Няколко пъти посещаваме тази екопътека и все не стигаме до водопада:).
Но пък пикник си направихме. А и екопътеката е много красива, тъй като се върви все покрай реката. Стигали сме до началото на гъстата гора:), ама мен като ме е страх от мечки:)... Е, някой ден и до водопада ще стигнем, а засега ви каня на пикник и даже и рецепта за едни импровизирани пържолки ще запиша, че станаха много вкусни.
Сега да кажа малко повече за пикниците на Екопътеките. Огън се пали само на разрешените места, оградени с камъни. Разпалете го добре и след като угасне, да останат въглени " жарава", тогава може да печете на скара или нещо друго пригодено - шишчета и т.н...
Храната е въпрос на избор и вкус. Ние най-много обичаме да си печем картофи, завити във фолио, във жаравата на огъня.
Също така и мариновани във зехтин и сол зеленчуци: тиквички, картофи, моркови, лук... Пържолки, кюфтенца и т.н.
Задължително трябва да имате вода до вас и на финал да загасите огъня много добре!
Свински пържоли с лук и гъби на фурна
Продукти:
около 400 гр нарязани пържоли от котлет без кост
1 глава лук
няколко гъби, печурки
олио
сол
черен пипер
брашно, за овалване на месото
Приготвяне:
Посолете и подправете с черен пипер месото. Потопете всяка пържола в брашно от двете страни. Изтупайте излишното брашно.
Намажете тефлонов тиган с олио и когато загрее, поставете пържолите да се запечатат и от двете страни.
В тава налейте малко олио, добавете вода: примерно 5 с.л. олио и 100 мл вода.
Нарежете гъбите на филийки и поставете полувината от тях в тавата. Отгоре подредете пържолите.
Подредете върху тях останалите гъби и лукът, нарязан на кръгчета.
Посолете леко и поръсете черен пипер.
Включете фурната на 190-200 градуса и поставете тавата вътре.
Изпечете пържолите до готовност.
Стават много крехки!
* Не ги покривам с фолио.
Поднесете с картофено пюре.
Прекрасна разходка, а край огъня най-много обичам. Днес и ние ще се възползваме от хубавото време.
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Кате, благородно завиждам, прекрасно ! И много вкусно, много...
ОтговорИзтриванеА онези двойни гъбки на снимката ти с пържолките - за първи път виждам...
Поздрави и още по-хубав ден ти желая! :)
Много красиво! Тази година и през Априлци минахме и то баш по време на пазара:)
ОтговорИзтриванеСтрахотна разходка! Обожавам месце на скара с дърва. Прегръщам те*)
Прекрасно! Много обичам пикници в гората, Кате и да има много вода. Аз не можах да се възползвам от хубавото време днес, малко съм "домашно разположена", но в началото на есента го направихме това упражнение, даже се потопих под водопада - страхотно е. Живи и здраве утре, ако не ми мине котка път, тръгваме.
ОтговорИзтриванеНаздраве на вкусните пържолки!
Прегръдки!
Ех,че ми се доходи на пикник като разглеждам твоите снимки,Кате!Много обичаме,но скоро не сме се отбивали в гората и сега с тази цвърчаща скара много ме подстрекаваш,ама пусто съм много болна и ще трябва да почакам :( .Че и същата чанта имам,ама е розовка,хехе.
ОтговорИзтриванеА пък пържолките са убийствени!Прелест!Сърдечен поздрав и хубава неделя!
Ех, как ми се иска да съм била в компанията ... Но и така става, ще си направим пържолките и пак ще разгледаме страхотните снимки :) Благодаря за разходката, Кате, беше чудесно прекарване!
ОтговорИзтриванеЛека и спокойна нощ!
Невероятна разходка и рецепта, Кате! Прекрасна нова седмица ти желая, мила! ;)
ОтговорИзтриванеЕхааа! Ето на това му викам пикник! Храната на чист въздух е прекрасно нещо, особено приготвената на жар!
ОтговорИзтриванеКате, страхотна разходка! Обожавам пикници и разходки в планината!
ОтговорИзтриванеА картофките, печени в жарта са ми любими.
Ей това меню е моето меню. За мен си готвила, знам аз :)
ОтговорИзтриванеВкусно и неустоимо :)