вторник, 31 януари 2017 г.

Грижа през зимата с Yves Rocher


Козметичните продукти на Yves Rocher са изработени изцяло от естествени съставки. Широката гама на марката предлага качествена грижа от главата до петите. Продуктите наистина са много вдъхновяващи, а използването им оставя усещането за релакс и спа, дори и у дома. И този сезон се доверих на Ив Роше и ето на какво се спрях:


Крем за ръце Круша и какао
Тази комбинация съм я опитвала в сладкиш:) и е много добра. По тази причина първо посегнах към този продукт. Ефекта върху кожата на ръцете е едновременно подхранващ и придаващ копринена мекота. Като добавим и неустоимият аромат, си е направо бонбон:).



Крем за ръце Клементини и подправки
На следващият крем се спрях от любопитство. Бях леко скептично настроена относно аромата на подправките. Въпреки, че тя е един от любимите ми аромати за сладкиши, представих си ръцете ми ухаещи на канела и някак странно ми се видя. Като цяло обаче продуктът е с типичен Коледно зимен аромат и е много приятен. Отново с подхранващ и овлажняващ ефект за копринена мекота.




Душ гел Кокос
Ароматът му на кокос е ненатрапчив и същевременно екзотичен. Прави добра пяна, измива добре и остава усещане за чистота и свежест.



Мляко за тяло Бадем и портокалов цвят
Текстурата му е много приятна, лека, попива много добре и същевременно оставя чувство за кадифеност върху кожата. Ароматът е много деликатен. Ефекта е подхранващ и релаксиращ.


Душ гел Лотос и градински чай

Отново интересна комбинация на аромати, доста успешна.



Страхотните зимни цветове на лаковете за нокти Couleur Végétale Pailleté

В два нюанса златисто и сребристо. Впечатлена съм от заскреженият ефект. Нищо общо с брокатните лакове. Оказаха се и дълготрайни. Обикновено лаковете при мен издържат 1-2 дни макс. :) Разгледайте блога и вижте защо:))).


Блокче за полиране на нокти в 4 стъпки: Пилене, изглаждане, полиране и блясък.



Прочетете Цялата Статия...

Телешко задушено със зеленчуци


Това е класическа рецепта за телешко задушено, но обогатена със зеленчуци и новата подправка на Маги. Може да се приготви и с друг вид месо, правила съм със заешко и свинско. Може да се приготви и само с морков и чесън.


Продукти:
300 гр телешко месо (шол)
200 гр кралски печурки(или др. гъби)
1 глава лук
1 корен пащърнак
1 морков
резен целина
стрък праз
2-3 скилидки чесън
2 с.л. кетчуп
2 с.л. Маги подправката
1 с.л. Маги уни сос
100 мл вино( бяло или червено)
100 мл вода
50 мл олио


Приготвяне:
Месото се нарязва на късчета. Морковите и пащърнака се остъргват. Гъбите се режат на филийки, лукът на полумесеци, а останалите зеленчуци се режат на дребно. Всички продукти за ястието се разбъркват добре в тенджера. Затварят се с капак и се оставят на котлон да се задушават за около 2 часа. В началото температурата е висока, докато ястието започне да се вари, след което се оставя на ниска температура. По време на готвенето ако е необходимо се долива по малко вода, целта е да се задушава, не да се вари.



Прочетете Цялата Статия...

Телешко гювеч



Продукти:
600-700 гр телешко месо с кокал(използвам телешки опашки)
*ако месото е без кокал, количеството е по-малко напр.300-400 гр.
зеленчуци по избор:
1 глава лук, нарязан на дребно
3-4 картофа, нарязани на кубчета
1 морков, нарязан на филийки
грах , от консерва
червена пиперка, на дребно
200 гр прясна бамя (но може и от консерва)
сол, черен пипер,чубрица
олио


Приготвяне:
Месото се нарязва на порции, потапя се в брашно, запържва се с малко олио, колкото да се запечата от всички страни и се сварява.
Лукът, картофите и морковите се запържват в олио, до омекване. Добавят се пиперките и зеленчуците се пържат още 2-3 минути. Добавя се месото и бамята и се налива вода, колкото да покрие ястието. Вари се на котлон до готовност на бамята.Ако бамята е прясна и крехка, са достатъчни около 20 минути.
Добавя се грахът, солта и подправките и ястието се оставя за още няколко минути на котлона.


Прочетете Цялата Статия...

Баница със заквасена сметана и брашно


Още вариации на баници, тук.


