Страници

Екопътека "Чернелка" и още гъбени вкусотии


Екопътеката в каньона на Чернелка е с дължина около 7 км. Мостчетата по екопътеката са били 17 на бр., но голяма част от тях реката е отнесла и са счупени.
Хубавото е, че терена е равен, подходящ за деца, но аз лично предпочитам да го посещавам през пролетта или есента. Лятото избягвам екопътеките, все пак скали, камъни и треви не са най-безопасното място през летния сезон.
Най-често за начална точка посетителите избират с. Горталово.


Като се идва от гр. Плевен е по посока Ловеч, минава се транзит през с. Брестовец - след това с. Тодорово и се влиза в с.Горталово.
Малко преди да се влезе в Горталово има един огромен завой и от тук всъщност вече се виждат скалите в близост. Продължава се направо, минава се през селото.
В дясно отгоре в скалите има пещера с къща. Доста търсих инфо за тази къща, но като че ли няма подробности.


Продължава се направо, с кола, може и пеш - и над покривите на къщите се вижда скална колона "Мечока" - при която е имало праисторическо селище. Скалите са наречени така, защото е имало изобразени върху тях фигурки на мечки, 12 фигурки на животни и 6 на хора. На места върху скалата е имало букви и надпис с годините 1831 и 1837, но за съжаление надписите, както и фигурите са унищожени.



Паркинга на екопътеката е в близост до интересна скала - наречена "Разцепен камък". На самият паркинг има Вековно дърво, а и на екопътеката на няколко места има още.






Разцепен камък - Легендата гласи, че Крали Марко се бил 3 дни и 3 нощи с арапина Муса Кесаджия, след която арапина избягал позорно. В яда си Крали Марко замахнал със своята сабя Дамаскиня и разцепил скалата на две.


Зад големият разцепен камък има и малък:


Срещу Разцепен камък отгоре в скалите е "Момина пещера", а над нея е Градището.


Ако се пресече реката, по мостчето след Разцепен камък има барбекю и "Черната пещера", също е там. Има и табела за извор, но аз не съм го виждала.

След това отново се връщаме по мостчето.
Разходката по екопътеката е много приятна. Обособени са много кътчета за отдих, барбекюта. Скалите са с невероятни форми.










Римски път:


Пещерата "Царева дупка", била е наблюдателница на цар Иван Шишман. Намира се на височина 10 метра и казват, че вътре има скална маса.


Реката е много интересна - на места се вие покрай скалите, а дори и влиза под тях.


Преди хиляди години целият каньон е бил дъното на река. Сега на места се очертава и нивото на водата от по-близък период.



В началото на екопътеката мостчетата още са здрави и може да се стигне до хижа "Капчука". След това има вариант за преминаване през реката, в плитките участъци, но трябва да е топло. Пробвали сме да тръгнем от с. Къртожабене, но и от там мостчетата са счупени.


Някъде в района на хижата се намира и пещера с извор "Капчука", но ние не сме ги откривали.
След хижата като се пресече реката на няколко пъти се достига до друга интересна забележителност: Провъртеника.
Издълбан в скала над реката отвор, около 15 метра. Легенда разказва, че този отвор е направен от жители на горната част, понеже отдолу, живущите край реката не им давали вода.








В края на зимата тук има огромни поляни с кокичета.


В ранна пролет пък се показват първите цветя.



И на финал да се насладим на каньона от високо:



Придружаващите рецепти днес са за вкусна гъбена супичка и ориз с гъби. Класики, но вкусни. Но и като за всяка класика, всеки си има рецепта, затова ще споделя моите.


Гъбена супа с печурки


Продукти:
1 глава лук
около 200 гр гъби
зеленчуков бульон
2-3 картофа, обелени
2 с.л. краве масло
черен пипер
сол

застройка
1 к.ч. заквасена сметана
1 жълтък


Приготвяне:
Нарежете лука на ситно, а картофите на кубчета.
Загрейте в тенджера маслото да се разтопи и добавете малко олио, за да не загори.
Добавете лука и картофите и ги оставете да се задушат под капак за около 3-4 минути.
Добавете гъбите - нарязани на филийки и оставете на котлон за 2-3 минути, като разбърквате.
Добавете около 2 л горещ бульон и сол.
Затворете с капак и оставете супата да се вари на слаба степен около 30 минути.
Когато е готова, отстранете от котлона.
Разбийте в купа жълтъкът със сметаната. Добавете на тънка струйка и при непрекъснато разбиване с вилица няколко черпака от супата към застройката.
Върнете застройката в супата и поръсете с черен пипер и пожелание магданоз.


Ориз с гъби


Продукти:

Около 200 гр гъби Печурки
1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. зеленчуков бульон
1 глава лук
черен пипер
сол
олио


Приготвяне:
Измийте гъбите и ги нарежете на ивички.
Лука нарежете на ситно.
Загрейте олио в тиган на котлон и добавете лука. Когато омекне добавете ориза и го пържете до стъкловидност. Добавете гъбите и оставете на котлона за около 5 минути.
Изсипете ястието в тава.
Посолете го, добавете бульона и поръсете с черен пипер.
Поставете в предварително нагрята фурна на 190 градуса и печете до готовност / докато ориза поеме течността и леко се запече/.


16 коментара:

  1. Ех, Кате, отново ще си тръгна от твоето местенце омаяна... Благородно ти завиждам за възможността да пътуваш. Пожелавам си и аз един ден да мога.
    Разходката ти е чудесна, а снимките ме пренесоха там.
    А гозбите... Какво да кажа за тях - такова ухание и вкус, че и тук усещам.
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, пожелавам ти го от сърце! Прекрасна природа има България! Прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  2. Кате, разкриваш ми още едно красиво кътче, което не съм виждала, но с удоволствие се разходих виртуално (надявам се някой ден да се случи и реално). Жалко за мостчетата - да се надяваме, че скоро ще ги оправят, защото мястото, като гледам, наистина предлага приятни усещания. От вкусните ти рецепти ми се прииска да тръгна за гъби :)Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, дано ги оправят, но незнам дали. Така са от години, но като че ли реката ги отнася, може би трябва друг вариант или по-здрави, по високи, знам ли. Но хубавото е, че в топлото време може да се пресече реката, има плитки участъци. Прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  3. Невероятна красота - и виртуалната разходка, и снимките, и гъбените ястия! Браво, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни картини, прекрасно място, Кате! Никога не бях и чувала за него. Но наред с всичката тая красота постоянно имах усещането, че аха, на следващата снимка ще видя някоя змия. Наистина е малко, даже не малко опасно да се разхожда там човек в летните жеги, дори и сега - те излизат именно на открито да се напичат, само слънце да има. Мястото обаче си заслужава да се види, категорично! И я кажи, онзи Провъртеник как го снима - в реката ли гази? :)
    И пак вкусно ни нагости - обичам гъбено ризото и супички също. Чудесна си ми ти!
    Поздрави и също толкова вълнуващ уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, да в реката се гази, но където е Провъртеника е плитко. Но ние доста газихме из реката, докато стигнем до там.:)Прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  5. Не се спря,бе Катееее...добре че пътуваш,та и ние да видим прекрасните кътчета на страната ни.Благодаря за разходката-много вкусно си сготвила...
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, тези снимки са отпреди година - две, просто сега им дойде реда да ги публикувам. Прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  6. Невероятна красота пак си ни предложила Катенце!
    Супичката и оризчето са ммммм...неустоими ,много обичам!
    Защо не беше по близо да ти дойда на гости.:)
    Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, от мен супичка и оризче, от теб пухкав топъл хляб! Ще направим трапезата!:) Прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  7. Непознато място и се радвам че го посетих чрез твоите очи!
    Супата и оризчето са много апетитни!
    Честит празник, Цветница!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Цветница, Тили, с пожелания за здраве и благоденствие!

      Изтриване
  8. И вкусно и красиво, след тази прекрасна разходка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, нека да е вкусна и красива и новата седмица!

      Изтриване