Страници

Актуалният за сезона цвят: Бял / Actual Seasonal Color: White


Модните специалисти определиха актуалният цвят за сезона, природата обаче е на друго мнение и вярна на стила си, облече всичко в бяло. Това е и моят любим цвят през зимата: символ на нежността, чистотата, същевременно студен, но очарователен в своята ледена тоналност.



Интересно е да наблюдаваш сменящият се природен гардероб на дърветата. През пролетта цъфтящи в своите бели и розови цветове, през лятото накичени с плодове, през есента носещи вълшебни цветни одежди, а през зимата, покрити с пухкави бели палта. Дори градът е по-красив със снежните си бели покриви и пушещи коминчета.


На зимата с ♥



Планината е може би най-притегателната дестинация, за която започвам да мисля още с първата паднала снежинка в ръката ми. В гората всичко е приказно, тишината омагьосва и само стъпките, чуващи се в снега нарушават тази идилия.





Schöckl в Грац e нещо като Витоша за Софиянци. Не е от най-високите планини, но е популярна дестинация, предпочитана заради близостта си с града, лесната достъпност и красива природа. Разполага както със стръмни склонове, така и с широки плата. Посетителите ѝ често идват тук, за да избягат от ежедневието, да спортуват или дори за да се насладят на вкусната храна, приготвена в къщите за гости. Изкачването е възможно с лифт, пеша, с велосипед или автомобил. Има маркирани туристически пътеки, преминаващи през девствени гори и разкриващи невероятни гледки.
Много легенди се свързват с планината. Някои от тях са за вещици, живеещи в горите и заплашващи Щирия от бури и градушки през лятото. Различни ритуали се свързвали с прогонването им.


Белият цвят е символ на чистотата, искреността, добротата“Добротата е като снега – покрива всичко, до което се докосне.” Халил Джубран



Удивително е какви живописни картини, могат да се нарисуват с преобладаващ бял цвят. В различни тоналности и наситеност, така умело съчетани, създаващи хармоничност и контрасти с тъмните стволове на дърветата. А мъглата сякаш като последен щрих обгръща всичко в мистериозност и придава изключителен завършек на всичко това.
„Простотата е крайната изтънченост.“ е казал Леонардо да Винчи.


Студено е, прехвърчат снежинки, а аз облечена с дебели, меки, топли дрехи, смесица от някаква практична елегантност, се “Чудя дали снегът обича полята и дърветата, щом толкова нежно ги целува.” “Алиса в огледалния свят”, Луис Карол.



Няма да спра да се възхищавам на природната красота, а както винаги, вдъхновенията от разходките пренасям в кухнята. Често след такива дестинации приготвям топла супа, бульони и други топли и питателни храни. И сега с влизането вкъщи веднага направихме любимата ни супа с кнедли. Рецептата, която искам да споделя обаче е вдъхновена от изчистеното бяло, онова омагьосващо бяло, което все още е пред очите ми…


Енергийни снежни топки

Вдъхновени от красотата на зимата



В планината се изразходва много енергия, задължително човек трябва да носи в себе си храна и вода. Разбира се има и куп други важни неща като топло облекло и обувки и др., списък за които може да се открие в специализирани сайтове за това. Едни високоенергийни барчета, бонбони или десертчета също са чудесни за в раницата. Рецептата, която показвам, съвсем не нужно да се спазва 1:1. Идеята е ядки, суперхрани и сушени плодове да се смесят в подходяща конситенция, да се оформят на топчета, барчета, а скоро мисля да направя и бели скалички. Сега им е сезона:).

Продукти:
1 ч.ч. ядки ( орехи, лешници, пекан)
1 ч.ч. фурми ( по възможност по-сочни, използвам пресните, натурални ирански фурми, с вносител “Евразия”)
1 ч.ч. смес от различни сушени плодове( кайсии, стафиди и червени боровинки)
1 с.л. какао на прах
1 с.л. качествен ром
1 к.ч. зърнена закуска Нестле фитнес

100 гр качествен бял шоколад или кувертюр за топене
кокосови стърготини за овалване


Приготвяне:
Добре е ядките да се смелят предварително. Костилките от фурмите се отстраняват. Всички продукти се поставят в блендер и се смилат до желаната консистенция. Ние харесваме с частички. Тъй като сместа е лепкава и гъста е възможно да се наложи разбъркване на няколко пъти, което се прави при изключен уред. В случай, че се използват прекалено сухи фурми, може да се наложи предварително да се накиснат в ром или плодов сироп.
От сместа се оформят топчета, които се прибират в хладилник да стегнат. През това време се разтопява белият шоколад на водна баня и топките се потапят в него. Подреждат се върху хартия за печене, поръсват се с кокосови стърготини и се прибират в хладилник да стегнат.


С пожелания за вдъхновяваща зима!♥








6 коментара:

  1. Напълни ми душата с хубави снимки, Кате!
    Прекрасните зимни кадри, гарнирани със снежните топки ме ,,залепиха'' за екрана :)
    Бъди все такава чаровница!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, какъв снег, Кате! Ние тук само чакаме, ама няма. Страхотни снимки и бонбони. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, чудна приказка си разказала, показала и вкусила! Приказка в снежно нежно бяло :)
    Благодаря ти за прекрасните картини!
    Топли поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Бялото е любимия ми цвят...за всеки сезон.
    Прекрасна си и ти, Кате, облечена в бяло и сред тая снежна приказка.
    С планината съм скарана, особено зимата, имам някакъв ужас да съм извън цивилизацията зимно време, даже от София е трудно да ме изкараш...но случва се, макар и рядко, пък и до нас е Северния парк, там поне се разхождам без страх и знам колко е красиво сред гората...
    Бонбонките ти също харесах - често и аз приготвям подобни с налични продукти.

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    чудесна си в бяло, а снимките сред този прекрасен зимен пейзаж са страхотни.Наслада за окото са и бонбоните, теметично вписващи се в бяло.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна разходка си направих Кате в твоят блог и честно казано прииска ми се да тръгна на някъде. И скоро ще стане :)Поздравления от мен и още много пътешествия ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване