Страници

Времето преди Коледа и неговият символ: Адвент венец / Adventskranz


До скоро смятах този красив венец просто за Коледна декорация. Не бях се замисляла, че всъщност крие в себе си много повече от това. Дори винаги се чудех защо са тия 4 свещи по всички коледни свещници и венци, защо не са 5 или 3?. Предполагам, че има хора, също като мен, които не са вниквали в подробностите около Адвент венеца и за всички, на които им е интересно е тази публикация. В нея ще споделя как направих нашият Адвент венец.



Кога се появява?

Преди много години, далечната 1839 г. този венец е бил създаден от протестантския богослов Йохан Хинрих Вихерн , защото децата в едно сиропиталище били много нетърпеливи и все питали:”Кога ще дойде Коледа?”. Той взел голямо дървено колело и сложил на него четири дебели бели свещи за неделите на Адвент и други по-малки, за останалите дни.

Какво означава името му?

Думата “Адвент” е с латински произход и означава “очакване”, Адвент всъщност е времето за изчакване преди Коледа, а “кранц” на немски е “венец”.

От какво и как се изработва?

Големите адвент венци се изработват с малки свещички, за дните през седмицата и с 4 големи свещи, за неделните дни.
Венците се изработват от борови клонки, които се прикрепват към кръг, изработен от слама или друго, декорират с различни естествени материали, панделки и др. Може да се купят готови от цветарски магазини, фермерски пазари, предлагат се и в големите хранителни магазини. С една дума – навсякъде:). Традиционната форма на венеца е кръгла, но модерните варианти се предлагат в различни форми и изпълнения.

Каква е символика на венеца?

Има различни тълкувания на символистиката на Адвент венеца, най-правдоподобно е увеличаването на светлината като израз на нарастващото очакване на раждането на Иисус Христос.
Кръглата форма символизира безкрайността, вечността и възкресението, божията милост, която няма нито начало, нито край.
Зеленият цвят на боровите клонки – надеждата и животът.
Свещите са символ на идващата светлина. Най-често свещите са 4, отмерващи неделите до Рождество, но в някои страни се поставя и една в средата. Разбира се, при по-големите венци има и малки свещички, отбелязващи дните през седмицата. Всяка от четирите свещи има много специално значение:
1 свещ на Пророчеството, посветена на надеждата на идването на Спасителя,
2 свещ на Мира, символ на раждането на Иисус, на Витлеем
3 свещ – на радостта, символ на сърдечността, на овчарите
4 свещ – на любовта, символ на Божията любов и единственият му син, на ангелите, възвестили раждането на Христос.

Какви трябва да бъдат свещите, кога и как се палят?

Традиционните свещи на венеца, спрямо католическата църква са три виолетови свещи и една розова свещ, в католическата част на Ирландия пък към тези свещи се добавя и една бяла, на някой места пък свещите задължително са червени, символизиращи любовта и светлината. Понякога Адвентният венец е украсен със свещи в четири цвята – лилаво, червено, розово и бяло, които се палят в този ред. Но днес се срещат във всякакви цветове. Свещите могат да са еднакви по височина, или пък с 4 различни размери, за всяка една седмица. Започва се от първата, най-висока свещ и така след всяка следваща запалена размерът им се уеднаквява. Задължително се палят обратно на часовниковата стрелка.
Първата свещ се запалва в първата неделя след 26 ноември, всяка следваща се пали последователно в следващите недели, а ролята им е да отброяват седмиците до Рождество Христово. На Бъдни вечер трябва да горят всички свещи.



Как да си направим Адвент венец?

Креативността в изработката зависи изцяло от наличните материали. Тук важно е да се спази изискването за кръгла форма, борови/елхови клонки, 4 бр. свещи. Всичко друго е въпрос на въображение и лични предпочитания. Все по-често се срещат и различни форми, като правоъгълни, квадратни и др.
Основата купих готова, но такава може да се направи от дебел картон, слама, сено, увити с конец или тел. Свещите прикрепвам с помощта на специални поставки, които купих, но те могат да се прикрепят и по друг начин, например капачки от буркани биха могли да се пробият с някакъв пирон. Най-лесното закрепване на декорациите е с пистолет с топъл силикон, но може и с лепило, или просто по-добро прикрепване към конците, между клончетата и т.н.
Съществуват все по-модерни варианти на венеца, като в чиния се подреждат борови клончетата в кръг, декорират се и се поставят свещите. В такъв случай дори не са нужни специални материали. Все по-често се срещат и кулинарни варианти на венеца, торти, бисквитки, плата, но разбира се истинският Адвент венец трябва да бъде изработен в кръгла форма, с борови клонки и 4 свещи.
Ето как направих нашият Адвентвенец:







“Advent, Advent, ein Lichtlein brennt, Zuerst eins, dann zwei, dann drei, dann vier, dann steht das Christkind vor der Tür.”



2 коментара:

  1. Благодаря ти за информацията, Кате! Чуден е венецът!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    знам за тази традиция в Католическите държави.В Германия и Австрия задължително я спазват и има венец във всеки дом.Благодаря,че отново разказа и показа символиката на венеца.Чудесен е твоят, много интересно е всичко изработено със собствените ни ръце.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване