Страници

Тиквено Лате / Pumpkin latte


Eдин от най-любимите ми есенни вкусове е този на тиква. Просто този аромат предизвиква асоциация за най-уютният сезон. Освен, че е вкусна, тиквата е полезна, а и с нея биха могли да се възпроизведат по различен начин безброй рецепти. Включването ѝ в типични ястия ги превръща в нещо съвсем различно. Показвала съм някои такива в блога, а сега е ред на една доста популярна есенна напитка - "Тиквено лате".
Рецептата би могла да се разнообрази, като се добавят нови вкусове и съставки, или някои се променят, напр. прясното мляко може да се замени с кокосово, ядково; карамелът обогатява вкуса; бялата захар може да се замени с кафява и т.н.
В тази рецепта използвам тиквено пюре и това е една от най-разпространените версии на Тиквено лате, но то трябва да е фино, в противен случай при консумирането на напитката ще се усещат дразнещи частички. Много по-любимо ми е Тиквено лате с тиквен сироп, чиято рецепта сподлям в линка.


Тиквено лате с пюре от тиква

Продукти:
за 1 доза

2 с.л. пюре от тиква*
1 с.л. захар
1/2 ч.л. подправки за тиква( канела, индийско орехче, карамфил и т.н.)
100 мл прясно мляко
1 кафе еспресо - 100 мл
разбита сладкарска сметана за декорация


*Пюрето от тиква се получава от сварена пасирана тиква. Желателно е да се вари на пара, или ако е с вода, да се отцеди много добре.

В малък съд на котлон се загрява пасираната тиква заедно с подправките. Добавя се захарта, разбърква се и след 2-3 минути се налива млякото, бърка се, като се загрява до завиране. ( Не трябва да завира). Прецежда се и се разбърква с миксер или в специална за целта чаша, за да образува пяна.
В подходяща чаша се изсипва кафето, след това разпененото тиквено мляко и най-отгоре разбита сметана и подправки.





3 коментара:

  1. Кате,
    и аз много обичам вкуса на тиква, но напитките с нея са чудесно и много атрактивно предложение.Правила съм напитка със сок от сурова тиква.Ще пробвам и твоето предложение.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Кате, колко красиво и интересно!
    С огромно удоволствие се разходих, опитах прекрасни кулинарни предложения и бях доволна да установя, че твоето прекрасно местенце продължава да бъде точно каквото го помня - позитивно, весело, откривателско и приятелско! Много се надявам пак съвсем редовно да се отбивам при теб.
    Желая ти прекрасна топла, жълта и вкусна есен!
    Поздрави, Кате, и до скоро!

    ОтговорИзтриване