събота, 25 март 2017 г.

Честито Благовещение! Лучник "Хризантема"



Светъл празник е днес! На този ден Дева Мария е получила благата вест, че ще роди синът Божий. Птиците донасят уханието на Пролетта, а първите цъфнали цветя ни напомнят за Пробуждането. Честит празник на всички именици: Благо, Благовест, Благой, Блага...
Честито Благовещение! С пожелания за здраве и повече благи вести!
Традиционно на трапезата присъстват: риба, лучник, шарена пита, ястия с коприва, лапад, спанак.
Празниците през годините у дома: Благовещение 2012,  Благовещение 2014, Благовещение 2015, Благовещение 2016.
А тази година отново поднасям Лучник. Оформянето е известно в кулинарните среди като Пирог Хризантема.



Лучник "Хризантема"

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Продукти:
тесто:
500 гр брашно
2 с.л. зехтин
2 ч.л. суха мая Др. Йоткер
1 ч.л. сол
240 мл хладка вода

плънка:
2-3 глави лук
олио
1/2 пакетче Маги Подправката или смес от: чубрица, черен пипер,
червен пипер, сол

допълнително:
сусам

Приготвяне:
* Дозата е за два малки лучника с диаметър 15-17 см, като този на снимката, но може да се направи един по-голям.
Лукът се нарязва на полумесеци. В тиган се загрява олио, добавя се лукът и се готви до омекване. Добавят се подправките и солта. Разбърква се и се отстранява от котлона.
Брашното се пресява в купа, добавя се солта и маята и се разбърква. Прави се кладенче, изсипва се зехтина и водата и се замесва меко тесто.
Тестото се прави на топка и се слага в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло, до удвояване на обема.

Втасалото тесто се изважда, премесва се леко, оформя се на топка и се разточва върху хартия за печене на правоъгълна кора с дебелина 5 мм.
С помощта на чаша или формичка за сладки се изрязват кръгчета с диаметър 5 см. Във всяко се поставя по 1 ч.л. от плънката и се сгъва на две, след което се извива на полумесец, така че да се съберат краищата. Получените венчелистчета се подреждат едно до друго в кръгла тава, застлана с хартия за печене. В центъра се поставя топче от тестото и се поръсва със сусам. Получената хризантема се намазва с олиото от запърженият лук. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. При мен се изпече за 30 минути. Изважда се, намазва се със зехтин и се покрива с кърпа, за десетина минути.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 23 март 2017 г.

Гурме рецепта: Сьомга с лешниково олио, чипс от бейби патладжани и сос Тартар


Сос Тартар е от френската кухня, като версиите му за приготвяне са различни и много. Често се поднася с риба, но е много подходящ и за други меса, както и зеленчуци. Една от любимите ми комбинации е със сьомга.


Сос Тартар


4 бр. средни кисели краставички
1 с.л. каперси, от консерва
1 скилидка чесън
2 с.л. нарязан магданоз
200 гр майонеза
1/2 ч.л. горчица
1 ч.л. сок от лайм(лимон)
морска сол
микс от пипер:черен, бял, зелен, червен

*По желание и за разнообразяване на вкуса могат да се добавят и маслини, зелен лук, различни сосове като Табаско и Уорчестър.


Приготвяне:
Всички продукти се поставят в блендер и се пасират. Не е нужно да е фино, а да се усещат малки частички.


Чипс от мини патладжани

Продукти:
бейби патладжани, "Пръстчета"
зехтин
сол


Приготвяне:
Патладжаните се измиват и подсушават. Нарязват се на тънки филийки. В тиган се загрява малко зехтин и филийките патладжан се запичат от двете страни до хрупкавост (леко златисто). Изваждат се върху хартия. Посоляват се.


Сьомга с лешниково олио

Сьомга
Морска сол
Микс от пипер: черен, червен, зелен, бял
лешниково олио


Приготвяне:
Парчетата риба се поливат с лешниковото олио и се поръсват с пипера. Пекат се в предварително загрят незалепващ тиган, от двете страни. Изваждат се и се посоляват.

Сьомгата се поднася с резен лайм, сос Тартар и чипс от патладжани.

Прочетете Цялата Статия...

сряда, 22 март 2017 г.

Чия пудинг с Манго и Папая


Поредното разнообразяване на чия пудинга е с тези плодове. През летният сезон ще го направя и с кайсии и с праскови:).
Други рецепти с чия в блога има тук.


Продукти за 2 порции:
1 ч.ч. прясно мляко по избор / ядково или друго/ получава се и с краве
1/2 ч.ч. чия семенца
1 ванилия шушулка / може и прахче ванилия/
2 с.л. мед
1/2 Папая
1/2 Манго
2 с.л. едро натрошени ядки



Чията се накисва в по-голяма купа с млякото и ванилията.
Разбърква се добре и се оставя така да престои за около 15 минути.
Чията започва да набъбва. Разбърква се отново, затваря се и се прибира в хладилник. Оставя се да престои между 4 и 8 часа в хладилник.
Готовият вече пудинг се разпределя в две чашки, като се редуват пудинг- парченца обелени плодове - мед. Отгоре се полива отново с мед и се поръсва с натрошени ядки.



Прочетете Цялата Статия...

вторник, 21 март 2017 г.

Торта с тиквички


Тази торта е нещо като копие на морковената торта, само че този път разбърках всички продукти заедно и естествено морковите са заменени с тиквички:). Вкъщи ни допаднаха и двата варианта, леки и сочни сладкиши. Определено ще пробвам и с други зеленчуци и определено ще врътна и един браунис с тиквички :).
Декорацията в случая е карамелено мляко( Bonne Maman, Дулсе де лече, Сгущьонка) и ядки, но може да бъде шоколадова глазура, пудра захар, добре ще е в нея да се вмъкнат цветя от тънко нарязани тиквички, като акцент за вкуса, но просто на мен не ми останаха:). Тортата може да се направи и по-висока, като се изпекат два бр. блатове и се слепят с крем от крема сирене и пудра захар(мисля, че този е най-удачен избор). Изобщо импровизации безброй.





Торта с тиквички

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━




Продукти:
200 гр измити тиквички
160 гр брашно
2 с.л. натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 пакет ванилена захар
200 гр захар
3 яйца
150 мл разтопено краве масло (олио или зехтин)

декорация:
карамелено мляко Bonne Maman
филирани бадеми

Приготвяне:
Тиквичките се настъргват и изстискват с ръка.
Брашното и какаото се пресяват в купа и към тях се добавят солта и бакпулвера, разбъркат се. Прави се кладенче и в него се изсипват разбитите с вилица яйца, захарта, ванилената захар, маслото. Всичко се разбърка много добре. Добавят се настърганите тиквички и се разбърква отново.
Сместа се изсипва в тава, застлана с хартия за печене (20 см) и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Около 40 минути, проверява се с клечка за зъби.
Блатът се изважда върху решетка и се оставя да се охлади на стайна температура. Декорира се карамела и филирани бадеми.


━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━



Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 20 март 2017 г.

Добре дошла, Пролет!


Пробуждане... нежност... вдъхновение... цвят... песен... красота... Добре дошла, Пролет!



Със смяната на сезоните, тематично храната вкъщи също се променя и на трапезата ни присъстват все повече зелени и свежи продукти. За тях тепърва ще разказвам в блога, сега обаче ще ви споделя за една прекрасна идея, която открих преди време, разглеждайки снимки в интернет. Рецепта няма да записвам, тъй като са възможни всякакви варианти. Основата може да е от различни сирена, или зеленчуци, цветята също в различни формички и от различни продукти. Основата на моите е от Чедър, цветовете от морков и листата от краставица. Закрепват се с клечка за зъби. Хапките за подходящи за празници - Цветница, Великден, за рождени дни.




Освен храната, разбира се има и още много приятни неща, които новият сезон носи със себе си. Разходките сред природата, релакса в парковете, игрите на открито, пикниците, барбекюто...
Моментите, които улових при една от разходките ни в градският парк са повече от показателни, за това, че Пролетта е символ на пробуждане и живот... Пролетта е не само сезон, а начин на живот!


