Страници

Боядисване на Великденски яйца


Реших да събера в една публикация няколко техники при боядисването на яйца, а също и боядисване с различни видове бои. Снимките са от различни години.


Боядисване с памук
Върху парче памук се накапват различни боички, хубаво е боята да по-малко разредена, за да се получат наситени цветове. Свареното яйце се завива с памука и се оставя да постои няколко минути. Изважда се и се оставя върху поставка, да изсъхне, след което се излъсква с парче памук, с няколко капки олио.



Рисуване със свещ
Върху сварените леко охладени яйца се рисуват различни фигурки със свещ. След това яйцата се боядисват. Там където е писано със свещ, остава бяло.


Багрене на яйца с люспи от лук, подробно тук.


Боядисване на яйца с коприна, подробности тук.


Декориране с бандероли
Сварените яйца се оставят да се охладят. Във всеки бандерол се слага по едно яйце и се пускат в гореща вода. Бандерола се свива по яйцето. Яйцата се изваждат и след това може да боядисват, ако желаете.


Декорация с листенца

Върху парче от тънък чорап се поставя листенце. Върху него свареното яйце и се завива.  Завързва стегнато с конец. Потопява с в боята и се боядисва. Интересно може да се получи, ако първо боядисате яйцето в жълто, оставете да изсъхне, след това сложете листенцето и боядисайте в червено.

 


Боядисване с перлени, седефени и металикови бои

На всяка опаковка има упътване с метода на боядисване. Горе-долу - слагате ръкавици на ръцете и върху тях покапвате по няколко капки от боята в тубички. Ако има и седеф, капвате и от него. След това взимате яйцето в ръце и го прехвърляте няколко пъти от едната в другата ръка. Оставяте да изсъхне. Може да излъскате с памук и олио.




Писане на яйца

Вече споделих как се пишат яйца, може да видите тук.


Едноцветни яйца

Сварените яйца още топли се потапят в разтворените бои с гореща вода и 2-3 с.л. оцет.
Държат се в боята до получаване на желания цвят. Няколко минути.




Малки и големи яйца:)


Колорита на Великден






5 коментара:

  1. Много красиво Кате, перлата ми е любима :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна публикация Кате
    Толкова весело и красиво,поздравления за начина на оформяне толкова обстойно и интересно си описала начините на боядисване
    много харесвам седефените и перлените бои,но тази година не правих
    хубава събота миличка

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, всички са много красиви!
    Усмихната събота!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ви благодаря за тази красива статия.Тези празници при които се събира цялото семейство и все прави нещо с ами любими.След това седнейки на масата всичко свършва бързо, всеки хапва и край. По интересно е самата подготовка.Поздравления за цветовете,които сте издокарали.Знаете как да декорирате и да направите една снимка да изглежда красива и примамлива.Много ми допадна синият цвят и другата година ще взема пример от вас и ще пробвам вашите методи на боядисване, заедно с домашни козунаци,няма как да не се получи отново прекрасен празник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за прекрасните думи! Снимките ми не са кой знае колко качествени, но се радвам на това, че успяват да предадат домашният уют и настроение. А и целта на тази публикация беше да споделя начините на боядисване на яйцата:) на едно място. И аз харесвам празниците именно заради дните в очакване, подготовката за тях, домашният уют и безбройните неща, които правим с близките си. Поздрави!

      Изтриване