Страници

Бурма кадаиф


Рецептата е от турската кухня. Приготвя се с пресен кадаиф, а доколкото разбрах такъв в България може да се поръча онлайн. Мисля, че се продава и в Търново, на старата улица. Посочвам ориентировъчни количества, тук всъщност е по-важна технологията. Плънката може да се променя, сиропа също.








Продукти:
200 гр пресен кадаиф
100 гр краве масло
шам фъстък (или други ядки)
допълнително 20-30 гр масло за поливане преди печене

сироп:
1 с.л. розова вода
300 мл вода
300 гр захар
по желание лимон, канела, ванилия и т.н.



Приготвяне:
Кадаифа се разделя на нишки, доколкото е възможно ("разчепква се" като вълна:) и се разбърква с разтопеното масло.
От кадаифа се взима една шепа. Разстила се на правоъгълник, с ширина около 4-5 см. Шам фъстъка се смила и се изсипва в средата по цялата дължина. Кадаифа започва да се навива на руло, леко по диагонал. По възможност стегнато. Готовите рула се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, нарязват се на желаните парчета и се поливат с масло. Пекат се в предварително загрята на 170-180 градуса фурна до златисто.
Изваждат се и след като се охладят се заливат с леко охладеният сироп. Оставя се да престои докато поеме сиропа, при нужда може да се полее още веднъж.
*Сиропа се приготвя като водата и захарта се изсипват в тенджерка и се варят на котлон за няколко минути, към края се добавя розовата вода и се вари още 5 минути.
* По принцип предпочитам да заливам сиропа на няколко етапа, а не наведнъж, като добавям следващото количество, след като предишното се е усвоило.












5 коментара:

  1. Кате, отно ни поднасяш поредното изкушение. Придърпвам си едно рулце, ще си го хапна с удоволствие, ммм. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм очарована от поредното изкушение, Кате,
    много апетитно, ефектно и залепващо към екрана предложение...
    Страхотни неща предлагаш, чудесни пътеписи и красиви снимки -
    благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам кадаиф, любовта ми е от дете, когато в сладкарницата винаги това хапвах! А този турски специалитет изглежда греховно вкусен. Винаги когато мина през Търново се запасявам с пресен кадаиф, това определено ще си го приготвя!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен десерт, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    турската кухня изобилства от изкушаващи десерти.И този кадаиф не прави изключение.Не съм използвала до сега суров, все още не мога да се реша, но знам,че го предлагат по интернет.Чудесен, много красив десерт се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване