четвъртък, 7 септември 2017 г.

Телешко със зеленчуци


Още рецепти с телешко тук.


Продукти:

  • 500 гр телешко месо за варене ( гърди, джолан, врат или др.)
  • 5-6 едри картофа
  • 1 глава чесън
  • 1 глава лук
  • 1 червена пиперка
  • 2 моркова
  • 150 гр гъби печурки
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер

за кнедлите:
Продукти:
  • 4-5 филии стар сух хляб, нарязан на кубчета
  • 1 непълна ч.ч. прясно мляко
  • 1- 2 яйца
  • 4-5 с.л. брашно
  • сол
  • черен пипер



Приготвяне:
Телешкото месо се сварява в тенджера под налягане или друга. в края на варенето се добавят сол, черен пипер и по желание други подправки.
Месото се изважда, бульонът се запазва.
Картофите, лука и чесъна се белят, морковите остъргват, всички зеленчуци се измиват и нарязват на едро.
Поставят се заедно със свареното месо в намазана със зехтин тава, добавя се бульон, да покрие продуктите.
Тавата се завива с алуминиево фолио и се пече във фурна на 200 градуса за около 1 час, или до готовност.
През това време кнедлите се приготвят и сваряват в останалият бульон. *Ако не е достатъчен, може да се разреди с вода.
Нарязаният хляб се накисва в млякото за 30 минути.
В зависимост от хляба, може да поеме повече или по-малко мляко, затова ако е необходимо да се отцеди(да се изстиска) излишното мляко.
След това се добавят останалите продукти, като с брашното се внимава, целта е да се получи смес, подходяща за оформяне.
Всичко се смесва добре. С мокри ръце се взима от сместа и се оформят топчета с диаметър 3-4 см. Може и по-големи, по-малки:).
Пускат се във врящият бульон и се варят за около 10-15 минути, докато изплуват на повърхността.
Изваждат се и се отцеждат.

Телешкото със зеленчуци се поднася с кнедли.


1 коментар:

  1. Фантастично ястие, много обичам такива манджици, непременно ще го направя това в по-студените дни, Кате!
    Снимките ти са много изкущаващи!

    ОтговорИзтриване