понеделник, 4 септември 2017 г.

Гурме рецепта: Телeшки шницел в хрупкава панировка от тиквени семки с гарнитура от чипс от тиква и лилави картофи


Една от класиките на австрийската кухня е Виенският шницел, в Щирия обаче в ресторантите с традиционни специалитети се предлага и "Шницел в панировка от тиквени семки". Тиквеното олио, семките и като цяло тиквите са една от най-големите земеделски продукции в региона. Иначе шницелът се приготвя по класическата рецепта, с добавяне на смлени тиквени семки в галетата. Тъй като лилавите картофи са също известна продукция тук, гарнитурата е именно от тях.
* Рецептата може да се разнообрази с друг вид месо: пилешко, свинско. Най-популярната гарнитура са варените картофи, но могат да се добавят и пресни зеленчуци и др.
Още рецепти от австрийската кухня има тук.



Продукти:
  • 6 тънки шницела крехко телешко месо (всеки около 150 грама)
  • 2 яйца
  • сол
  • черен пипер
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. галета
  • 1/2 ч.ч. смлени белени тиквени семки

За пържене:
  • Масло и олио


Приготвяне:

*В случай, че месото е малко по-дебело, може да се замрази за кратко и след това да се разреже напречно наполовина и да се отвори(като пеперуди).
Или да се поставят между два листа прозрачно фолио и да се начукат с гладката страна на чукче за пържоли.
Поръсват се от двете страни със сол и черен пипер.

Приготвят се 3 купи с:
- разбитите с вилица яйца с щипка сол и 1 с.л. вода
- брашно
- галета + смлени тиквени семки

Шницелите се потапят от двете страни в брашно, след това в яйцата, накрая в галетата със семки. Изтупва се излишната панировка.
В тиган се загрява олио с бучка масло да се разтопи.
Шницела се поставя в маслената баня и по време на пърженето се полива с лъжица от мазнината върху него и тигана се разклаща. Температурата трябва да е средна, защото на на силен котлон панировката ще прегори, на слаб пък няма да се пържи, а ще поема прекалено мазнина. Аз от степен 9 пържа на 6.
Обръща се и се пържи и от другата страна, до златисто.
Готовите шницели се изваждат върху хартия, да се отцедят.
Поднасят се с чипс от картофи, тиква и сварени картофи.

Чипсът от картофи и тиква се приготвя като същите се белят, и нарязват с белачка за зеленчуци на тънки филийки. Подсушават се и се пържат в зехтин. Изваждат се върху хартия да се отцедят.
Гарнитурата от лилави картофи се приготвя като същите се сваряват, белят и с длан се натискат към чинията. Могат да се нарежат на кубчета и да се овкусят със сол, олио или зехтин.


5 коментара:

  1. Кате, няма да гледам тази вкусотия, че днес съм на плодове :) Уникална е!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво си го поднесла, Кате! Чак да ти се прияде!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей я на, моята чиния! :) Много апетитно, Кате.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  4. Кате,
    това гурме ястие изглежда толкова красиво и интересно.Все още не съм купувала лилави картофи.Не съм срещала да продават някъде.Но виждам,че се е получила интересна гарнитура.Правила съм шницел паниран с орехови ядки, но и с тиквени семки е чудесен, много красив.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване