Страници

Σουβλάκι / Сувлаки със свинско месо


Гръцката кухня е толкова вкусна, че едва ли има нещо, което не бих пробвала:). Знам, че едва ли ще успея да приготвя тези ястия, така както в Гърция ги приготвят, но поне ще опитам... Сувлаки е ястие от гръцката кухня, което представлява нанизано на шиш месо, изпечено на скара, дървени въглища или барбекю. Може да се приготви с различен вид месо. Марината в най-честите случаи е с лимон(оцет), зехтин и риган. За шишчета от свинско месо, чудесен избор е бон филе, но разбира се може да се направи с плешка, бут и т.н.


Продукти:

шишче:
1/2 кг свинско месо, нарязано на кубчета (около 2 см)

марината:
50 мл зехтин
сок от 1/2 лимон
1 с.л. оцет

1 скилидка чесън, пресована
1 сол
черен пипер
сух риган

гарнитура:
картофи - пържени за гарнитура
домати и краставици, лук
сос - дзадзики
гръцка питка (взимам готови замразени от метро или кауфланд. Затоплям ги на тиган.)

Начин на приготвяне на сувлаки:
Смесете всички съставки за маринатата и ги разбъркайте с месото. Покрийте с фолио и оставете в хладилник за няколко часа( най-добре 12).
Извадете, нанижете на шишчета и печете на скара. В някои рецепти се препоръчва преди да се наниже на шиш месото да се отцеди в гевгир за около 30 минути, както и дървените шишчета да се накиснат в студена вода преди да се наниже месото).
Сервирайте с пържени картофки, гръцки питки, домати, краставици, лук и резен лимон. При поднасянето шишчетата може да се поръсят допълнително със смес от зехтин + лимонов сок + сух риган (съотношение напр. 100 мл зехтин : 50 мл лимонов сок : 1 ч.л. сух риган).


Няма коментари:

Публикуване на коментар