Страници

Коледни кексчета с елхички от захарен памук


Идеята за елхичките видях в блога на Йоли. Мила Йоли, благодаря за вдъхновението!
Кексчетата могат да се направят по различни рецепти, аз направих шоколадови. Важно е да отбележа, че декорацията трябва да се прави непосредствено преди поднасянето или най-много до 1/2 час, защото памукът при контакт с въздух губи от обемността си, но това би трябвало да се знае:).





Продукти:
150 гр шоколад( готварски, черен или млечен)
125 гр краве масло ( 1 малко пакетче)
10 равни с.л. захар
3 средни яйца
150 мл прясно мляко
30 равни с.л. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 пакетче ванилена захар

декорация:
захарен памук
солети
захарни фигурки или бонбонки за декорация на елхичките


Приготвяне:
Шоколада се натрошава, маслото се нарязва на малки кубчета и се разтопяват в тенджерка, поставена в друг съд с вода(на водна баня). Може да се разтопят и без водна баня, а директно тенджерката на котлон, но на слаба степен и при непрекъснато разбъркване. Оттеглят се от котлона и към тях се добавят захарта и ванилената захар.
Разбърква се с дървена лъжица.
След усвояването на захарта се добавят яйцата едно по едно с разбъркване с телена бъркалка, като всяко следващо се добавя, след като предишното се е усвоило напълно.
Прибавя се прясното мляко. Разбърква се добре.
Добавя се на части пресятото с бакпулвера брашно.
Сместа се разпределя във формички за мъфини, намаслени и поръсени с брашно( ако са силиконови не се намазват с масло и брашно, също може да се използват хартиени кошнички, но задължително се поставят в гнездата на алуминиева или силиконова форма,в противен случай ще се обезформят).
Пълнят се не повече от 2/3 от обема. Някои от тях може да се поръсят с пудра захар преди печенето, получава се ефект на напуканите сладки.
Аз направих големи и малки кексчета. В големите поставям 2 пълни с.л. от сместа, а в малките( кошнички като за бонбони) по 1 равна с.л.
Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна, до готовност(суха клечка). Големите мъфини при мен се изпекоха за около 25 минути, малките за 15.
Изваждат се, оставят се да се охладят и се декорират с елхичките, за които солетата се забива в кексчето и около нея се притиска захарен памук. Елхичките се украсяват със захарни перлички, декорации, кокосови стърготини и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар