петък, 21 октомври 2011 г.

Скариди на тиган


Месото на скаридите е богато на белтъчини, витамини и минерални вещества, на калций, фосфор, желязо и йод. Полезни и вкусни, като всички риби и морски деликатеси.
Суровите скариди се белят, като първо се отстранява главата, а след това обвивката. Понякога обвивката при печене се оставя, но при ядене се премахва. Тъмната нишка от долната страна на скаридите представлява черво, което трябва да се отстрани преди готвенето с остър нож, като се започне от главата.

продукти:
скариди обелени, без глави
за марината:
счукан чесън
соев сос, солен
лимонов сок
зехтин

Приготвяне:
От всички продукти( без скаридите) се приготвя марината. Скаридите се слагат в маринатата и се оставят покрити в хладилник за няколко часа.
Изваждат се и се изпичат на добре загрят тефлонов тиган без мазнина от двете страни.

2 коментара:

  1. Ако има нещо, с което мога да преживея целия си живот, без да поискам нищо друго за хапване, то едно такова са морските дарове! Твоите изглеждат божествено! И не само скаридите, а всичко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Честно казано до преди няколко години изобщо не можех и да ги погледна, а сега ги обожавам:). Благодаря, Зори, тези храни са от онези, които не изискват особени рецепти, за да станат вкусни, достатъчно е да ги има, дори и само на тиган, както в случая:)

    ОтговорИзтриване