събота, 24 декември 2011 г.

Бъдни вечер


Бъдни вечер е! Навечерието преди Рождество Христово! Вечер, посветена на семейството, традициите и на близките починали души. За мен това е най - прекрасния празник, най- семейния!
За традициите на този ден се пише много, аз ще отбележа накратко за трапезата и част от обичаите. Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна. Традиционно ястията трябва да са нечетен брой 7 или 9. Задължително се приготвят храни, които набъбват при варене: жито, боб,  ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот. Поднася се и питка с паричка, за която се вярва, че на който се падне, той ще е късметлия през цялата година. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късмета. Вярва се, че когато всички заспят, близките покойници идват да вечерят. Освен постните ястия на трапезата присъстват:

лук - за да е много имота, като люспите му
чесън - пази от зли сили
мед с орехи- за сладък живот
цели орехи - гадае се за здраве, ако е сяла ядката - здрави ще сте, ако е гнила - неприятности ви чакат
сурово и варено жито - за плодородие
колачето от Игнажден
червено вино - за веселие и берекет
елхови клонки

Ето какво приготвихме ние за празника:

1.питка с паричка - рецепта2.хайвер от боб - рецепта


3.кьополу - рецепта


4.Зелеви сарми с ориз и стафиди - рецепта

5.Сухи чушки с ориз - рецепта

6.Боб по сръбски - рецепта

7.ошав - рецепта

8.варено жито с орехи и бисквитки - рецепта

9.баница с тиква

символика на трапезата:

трапезата:

Казват, че небето се отваря в полунощ и че каквото и да си пожелаеш на Коледа се сбъдва, аз вярвам в това, вярвам, че всяко истинско желание един ден се сбъдва! Желая ви светли, прекрасни и невероятни празници! Желая ви здраве и щастие и благополучие!

1 коментар: