Страници

Козунак с лилави картофи


Картофеното тесто за хлябове и пити е известно отдавна, аз обаче за пръв път чух за козуначено от Вени. Гостувала ми е в блога с Козунак с тиква и с Картофена саралия. Съвсем скоро ще ми гостува и с нещо отново много атрактивно, което сигурна съм ще се превърне в хита на пролетният сезон - "Козунак със спанак".
Преди това обаче споделям този толкова сполучлив козунак и благодаря на Вени за винаги точните и ясно обяснени рецепти!
В публикацията ще споделя и една идея как да си направим вкъщи козуначено коминче.





Козунак с лилави картофи


*Рецептата е базова и може да се разнообрази като картофите се заменят с варени моркови, варен сладък картоф или варена тиква

Продукти:

700 гр брашно
200 гр картофи(използвам лилави)
180 гр захар
250 мл прясно мляко
25 гр масло
3 с.л. олио
2 бр. яйца
1 пак.(за 500 гр брашно )+ 1 ч. л. суха мая
2 пак. ванилена захар

за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
захар



Приготвяне:
Картoфите се сваряват, охлаждат, белят и пасират заедно с 150 мл от прясното мляко. Добавят се маслото, олиото, захарта, ванилената захар и яйцата и сместа се разбърква добре.
Мaята се активира като се поставя в останалите 100 мл прясно мляко, прибавят се 1 ч. л. захар и 2-3 с. л. брашно. Разбърква се добре, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло място.
След като маята се е активирала, се прибавя към останалите продукти. Замесва се тесто, с помощта на миксер, с бъркалките за тесто. Меси се докато тестото започне да се отделя от стените на купата(за около 20 минути). Изважда се от купата, меси се за кратко на набрашнен плот, поставя се в набрашнена купа и се покрива със стреч фолио и леко одеяло. Оставя се да втаса на топло, до двойно увеличаване на обема.


Тестото се изважда, оформя се по желание. Тук са три кори, поръсени с какао Нескуик и шоколад на парченца(капки). Навити са на три фитила, краищата са отрязани, а фитилите се сплитат на плитка, след което се завиват на охлюв.



Оформеният козунак се поставя в тава, застлана с хартия за печене, покрива се със стреч фолио и кърпа и се оставя да втаса отново до двойно увеличаване на обема.


Втасалият козунак се намазва с разбитият с вилица с прясното мляко жълтък и се поръсва със захарта. По желание може да се поръси и с филирани бадеми.
Козунакът се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути, или до суха клечка. Ако започне да загаря отгоре може да се покрие леко с алуминиево фолио. Моят козунак има забележки относно визията си, но фурната, с която разполагам в момента е ниска и козунака почти опря в реотаните:). Смятам, че човек трябва да бъде "над нещата" и липсата на по-добри условия не трябва да бъде пречка да си приготвим вкусна домашна храна, пък била тя и с попрегорели крайчета:). След като козунакът е изпечен се изважда и оставя няколко минути в тавата, след което се изважда внимателно от нея и се оставя на решетка да се охлади.


Козунакът, приготвен с това тесто е много пухкав, мек, ароматен и вкусен.


Как да си направим козуначени коминчета у дома


От изрезките на това тесто направих проба за козуначени коминчета. Снимките са просто за ориентир, оформлението е първата ми проба:), но планирам да направя тесто само за тези коминчета, защото се оказаха наистина много вкусни и тогава може би ще направя отделна публикация. Но дотогава, ако правите тесто, непременно отделете и пробвайте и вие.
Всеки може да използва любимото си козуначено тесто. Хрумна ми да използвам алуминиевите кутии от консерви, преди време съм правила мини панетоне в тях. Тези кутии обезателно трябва да са чисти, без следи от лепила от етикети по тях. Обвиват се с хартия за печене, като същата се подпъхва вътре в кутията. Около опакованата кутия се навива лента с тесто, като е добре в двата края на кутията (отдолу и горе) да се остави малко свободно пространство по 5 мл. Краищата на лентичките тесто се притискат добре да прилепнат. Коминчетата се намазват с разбит с вилица с малко прясно мляко жълтък и се овалват в захар. Кутиите се поставят прави в предварително загрята фурна на 190 градуса, желателно с вентилатор. Коминчетата се пекат до зачервяване. Изваждат се от фурната, кутиите се отстраняват много внимателно защото са горещи!!!. Козуначените коминчета още топли се овалват в допълнително захар с канела и смлени ядки.





11 коментара:

  1. Разкошен е и козунакът, и коминчетата, Кате! Да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно е тестото с картоф и съм сигурна, че и козунакът е
    много вкусен.
    Отдавна бях чувала от Вени за това тесто.
    Коминчета правя като използвам вътрешната част на рулата
    кухненска хартия.
    Обвивам ги с алуминиево фолио и ги намазнявам.
    Стават чудесни.
    Ще опитам и с това тесто!
    Прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мислех да пробвам с руло, обаче са много високи и няма как да ги поставя прави във фурната, в момента, тази която ползвам е по-ниска. Трябваше или да ги режа, при което сигурно щях да ги сплескам:) или да ги пека легнали, но тогава козунаците нямаше да се изпекат равномерно от всички страни. Иначе за висока фурна съм сигурна, че идеята е добра, тъй като могат да се направят и по-дълги коминчетата. Поздрави, Дани!

      Изтриване
  3. Не бях чувала за тесто с картофи, но определено звучи интересно. А и цветът на 2018 е в този нюанс, така че направо хитов козунак се е получил :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) вярно:) тестото не се оцвети толкова ярко, само промени нюанса си, но все пак сме в тренда:))). Поздрави, Алби!

      Изтриване
  4. Прекрасен козунак, Кате! Комплименти! Пухкав и на конци, прекрасно изпълнение, а за вкусът не се и съмнявам.
    Поздрави и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени, но заслугите за това в по-голямата част са твои. Когато една рецепта е обяснена добре, то резултатът е чудесен. Целувки!

      Изтриване
  5. А, колко интересно :) Не би ми хрумнало козунак от картофи, но много сполучлив е станал. А коминчетата определено са много привлекателни :)
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен не бе ми хрумвало, но нали затова са блоговете, за да обменяме идеи:). Както едно време по съседски:). Благодаря, Алби!

      Изтриване
  6. Ах, как обичам коминчета, и благодаря за идеята за консервните кутийки.
    И от козунака няма да откажа, мдаа.

    ОтговорИзтриване