четвъртък, 29 декември 2011 г.

Елхата - вълшебното Коледно дърво


От далечни времена елхата е символ на Коледа. Свързва се с древни обичаи и традиции. В Древен Египет се почитали палмите, в Гърция маслиновото дърво, а в Рим лавъра.
Вярва се, че със раждането си Христос слиза на земята и носи със себе си частица от Небесното царство. На върха на коледната елха се слага голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Христос, разбира се, красиви са и върховете за елха във все по - нестандартни форми.
Украса за елхите са ангелчета, топки, захарни пръчки, свещички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният. Днес обаче сме свидетели на все по- нестандартни и интересни арт декорации. Аз лично харесвам всичките: сребро - синьо, златно - червено, бяло - черно, лилаво, нежни оранжеви цветове.
Да не говорим за детската елха - у нас традиции при украсата не присъстват - всичко е въпрос на детско въображение - точно затова мога да седя с часове пред елхата на дребосъците и да разглеждам с интерес красивите играчки.

топките - най- популярната украса за елхаКамбанките са едни от най-ярките символи на Рождество Христово! Те са посредник между Земята и Небето, връзката между хората и Бога. Затова Техният звън, оповестяващ свят на доброто и любовта трябва да отекне до човешките души и да ги призове към милосърдие и благотворителност.


Гирляндите - Легенда разказва как бедна вдовица искала да зарадва децата си за Коледа като им украси елха. През нощта няколко паяка изплели своите мрежи между клоните на дръвчето. Когато сутринта децата видели паяжината, решили да я оцветят в сребристо.


Ангелчето - Ако закачите ангелче на елхата, можете да си пожелаете нещо и поверието гласи, че ще се сбъдне.


Лампичките са по-скоро Новогодишен символ, но пък свещта е с Коледна символика - свързва се със Светлината, Духовността, топлината.


Елха в нежни цветове

елха с детски мотивиелха в червено и златноелха в син и сребърен цвят
мини елха

елха с шоколадови играчки5 коментара:

 1. Канди,толкова си продуктивна с публикациите,че едва ти насмогвам :)!Всичките ти елхички са невероятно красиви,играчките също!Камбанките са ми много любими,имам същите като твоите златни.
  Фиеста гледаш,а :)) ?

  ОтговорИзтриване
 2. Гледам, аз досега обикалям блоговете с тези глътнали езици бутерки:). Голям купон. Ще се окаже, че при всички ги има а аз си мислех, че съм открила топлата вода:):):). А ти как забелязваш и малките детайли:) Прегръдки, благодаря, че намина!Весело посрещане на Новата година!!!

  ОтговорИзтриване
 3. Кенди, много красива декорация! Всички елхи са толкова празнични и цветни!
  Пожелавам ти едно наистина весело посрещане на Новата година!
  Поздрави

  ОтговорИзтриване
 4. Candy, прекрасна елха сте украсили с децата :) Позволи ми да пожелая много здраве, щастие, късмет, любов и благополучие на теб и цялото ти семейство. 2011 година си заминава бавно, но сигурно!Искам да знаеш че тя беше великолепна и много продуктивна особено след срещата с теб в интернет :) Бъди здрава, вдъхновяваща и винаги се усмихвай - Живота обича Усмивковците! ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!!

  ОтговорИзтриване
 5. Дени, Руми, благодаря ви от сърце! Весело посрещане на Новата година и на вас!

  ОтговорИзтриване