Страници

Пролетни дестинации: Рупите, Рожен и Златолист


Пролетта определено докосва всичко наоколо, цветя, тревички, птички... Докосва душите ни. Всичко се събужда с жаждата за нов живот, птичките пеят, слънцето блести, цветята ухаят...
Избрахме за първата си пролетна разходка няколко прекрасни места. Места, които създават усещането за хармония и спокойствие.



Местността Рупите се намира в близост до гр. Петрич. Тук е живяла Пророчицата Ванга, първоначално е идвала сутрин, а вечер се е прибирала в Петрич. Последната година от живота си на Земята е живяла само тук. Хиляди са хората, идвали и намирали утеха при нея. Казват, че е избрала това място, защото от него черпела сили, служело като акумулатор.
Възвишението, известно като "Кожух", някога е било вулкан, казват, че Ванга споделяла, че там, където е кратера бил погребан древен град и тук се криел ключа за разгадаване на древното ни минало.
Местността е много красива, създадени са удобства за хората, които са дошли с лечебни цели, заради минералните извори.


Къщичката на Ванга


Храм " Света Петка Българска" и Камбанарията


Чешмичките пред Храма: от единия чучур тече бистра студена планинска вода, а от другия гореща минерална


Кръст- стълба
Построен е в чест на 15 годишнината от създаването на Храма. По стълбите могат да се изкачват хора. Построен е в подножието на изгасналия вулкан Кожух, точно срещу входа на Храма.


Минералната вода е лековита. В Древността при изригването на вулкана са се образували магмени скали, от които в днешно време извира минерална вода с Т 75 градуса. Може да потопите ръцете си и да измиете лицето си с водата от образуваните гьолове.


В близост до Местността Рупите, на около 30 км се намира Роженския манастир.
На път към Рожен:




Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринския край.
През 17 в. след пожар манастира изпада в тежко положение, но в началото на 18 в. е възстановен с финансовата помощ на богати българи.
Църквата на манастира — „Свето Рождество Богородично“, дава името си на близкото село Рожен.
В манастирския храм се съхранява Чудотворната икона на Света Богородица Портаитиса.





В близост до Роженския манастир се намира с. Златолист (по- краткия път на места не е асфалтиран), известно с църквата Св. Георги, в която е живяла Преподобна Стойна. Нейната история е близка до тази на Ванга.
Като дете е ослепяла, вследствие на преболедувана шарка. Тогава на сън й се явил Св. Георги и казал да копае в двора и да намери негова икона и кандило. Доведена на магаре от родното й място, останала да живее в църквата. Помагала на много хора, имала много силна дарба. Казват, че са я заварвали да се носи във въздуха, без да докосва земята. Това се случвало, когото се молела на плочата с двуглавия орел, която се намира в църквата. Оригиналната плоча е открадната, но мястото продължава да има лековити сили. На този плоча днес стъпват за здраве.


В двора е и хилядолетния чинар, на който има завързани люлки, на които идващите се люлеят също за здраве, а в самото дърво поставят малки листчета, на които пишат своите желания.
В двора са кладенеца на желанията и чешмата с лековитата вода.


По време на тази разходка посетихме и:  Мелник


7 коментара:

  1. Канди, страхотна виртуална разходка си направих с твоите снимки!
    Мелник и Роженския манастир съм ги посещавала, но Рупите не съм. От доста време ми се иска да отидем до там с децата и надявам се с идването на пролетта да осъществим намерението си.
    Прегръдки и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Точно бях при теб„ Ели! :) Пожелавм ви от сърце да отидете, защото наистина местата са много спокойни и приятни! Там всичко е толкова различно, усещането е невероятно! Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, че хубава разходка! Както ме закача слънчицето през прозореца, направо ми се иска да захвърля папките и да обуя едни маратонки. Много, много усмивки ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Бонбон,
    не ми стига времето да прочета всичко написано от теб;)
    Не насмогвам. Хубава разходка, която одобрявам, но не съм посетила досега Рупите. Сега си записвам и тази дестинация за хубавите дни;)

    ОтговорИзтриване
  5. Хубава разходка из нашия край сте направили, Кенди! снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна виртуална разходка си направих! Не съм била на нито едно от местата. Благодарности за разказа и красивите снимки!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Това е един от любимите ми маршрути...Мелник,Рожен ,Рупите!
    Благодаря за разходката в снимки и текст!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване