четвъртък, 4 май 2017 г.

Баклава с орехи и шам фъстък


Оформянето на баклавата по този начин е много популярно в турските кулинарни среди. Факт е, че разнообразието от баклави и сиропирани десерти в турската кухня е огромно. Аз направих тази баклава сходна с плънката от тази рецепта, но всеки би могъл да промени това според вкуса си. Рецептата и визията са много подходящи за празници.









Продукти:

1 пакeт кори за баница (400-500 гр)

60 гр краве масло
3 с.л. лешниково олио

200 гр счукани(средно смлени) орехови ядки
2 ч.л. канела
2 с.л. галета
1 с.л. захар

Сироп:
500 гр захар
500 мл вода
1 пакет ванилена захар Др. Йоткер

шам фъстък

Приготвяне:
Орехите се смесват със захарта, канелата и галетата.
Маслото се разтопява и се смесва с лешниковото олио.
Корите се разстилат. Изрязват се в кръг, с големината на тавата. За по-лесно тавата се поставя върху корите и по нея се изрязва с нож.
Тавата се намазва с масло.
В нея се подреждат 3 кори, една върху друга, като между тях се маже с масло. Третата също се маже с масло и върху нея се изсипва от плънката, разпределя се навсякъде.
По този начин се процедира и с останалите кори.
Отгоре се намазва с масло, нарязва се в желаните форми( по края може с нож да се подпъхне надолу), в процепите се налива масло и баклавата се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна до зачервяване.
Баклавата се изважда и се оставя да се охлади напълно в тавата.
Захарта и водата за сиропа се сваряват за около 10 минути. В края се добавя ванилената захар.
Оставя се да се охлади.
Охладената баклава се залива с охладен сироп. Ако се залее с горещ сироп, горният слой ще се "набере" и ще се получи ефекта на запарването.
Покрива се със стреч фолио и се оставя да престои поне няколко часа, за да поеме добре.
Декорира се със смлян шамфъстък.





4 коментара:

  1. Кате,
    страхотна, много красива баклава с ядки.Чудесно изглежда и сугурна съм е много вкусна.Да, в Турция има страшно много и различни по вид баклави, голямо разнообразие от рецепти на това изделие.Твоята баклава в никакъв случай не отстъпва на оригиналната .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна - обожавам баклава и ... залепнах за екрана, Кате,
    впечатляващо красиво оформление, страхотна комбинация и снимки.
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и вдъхновени майски дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Баклавата във всякакви варианти е много любима вкъщи, но аз така и не се престрашавам да направя. Ще взема да се пробвам тайно, ако не стане, няма да я показвам ;) Твоята баклавичка изглежда страхотно, майсторско изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  4. Никога не съм правила точно по този начин баклава, но твоята, Кате, ме захвърли направо в кухнята...- прекрасна и много съблазнителна!

    ОтговорИзтриване