Прекрасна, вдъхновяваща и цветна Пролет на всички ✿





Прочетете Цялата Статия...

събота, 18 март 2017 г.

Патладжани пръстчета с оцет, чесън и магданоз


Рецептата е с мини патладжани, но може да се направи и с обикновени, като се нарежат на пръчици, например. А с мини патладжани пък могат да се приготвят почти всички ястия, които се приготвят с нормалните патладжани(без пълнени:))). С тези бебоци може да се готви гювеч, да се пекат цели, или разрязани на две по дължина, на скара на фурна, на тиган, да се пържат и след това да се добавят към доматен сос, с две думи каквото му се яде на човек:).




Продукти:
Патладжани( в случая мини пръстчета)
чесън
магданоз
зехтин
сол
оцет


Приготвяне:
Патладжаните ако са големи се нарязват на филийки или пръчици, а минитата на две по дължина. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се поливат със зехтин и се посоляват.


Пекат се във фурна на 190 градуса, до готовност. За минитата се внимава да не се препичат, че ще станат на чипс:).

Изваждат се, подреждат се в чиния и се поливат с оцет, поръсват се с нарязан чесън и магданоз.


Прочетете Цялата Статия...

петък, 17 март 2017 г.

Хумус "Пролетна градина"


На тази интересна идея попаднах в Интернет. Рецепти не съм разглеждала, но снимките бяха толкова пролетни и свежи. В оригиналните рецепти са използвани повече и различни видове зеленчуци, а за хумуса така и не прочетох как точно е направен. Не съм възпроизвеждала нечия рецепта, затова използвах само моркови и репички, а хумуса направих по тази рецепта. Но благодаря на всички за вдъхновението!



Ами хайде да засадим градинката:)



Продукти за хумуса:
300 гр сварен нахут
100 гр тахини / сусамов тахан
3 с.л. зехтин
сок от един лимон
2 скилидки чесън
50 мл студена вода

за декорация:
моркови
репички
сусам
зехтин



Приготвяне:
Всички продукти за хумуса се поставят в блендер и се пасират до гладкост.
Добавя се сол на вкус и хумуса се изсипва в чиния и се заглажда.
Репичките и морковите се отрязват така, че към горната част да остане стъблото и листата.
Правят се "Улейчета, в които се "засаждат моркови, репички и каквото пожелаете:). Полива се със зехтин, а в някои от улейчетата се поставят семенца от сусам.
*Хумуса може да се разнообрази на вкус, като към него се добавя пюре от сварена тиква или грах, моркови, спанак, пасирано сурово авокадо и т.н.




Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 16 март 2017 г.

Италианска кухня: Панирани цветове от тиквички с моцарела и аншоа


Рецептата е от италианската кухня. Това са пълнени цветове от тиквички с моцарела и аншоа, след което се панират, в смес по желание. Моята панировка е темпура, по тази рецепта.
Още варианти за пълнени цветове: Панирани цветове от тиквички със сирене, Панирани цветове с аншоа.
Други рецепти от италианската кухня: тук.




Продукти:
Цветове от тиквички
топка Моцарела
аншоа от консерва, според бр.на цветовете

царевично нишесте

Темпура:
250 мл студена вода
1 жълтък
150 гр брашно

зехтин, за пържене


Приготвяне:

Всички продукти за темпура се разбъркват с тел.


От цветовете се отстраняват тичинките и се във всеки цвят се поставя резен моцарела+ аншоа. Венчелистчетата се събират и в горният край се завиват.


Зехтина се загрява на 180 градуса.
Може да се провери по следният начин:
Капнете от сместа за паниране в зехтина.
-ако сместа потъне до дъното - трябва още да загрява
-ако сместа стигне до средата и изплува нагоре - значи зехтина е идеален за пържене
-ако сместа остане само отгоре, значи е прекалено загрято


Пълнените цветове се потапят първо в брашното, след това в темпура и се пускат в горещият зехтин. Пържат се до златисто. Изваждат се върху хартия, за да се отцедят. Поднасят се топли.

Прочетете Цялата Статия...