Продукти:
1 пакет кори за баница
3 яйца
250 гр заквасена сметана
100 мл зехтин
3 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер

50-60 гр краве масло
2 с.л. сусам

Приготвяне:
Яйцата, сметаната и зехтина се разбиват с миксер, да се обединят. Към тях се добавя пресятото с бакпулвера брашно и се разбива до хомогенност.
Сиренето се натрошава в купа.
Взима се една кора, полива се равномерно с 3 с.л. от сместа и върху нея равномерно се разпределя част от натрошеното сирене(около 2 с.л.). Покрива се с втора кора, полива се с 3 с.л. от сместа. Навиват се на руло, за да стане баницата по-висока се навива откъм късата страна. Рулото се завива като охлюв и се поставя в тава, застлана с хартия за печене. По същият начин се процедира с останалите кори.
Отгоре баницата се полива с останалата смес (ако има такава), разпределят се парченца масло и се поръсва със сусам.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.


Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 30 януари 2017 г.

K&B Предизвикателството


Рецептата приготвих в отговор на предизвикателството, което ми отправиха от Кикоман и Барилла. Аз и без предизвикателство си готвя често с Кикоман:), децата ми добавят соевият сос почти на всяка храна, а веднъж хванах човек от семейството да си пийва от бутилката:). Знам, че е вкусен соевият сос, ама чак пък толкова?! Този път действащото лице е Терияки маринатата, соевият сос свърши:))).
Пастата, която ще е основата тук е на Барилла и съм сигурна, че изобщо не е нужно да споменавам за вкусовите ѝ качества. В Италия я ценят, а те са специалистите по темата, нали? Та хубавата паста обичам да приготвям само със зехтин, или пък със съвсем малко екстри, ако има сос, той също не е доминиращ.
И за да не се отклонявам повече от темата, преминавам към рецептата:




Продукти:
* за две порции

1 Пакет Папарделе Барилла 250 гр
2-3 с.л. Терияки марината и сос Кикоман
400 гр телешко месо, по избор
4 с.л. настърган Пармезан
2 пиперки
3-4 с.л. зехтин



Приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на ивички или малки хапки. Оставя се за 10 минути да престои в Терияки маринатата.
Пиперките се нарязват на ивички.
В тенджера се кипва вода,посолява се и към нея се добавя пастата и се вари 7 минути(според указанията на опаковката). Измива се със студена вода, отцежда се и се полива със зехтин. Разбърква се добре.
В тиган се загрява малко зехтин и в него се добавят късчетата телешко, готвят се до готовност и според предпочитания. По принцип телешкото се готви за кратко.
Късчетата телешко се изваждат и в тигана се изсипват пиперките. Запичат се от всички страни и се изваждат.
В чиния се изсипва пастата, върху нея се подреждат месото и пиперките и се поръсва с пармезан.



Прочетете Цялата Статия...

събота, 28 януари 2017 г.

2017 годината на Червеният огнен петел!



Китайската Нова 2017 година започва на 28 януари 2017г. , ще продължи до 15 февруари 2018 г. и ще премине под знака на Червения огнен петел.
Широкоскроени хора сме и като любители на китайската храна и тази година си направихме едно кулинарно пътешествие.
Още рецепти от азиатската кухня в блога може да видите тук.


Менюто:






Салата петел

Основата е Руска салата, по тази рецепта. Оформена тематично като петле, по идея от интернет, декорирана с нарязани ивички от червена пиперка. Може да се направи с цветни чушки, ще стане шарено петле. Подходяща е и за Великден.



Шоколадови къпкейкс "Year of the Rooster"
За кексчетата се избира любимата рецепта, декорират се със сметана, бисквитка с късметче и топери петлета, поръсени със златен сладкарски прашец.

Топери петлета - изработени са ръчно от червена хартия. Намерих картинка на петле в интернет, копирах го върху хартия за готвене, изрязах шаблон. Очертах го върху цветна хартия. За всеки топер са нужни две петлета и една клечка за зъби. Залепват се по двойки с лепило за хартия.

Бисквитките може да се купят от китайски магазин или да се направят вкъщи, по тази рецепта.



Пролетни ролца

Тези са готови, но може да се направят по тази рецепта.


Агнешки ребърца с портокали
Приготвени са по рецептата за Свински ребърца с портокали.


Пържен ориз със зеленчуци и яйца
По тази рецепта, но ориза, който използвам тук е обикновен. Пак се получи вкусно, разликата е в консистенцията, донякъде. 1 ч.ч. бисерен ориз се вари с 2 ч.ч. вода на слаб огън, докато поеме водата за около 15 минути, като се разбърква, да не залепне. Оставя се на горещ котлон за още 10 минути. След това се охлажда на стайна температура. В тиган се загрява олио, добавят се нарязани зеленчуци(морков, лук, грах от консерва, тиквичка...) и се пържат за 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Добавя се ориза и пърженето продължава, пак с разбъркване. След 2-3 минути всичко се издърпва в едната част на тигана, а в свободната се чуква едно яйце и със шпатула започва да се бърка и взима по малко от ориза. Така яйцето става на парцали и същевременно се смесва с ориза. Като се разбърка всичко е готово. Овкусява се със соев сос.



