Страници

Ретро Коледа: Ореховки


По коледно време е като традиция да се сещаме за ретро сладки. Самият период е като пътуване в миналото и може би това е едно от очарованията на сезона. Тази година е ред на ореховките, спомен от детството. Имам рецепта за тези ореховки от една стара книжка, но все пак реших да проверя в интернет различни варианти по темата. Оказа се, че рецептите биха могли да се разделят на такива с брашно и такива без брашно. Моята е с брашно, но го заменям със същото количество какао.





Продукти:
3 белтъка
3-4 капки лимонов сок
1 непълна ч.ч. захар
1 с.л. какао на прах
1 1/2 ч.ч. ситно смлени орехови ядки( на брашно)




Приготвяне:
Белтъците се разбиват леко с миксер, добавя се на няколко пъти лимоновият сок, като се продължава с разбиването и степента на миксера се увеличава.
Когато се образува сняг, започва да се добавя захарта на етапи. Не се спира с разбиването! Когато се усвои всичкото количество захар и се образува твърд сняг разбиването се прекратява. Какаото се пресява и се смесва с малко от сместа, докато се разтвори, след което се изсипва в останалата смес и се разбърква добре, но внимателно, за да не спада обема. Добавят се на няколко пъти орехите, като се бърка отново внимателно с дървена лъжица, по метода загребване- обръщане. Фурната се включва да загрява, а съдът със сместа се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник за десетина минути. Тава се застила с хартия за печене. С помощта на шприц или чаена лъжичка се оформят малки кръгчета от сместа върху хартията. Оставя се разстояние около 2 см между тях, тъй като по време на печенето ореховките се слягат и увеличават диаметъра си. Пекат се в предварително загрята на 100 градуса фурна с вентилатор. Останалата смес се прибира в хладилник, покрита със стреч фолио, докато ореховките се пекат.
От тази смес при мен излязоха около 50 малки ореховки, оформени с ч.л. и с диаметър след изпичане около 5 см. Времето за печене е относително. Първите изпекох за 1 час, но ми се стори много, втората доза изпекох за около 30 минути и те ми допаднаха повече. Всичко зависи от фурната. Просто трябва да се проверяват, когато краищата отдолу започнат леко да потъмняват се изваждат. Отгоре като се пипнат с пръст трябва да се усеща коричка, а не лепнеща смес. Ореховките се изваждат върху решетка, охлаждат се и се прибират в кутия. След 2 до 4 дни вече са омекнали и променили вкуса си. Съхраняват се в кутии. Не знам колко биха издържали, но предполагам седмица - две, както и другите домашни сладки.



3 коментара:

  1. Цялата ти коледна серия предложения, Кате е много вдъхновяваща!
    Страхотни идеи, чудесни рецепти, красиви снимки и настроение - умееш!
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и прекрасни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам ореховки, Кате! Надявам се да ми остане време да си ги напарвя тази година! Пожелавам ти весело посрещане на празниците и една красива 2018-та година! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    преди години , а и сега правим традиционните сладки за Коледа - ореховки и меденки.Чудесни са, още по - вкусни с какао.Великолепни снимки си им направила.
    Поздрави и весело посрещане на празниците !

    ОтговорИзтриване