Източник на изображението: интернет
Игнажден се чества на 20 декември, 5 дни преди Коледа. Днес се почита Свети Игнатий Богоносец.
Честит имен ден на всички именници! Да сте живи и здрави!
В миналото на този ден са отбелязвали началото на новата година. Денят, в който се определя късмета на дома през Новата година.
Вярва се, че какъвто е човекът който прекрачи пръв прага на дома на този ден, такъв ще е и късметът през новата година. Обичаят се казва полазване, а първият човек, който дойде в дома се нарича "полазник".
Преди изгрев слънце на празника се почистват и комините на къщите. Саждите се хвърлят на кръстопът или извън дома.
На празникът не се изнася нищо от дома "да не излезне берекетът", не се иска и дава на заем, а като се върнеш трябва да се върнеш с пълни ръце. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест.
Трапезата на този ден е празнична – ядат се постни храни и се пече питка, а рано сутринта жените замесват колачета за всеки член от семейството и едно, което се оставя за Бъдни вечер. Взима се от тестото и се прави кръст над вратата или на здрава греда в къщата.
Ястия за трапезата: пита с мая, ошав, варена царевица, варено жито, просо, картофи с праз или булгур, боб, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета, колачета орехи, мед.
За днешния празник направих колачетата на Дианка, като от тях ще запазя за Бъдни вечер и за сурвачките на децата: http://trydiani.blogspot.com/2010/12/blog-post_19.html
Вчера, когато търсих рецепта за колачета открих много, но всъщност тестото е ясно, просто търсех оформянето. Открих ги в чудесния блог на Дианка и аз много и благодаря!
Подробни снимки за оформянето: http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/12/blog-post_20.html
Продукти:
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. суха мая
1 ½ ч.л. захар
3 ч.ч.брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
7 с.л. смес от семена за пита
Приготвяне:
Поставете маята и захарта в купа и добавете полувината вода.
Оставете така 10 минути да шупне.
Прибавете останалата вода.
В купа пресейте брашното и към него добавете маята.
Замесете тесто.
Ще получите гладко и меко тесто.
Добавете солта и олиото и месете още 10 минути.
Оформете на топка и го оставете в намаслен съд , покрито с фолио да втаса за 1 час или да удвои обема си.
В сух тиган на котлон запечете за кратко семената. Оставете ги да изстинат.
Извадете и разточете тестото на кора с размери 25/35 см.
Поръсете с полувината семена.
Сгънете тестото на три: вдигнете едната страна и сгънете към центъра, отгоре покрийте с другата страна.
Разточете отново на кора с размер 25/25 см.
Леко навлажнете с вода.
Поръсете семената и оставете да втаса за 30 минути.
Нарежете на ленти, размер по ваш избор.
Оформете кравайчета, подкови, кукли.
Оставете отново да втасат, покрити с прозрачно фолио за 30 минути.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути.
Следващото ми предложение е за една българска вкусна разядка: кьополу. Не знам дали точно това е автентична рецепта за това ястие, но пък на нас много ни допада и винаги го приготвяме по този начин.
Продукти:
1 патладжан
2-3 чушки, с различен цвят
1-2 домата
чесън
оцет
сол
олио
Приготвяне:
Сложете патладжана в тавичка и го надупчете на няколко места с вилица. Изпечете го фурна и го обелете.
Изпечете чушките, почистете ги от семето и обелете.
Обелете домата.
Нарежете всичко на ситно.
Добавете пресования чесън.
Може да пасирате с миксер на пюре или да накълцате в саханче.
Овкусете със солта, олиото и оцета.
Дано добър полазник да сте имали вкъщи, Бонбонче :)
ОтговорИзтриванеДо кравайчетата още не съм стигнала, но и аз харесах много тези на Ди. Мисля, че вървят идеално към разядката, която предлагаш.
Хубави предпразнични дни :)
Инче, за малко да ми станеш "полазник" на блога!:)Благодаря ти, че намина! В блога полазник ми стана Еликсирчето, а и вкъщи имахме добър:) Хубави празници и на вас!:)
ОтговорИзтриванеЧестито на всички празнуващи.
ОтговорИзтриванеCandyq,Радвам се за "полазниците"ти че са били хубави хора ще ти върви цяла година.
Прегръдки и страхотна вечер!
Зиче, всички вие сте чудесни хора! Хубава вечер и Весели празници и на теб!
ОтговорИзтриванеЕй, честит празник Бонобон!
ОтговорИзтриванеДа ти е хубава много годината;-)
Който и да мине оттук, със сигурност ти носи само положителни емоции!
Аз засега съм последна, но ти пожелавам всичко най-хубаво и весели празници!
Сега отивам да видя онези макарони, дето не разбрах защо съм проспала;-)
Благодаря, Мъхче! Много късмет, здраве и щастие и във вашия дом!
ОтговорИзтриване