Пържени китайски нудъли със зеленчуци

По тази рецепта, но използвам китайски нудъли от малките пакетчета, и са само зеленчуци, без пилешко месо!


Мандарини, захарни петлета, бисквитки с късметчета, пролетно клонче и Негово величество Петелът



В годината на Петела да си пожелаем здраве, успех и късмет!



Прочетете Цялата Статия...

петък, 27 януари 2017 г.

Зимно меню за So into Food

Първият брой за 2017 година на "So into Food" излезе, а от страниците му лъха на уют, домашно приготвени ястия и майсторски печива.
Идеята за моето участие бе менюто да е зимно, не празнично, а и да се впише в темата на броя. Избрах тези три рецепти:




Разядка с извара
Продукти:
400 гр извара
200 гр майонеза
2-3 с.л. кисело мляко
2-3 скилидки пресован чесън
2 печени червени пиперки
Приготвяне:
Пиперките се белят и нарязват на ивички. Всички продукти се разбъркват добре в купа. По желание може да се добавят и други продукти като орехи, червен пипер, сирене и т.н.



Гювеч в хлебче
За хлебчето:
500 гр брашно
½ кубче мая / 21 гр. /
100 мл приятно топла вода
1 ч.л. захар

1 ч.л. сол
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
50 мл приятно топла вода

Приготвяне:
Маята се разтваря в чаша с водата и захарта. Оставя се да шупне.
Брашното се пресява в купа и в него се прави кладенче.
В кладенчето се поставят солта, яйцето, олиото, киселото мляко и шупналата мая. Добавя се още около 50 мл приятно топла вода.
Замесва се меко тесто.
Меси се продължително около десетина минути. При нужда се добавя още брашно. Тестото се прави на топка и се удря няколко пъти в масата/плота/.
Поставя се в набрашнена тава/купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса, докато си удвои обема.
Изважда се, премесва се и се оформя на топка. Поставя се в тава, намазана с олио и поръсена с брашно или застлана с хартия за печене.
Покрива се с кърпа и се оставя да втасва до двойно увеличаване на обема.
Хлебчето се намазва с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса, на по-ниска скара, за около 40 минути.
Изважда се и се напръсква с вода, съвсем леко! Завива се с кърпа и се оставя да престои за 10-15 минути, да омекне.

За гювеча:
продукти:
200 гр вурстчета(карначета, наденички)
2 чушки
1 глава лук
1 скилидка чесън
4 бр. домата
1 с.л. кетчуп
1 с.л. доматена паста / доматено пюре/
50 мл зехтин
1 ч.л. червен пипер
сол, на вкус
Приготвяне:
Чушките и лука се нарязват на едро. Скилидката чесън на филийки. Вурстчетата се нарязват на едро.
В тиган се загрява зехтина и се добавят чушките и лука. Пържат се 2-3 минути, добавят се вурстчетата и чесъна.
Запържват се за около 5 минути. Добавя се червеният пипер, разбърква се, доматеното пюре и кетчупа и отново се разбърква.
Доматите се настъргват и добавят в тигана. Ястието се посолява и се вари за десетина минути на котлон, като се разбърква от време на време.
От хлебчето се отрязва капаче и вътрешността се издълбава. Пълни се с гювеча и се поднася топло.



Пържени ябълки
3 бр. средни ябълки
60 гр краве масло
3 пакетчета ванилена захар
1 ч.л. канела
пудра захар, за поръсване

Приготвяне:
Ябълките се белят и нарязват на кубчета. В тиган се загрява маслото и в него се добавят ябълките. Пържат се 3-4 минути, като се разбъркват няколко пъти и към тях се добавя ванилената захар, разбъркват се и се оставят на котлона за още 2-3 минути. Поръсват се с канелата, разбъркват се. Поднасят се топли, поръсени с пудра захар. По желание може да се гарнират с топка сладолед, ванилен сос и др.





Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 26 януари 2017 г.

Пиле Жулиен


Пиле Жулиен е една много вкусна класика, която се предлага в доста заведения, а и е приготвяна в много домове. Нарича се така, защото продуктите в него се нарязват на жулиени (пръчици). Не знам точно каква е базовата рецепта, нито точните пропорции, но го записвам така, както го приготвям аз.
За любителите на Пиле със сметана, то със сигурност ще се хареса.


Продукти:
*ориентировъчни

400 гр пилешко филе
100 гр гъби Печурки
5 бр. средни кисели краставички
100 гр пушен бекон
1 триъгълник топено сирене (може и няколко резена пушено)
250 мл течна готварска сметана (може и заквасена)
1 с.л. соев сос
черен пипер
олио, около 50 мл
копър или магданоз, за поднасяне


Приготвяне:
Филето, бекона и краставичките се нарязват на жулиени(лентички). Гъбите се нарязват на филийки. Месото се овкусява със соевият сос и черният пипер.


В уок тиган се сгорещява олио и филето се готви, докато промени цвета си( побелее). Добавят се гъбите и заедно се готвят докато останат на мазнина и започнат да се оцветяват леко в златисто. Добавят се бекона и краставичките, разбъркват се и се готвят още 2-3 минути. Сиренето се нарязва на малки кубчета, за да може да се разтопи по-лесно и се добавя в тигана, разбърква се докато се разтопи и към всичко се налива сметаната. Оставя се да се вари докато течността се редуцира и сосът се сгъсти (около 5 минути). Ястието се поднася топло, поръсено със ситно нарязан магданоз или копър. През зимата най-често го поднасям със сух копър.




Прочетете Цялата Статия...

сряда, 25 януари 2017 г.

Готвене с TEFAL ACTIFRY: Пържените кюфтенца на Ицко


В първата публикация от серията, споменах, че УРЕДА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ГОТВЕНЕ TEFAL ACTIFRY EXPRESS XL SNACKING AH9518 е подходящ за използване и от деца, разбира се винаги трябва да има наблюдение, от страна на възрастен.

Към #FavouriteTefalTalents екипа и предизвикателството на "Тефал" и Лора и Стоян от "Бон Апети"  се присъединява и Ицко и като такъв ще ни демонстрира лесната експлоатация, безопасността и не на последно място вкусният резултат от готвенето с този уред.

С Всички Tefal таланти може да се запознаете на www.bonapeti.bg/tefal, а сега ще споделя как се справи едно 8 годишно дете в кухнята.




Каймата за кюфтенцата всеки може да овкуси и приготви по любимият си начин. В тази са добавени ситно нарязан лук(и моето единствено участие в рецептата;)), подправки - сол, черен пипер, чубрица, червен пипер, яйце, прясно мляко и галета. След като каймата се омеси добре, от нея се оформят кюфтенца и се овалват в брашно.



Подреждат се върху решетъчната кошница, поливат се равномерно с 1 мер.л. зехтин.




Капака на уреда се затваря, той се включва и кюфтенцата се пържат между 20-30 минути, зависи от големината им, както и от вкуса.


Казах ви, че са чудесни, вкусни, хрупкави отвън и сочни отвътре. На уреда пиша поредната шестица, на Ицко с плюс. С правилните уреди и желание всеки може да готви.


Това е:) Бързо, лесно и чудесно.

Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 23 януари 2017 г.

Шарен боб в хлебче със сланинка на гребен


През декември от "Крина" ме изненадаха с вкусен подарък и красив календар, за което много им благодаря!
Харесвам техните продукти и до момента с тях разочарования не съм имала, така че с интерес опитах и Гигантският шарен боб, който се оказа много вкусен и с него напълнихме няколко такива купички. Ами всичко си изядохме:)







Как може да се приготви боб още може да видите тук, а ето и новата рецепта:

Бобът се приготвя по класически начин, идеята с хлебни купички вече съм показвала и в други рецепти, а пържената сланинка, много исках да запиша и тук.

Продукти:
300 гр Боб Гигант шарен , Крина
1 глава лук
1 суха червена пиперка
корени за супа( морков, резен целина)

2 с.л. брашно
1 с.л. Маги Подправката
1-2 с.л. сух джоджен
олио

100 гр осолена сланина с кожа
няколко бр. печени кръгли земели


Приготвяне:
Бобът се накисва в тенджера с вода и се оставя да престои 8-10 часа. Отцежда се, измива се, към него се налива чиста вода и се оставя да заври. След 1-2 минути водата се изхвърля, бобът се измива и към него се налива отново чиста вода, около 2 л или повече, ако е необходимо.
Тенджерата се похлупва и отново се оставя на котлона да се вари за около 1 час. Добавят се нарязаните зеленчуци, цялата суха пиперка и всичко се вари до готовност.
В тиган се загрява около 50 мл олио и в него се запържва брашното до светло златист цвят, като се разбърква, добавя се Маги подправката и веднага се отстранява от котлона да не загори. Запръжката се изсипва в бобената чорба и се разбърква много добре, овкусява се със сол(опитва се, защото в подправката има сол), добавя се джоджена. Връща се на котлона и ястието се вари още десетина минути, като се разбърква от време на време.

Цялото парче сланината се нарязва на филии. Всяка се нарязва "на гребен", кожата остава цяла. Поставят се в загрят незалепващ тиган без мазнина и се пържат до златисто. Могат да се пекат и в парти грил.

От земелите се отрязва капаче и се издълбават. Пълнят се с готовият боб и се поднасят с парче сланинка.



Прочетете Цялата Статия...