Страници

Пчелно ужилване / Bienenstich


Bienenstich е традиционен немски сладкиш, който се приготвя от тесто с мая, крем и покритие от бадеми, мед, захар и масло.
Основната рецепта е идентична навсякъде, но съществуват версии с различни кремове като домашен, ябълков, карамел, портокал и др. По принцип не се декорира, но на някои места в сладкарниците се предлага с малки шоколадови пчелички, или пък изработени от фондан и марципан.
Първоначално смятах, че името има връзка с меденото покритие, но разглеждайки рецепти, за да установя каква е същността на този сладкиш, открих, че съществува и легенда за това:
Преди повече от 500 години, в далечната 1474 г. гражданите на Линц ам Рейн планирали в ранни зори да нападнат съседният гр. Андернах, заради неправомерно взимани данъци.
Андернах бих известен с това, че жителите обичали да празнуват и да си поспиват до късно сутринта и очакванията на нападението били за успех...
Планът обаче бил осуетен от двама млади пекари от Андернах, които след нощната смяна решили да се подсладят и се качили на градската стена, за да похапнат мед от пчелните пити... По това време обаче гражданите на Линц атакували Андернах и пекарите импулсивно започнали да ги замерят с пчелни кошери. Представете си само какво се е случило в ризниците на рицарите... Нападателите естествено избягали, а момчетата били наградени, за да отпразнуват случая приготвили сладкиш, който нарекли "Пчелно ужилване", а Андернах до днес е известен като "Градът на хлебарите".




Bienenstich


Продукти:
*за форма с диаметър 20 см

блат:
250 гр брашно
40 гр захар
щипка сол
40 гр краве масло
125 мл прясно мляко
1/2 кубче мая


покритие:
70 гр краве масло
50 гр захар
1 с.л. мед
2 с.л. течна сладкарска сметана
100 гр филирани бадеми


крем
1 пакет пудинг на прах ванилия
500 мл прясно мляко
2-3 с.л. захар
125 гр краве масло



Приготвяне:
Крем:
Пудингът се приготвя с млякото и захарта според указанията на опаковката. Покрива се със стреч фолио и се оставя да се охлади напълно. Може да се приготви и на предишният ден и да се остави в хладилник. *Кремът е малко повече от необходимият.

тесто:
Прясното мляко се затопля( но не трябва да е вряло) и маята се разтваря в него.
Брашното се пресява в купа и се разбърква със захарта, солта и нарязаното на дребни кубчета масло. Прави се кладенче и маята с млякото се изсипват в него. с помощта на миксер се замесва тесто, което се доомесва с ръце. Прави се на топка, поставя се в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса за около 30 минути.
Тава се застила с хартия за печене или се намазва с олио и поръсва с брашно. Тестото се изважда, премесва се отново, разточва се с диаметъра на тавата, прехвърля се в нея, надупчва се с вилица на няколко места и се оставя покрито със стреч фолио да втаса за още 30 минути.

Покритие:
Маслото, захарта и меда се загряват в тенджерка на котлон, докато всичко се разтопи. Добавят се бадемите, разбърква се добре и се оставя леко да се охлади. Нанася се върху втасалата кора. Сладкишът се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пече за около 30 минути. Изважда се и се охлажда във формата. Разрязва се напречно на две. Тъй като карамеленото покритие отгоре стяга моят съвет е горният слой да се нареже на порционни парчета още докато е леко топъл, защото след като се постави върху крема, нарязването ще е значително трудно.
В купа се разбива маслото за крема и към него постепенно се добавя от пудинга. Сладкишът се сглобява като между двете платки се нанася крема. Прибира се в хладилник да стегне.
По желание може да се декорира с пчелички от шоколад. За тях е нужно да се разтопи шоколад, да се изсипе в хартиена фунийка и върху хартия за печене се изрисува пчеличка. Оставят се да се втвърдят, след което се поставят върху сладкиша.


7 коментара:

  1. Кате, изглежда страхотно, особено с тези пчелички отгоре. Пък и никак не е трудна за приготвяне. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много сладки пчелички! Този сладкиш отдавна ми е в "to do list", но някакси все не стигам до него. Твоето изпълнение изглежда страхотно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересна легенда, Кате. Предполагам какво се е случило с рицарите, но твоите пчелички съм сигурна, че носят само приятни усещания :) Винаги ми е интересно да приготвям рецепти, които имат история и затова си я записвам.
    Желая ти приятен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошен сладкиш със страхотно представяне, Кате,
    обичам рецепти с история и тази е много интересна.
    Благодаря, поздрави за теб,
    а днес, 24.11 и честито да бъде името ти -
    Здраве, късмет и успехи, много радост и щастие!

    ОтговорИзтриване
  5. О, страхотен е този сладкиш, Кате!
    И моля, приеми на патерица пожеланията ми за здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,
    в Австрия и Германия разнообразието от сладкиши е много голямо.И почти всички си имат някаква история.Радвам се,че този сладкиш също си има истирия, красив е и изглежда прекрасно.На патерици ти пожелавам здраве, благословение от Бога във всички дела.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  7. Опитах се да направя този сладкиш със сложно за мен име, но нещо не ми се получи. Бях се отказала, но ти така хубаво си го описала, че май пак ще пробвам :). Не ми се меси, ще го пусна в хлебопекарната да направи тестото. благодаря!

    ОтговорИзтриване