всичко.Но чийз - кейка е страхотен, великолепно, пролетно и много , много вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване