Страници

По стъпките на Апостола



На 18 февруари се навършват 140 години от гибелта на Левски, която в по-голямата част от страната се отбелязва на 19 февруари. На този ден изразяваме своята почит към делата на този велик Българин!

Роден е на 18 юли 1837 г. в гр. Карлово. Като деца сме посещавали родният му дом. Учил е в Карлово и Стара Загора.
Бил е послушник при вуйчо си, по-късно приема монашество в Сопотски манастир, а през следващата година митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в църквата "Света Богородица" гр. Карлово. Владее няколко езика.
През 1862 г. участва в Първата българска легия на Раковски в Белград, по-късно постъпва и във Втората. Неуспехът на походите събуждат първите му убеждения, за промяна на тактиката, а именно предварително организиране и подготовка на целият български народ.
В писмо до П. Хитов, Левски споделя идеите си и тогава пише известните негови думи: "Ако спечеля-печеля за цял народ, ако загубя- губя само себе си!".
През 1868 г. Левски заминава за Букурещ, където се запознава с Иван Касабов, Христо Ботев и други дейци.
На 11 декември Левски заминава с параход за Цариград и оттам предприема първата си обиколка из земите на България с осведомителна цел.
Обиколката започва през януари 1869 г. преминава през Пловдив, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Велико Търново, Ловеч, Плевен и Никопол и приключва през февруари, когато Левски се завръща в Румъния.
През май започва втората му обиколка, от Никопол. Тогава е поставено и началото на Вътрешна революционна организация.
Първият комитет е основан в Плевен, следват Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, Казанлък, Пловдив, Сопот, Чирпан и др.


Регионален исторически музей Плевен - Възстановка

Едно от убежищата на Апостола е Троянският манастир, а манастирски комитет е наброявал 80 монаси. Скривалището на Левски е на третият етаж на манастира, и е скрито в стената, като долап- гардероб с дървени вратички, от там Левски е бягал към тавана на манастира.


След основаването на комитетите Левски се завръща в Румъния, а в края на 1869 г. заедно с Любен Каравелов създават Български революционен централен комитет.
През май 1870 г. се завръща в България и продължава с изграждането на комитетската мрежа.
За център на комитети е обявен гр. Ловеч.


Ловеч, музей "Васил Левски"
Сабята и камата на Левски
Копие на личното тефтерче на Левски
Восъчна фигура на Левски
Скривалището на Левски в Гложенски манастир:
През септември, 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против. Участниците са заловени, а Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва. Решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния.
На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция в Къкринското ханче.


По-късно е отведен в София и изправен пред съда.
На 18 февруари е обесен в София. Датата на обесването му в по-голямата част от страната се отбелязва на 19 февруари, с което се изразява почитта към делата на Левски.

Паметникът на Левски, в гр. София е в близост до предполагаемото лобно място на Апостола.

Мечтата на Левски е за чиста и свята Република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

6 коментара:

  1. Кате, чудесна публикация, поздравявам те!
    В тази връзка вчера прочетох следното в интервю с историк, изследвал живота на Левски: "Изумително е как човек като него - без образование, без университети, е бил с подобно мислене, с подобни виждания!"
    Хубав ден, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. kak hubavo e napisal Hriso Botev i kak hubavo e kazal levsi: ako zagunya ,gubya samo sebe si .Loşoto e ,çe dori sveta ne e takıv,kakıvto sa meçtaeli te .

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,като народ сме много небрежни и безотговорни към общото ни и към героите си......Жалко:( !Ежедневието ни ни прави дебелокожи и тесногръди-гледаме само в паничката си и нищо друго ,свързано с обществото и родината не би могло да ни трогне така като са се вълнували: Апостола,Ботев,Раковски.......и тогава са били малцина,но сега хич ги няма...
    Прекрасни редове си написала ..........Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен пост, Кате! Поздравявам те за което! Изпитвам огромно възхищение, уважение и почит към Васил Левски - истински българин!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна публикация във връзка с честването на 140-та годишнина! Велик българин!
    Благодаря ти и за интересните снимки!

    ОтговорИзтриване
  6. .....а вчера, хората, дори не можаха да оставят цветя на паметника му в София... Мисля, обаче, че той се радва....

    ОтговорИзтриване