понеделник, 21 ноември 2011 г.

Ден на християнското семейство, Въведение Богородично


На 21 ноември се отбелязва Денят на християнското семейство - Въведение Богородично. Това е един от големите празници, според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу.
Тогава тя била на три години, нейните родители Йоаким и Ана изпълнили дадения обет и тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм. Първосвещеникът Захария посрещнал малката Мария и я въвел в Светая Светих на храма. Тя заживяла там в служба на Бога, прекарвала дните си в усърден труд, молитви и се подготвяла да стане майка на Божия Син. Когато Дева Мария навършила пълнолетие, тя пожелала да не се омъжва, а да се посвети изцяло на Бога. Тогава свещениците по внушение на Светия Дух я сгодили за престарелия й сродник Йосиф. Той уважил обета й пред Господ, станал покровител на Света Богородица и пазител на родения от нея Иисус Христос.

На трапезата се слагат погача, риба, постни ястия и много плодове, от всичко, което са произвели трудолюбивите стопани. Семейството ходи на църква и се събира около трапезата, за да са сплотени и задружни през идващата година.
В този светъл християнски празник ви пожелавам много уют и топлина в семейното огнище, любов и разбирателство! Честит празник!

Източник на снимката и информацията: интернет.

2 коментара:

  1. Candy, честит празник на теб и семейството ти!
    Да сте живи и здрави, нека цари мир и разбирателство!
    Прегръдки и пожелания за хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мони! Честит празник и на вас! Уютен дом, топло огнище и много любов да цари при вас!

    ОтговорИзтриване