неделя, 23 юли 2017 г.

"Плисирана" погача


Начинът на оформяне е по идея на Валентина Зуркан, а аз го открих в блога на Хриси - "Животът може да вкусен"
Видеото на Валентина Зуркан: тук. Благодаря на всички за споделянето и вдъхновението!
Тестото може да бъде любимото на всеки. Моята питка е с размер около 22 см, ако искате по-голяма и използвате тази рецепта за тесто, то удвоете дозата.
Още предложения за питки, погачи и хляб в блога може да разгледате тук.



"Плисирана" погача 






Продукти:

450 гр брашно
допълнително 50 гр брашно брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая, Dr Oetker
1 ч.л. захар

2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин (олио)
150 мл топло, не горещо прясно мляко

За намазване на погачата отгоре:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

За намазване след печене: разтопено краве масло




Приготвяне:
Брашното се пресява в купа, добавя се солта, маята и захарта и се разбърква добре. Прави се кладенче в средата.
Яйцата се разбиват леко с вилица, към тях се добавя киселото мляко и зехтина(олиото). Всичко се разбърква добре и се излива в брашното. Постепенно се добавя прясното мляко, като се замесва меко тесто. При нужда може да се добавя още брашно.
Тестото се оформя на топка и се поставя в набрашнена купа.
Покрива се със стреч фолио, завива се с кърпа или леко одеало и се оставя да втаса докато увеличи двойно обема си.
Изважда се, премесва се леко.



От тестото се отделя едно по-малко топче, а останалото се дели на 3 равни топки, които леко се премесват. Моите се получиха по 200 гр.
Всяка топка се разточва на кора с диаметър 22-24 см.
Всяка кора се намазва с разтопено масло и се подреждат една върху друга.
Получената трипластова кора се разрязва на 6 триъгълника, по възможност еднакви.
Взима се един триъгълник. Рязането започва от двете еднакви страни, посока средата, дълбочина около 1 см, успоредно на страната, която е с различна дължина. В центъра се оставя около 1 см неразрязан, за да не се отдели парчето. Триъгълната част се оформя като от двата ѝ края постепенно към острата част и до средата се захлупват един върху друг пластовете. Така от двете страни се получават симетрично. С помощта на дебела клечка или молив се притиска всяка страна в центъра. Полуизрязаната лента се увива около оформената вече топка.
По същият начин се процедира с останалите питки. Всичките се подреждат на малко разстояние една от друга, в кръг в тава, застлана с хартия за печене.
Отделеното топче се разточва на правоъгълник, намазва се с разтопено масло, сгъва се на две по дължина и се навива на охлюв. Той се поставя в центъра на питката.
Ако има нещо неясно по оформянето, може да погледнете снимките на Хриси и видеото на Валентина Зуркан, чрез линковете, които съм посочила в началото на публикацията.
В случай, че времето е хладно е нужно допълнително втасване и питката се завива с прозрачно фолио и леко одеало. Ако времето е топло, то питката втасва още при самото оформяне.
Втасалата питка се намазва с разбит с прясно мляко жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса до готовност. За около 30-40 мин. зависи от големината.
Питката се изважда, намазва с парче масло и се покрива с кърпа за десетина минути.



6 коментара:

  1. Прелест, прекрасна и уханна е и твоята питка, Кате!
    Поздравления за красивите ,,плисета"!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красива, Кате!
    Един ден, когато имам повод ще я направя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    чудесна погача.Много красиво оформена и представена.Записвам си рецептата, а начинът на оформление ще погледна при повод.Великолепна е.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    чудесна погача.Много красиво оформена и представена.Записвам си рецептата, а начинът на оформление ще погледна при повод.Великолепна е.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошно, много ефектно и майсторски изпълнено предложение, Кате,
    както и цялата серия чудесни нови летни рецепти -
    благодаря, с поздравления за теб и красотата, която създаваш!

    ОтговорИзтриване