Страници

Сладкиш със сливи и сметана и разходка до най-старият Цистерциански манастир в света


Открих рецептата за "Zwetschgen-blechkuchen mit sahneguss" в списание: Uni Family 5/2013 / UNIMARKT. Това е сладкиш, наподобяващ плодова пита, в къщи се хареса, ароматен е, вкусен и сочен.


Класическият блехкухен се пече в голямата правоъгълна тава на фурната. Блатът се прави с от тесто с мая, но има и варианти с бакпулвер. Най-популярните версии са с плодове отгоре, като е възможно и добавяне на слой от някакъв крем.
За моят първи Блехкухен използвах тава с диаметър 24 см, просто с такава разполагах в този момент, затова и няма да го нарека Блехкухен, а просто сладкиш. Събран в тази малка тава, доста се надига, но въпреки всичко беше вкусен. Рецептата е за голямата правоъгълна тава на фурната или за кръгла тава с диаметър около 30 см.


Продукти:
200 мл нискомаслено мляко
1/2 кубче мая ( 1 пакетче суха)
140 гр захар
350 гр брашно
4 яйца
40 гр меко масло
1 ч. л.канела на прах
300 гр заквасена сметана
600 гр сливи


Приготвяне:
Затоплете млякото. Добавете натрошената мая и 20 гр от захарта. Покрийте с фолио и оставете за няколко минути, да шупне.
Пресейте брашното в купа и добавете 40 гр от захарта, разбъркайте.
Направете кладенче и добавете маята с млякото, 1 яйце, мекото масло и канелата.
Разбъркайте всичко с миксер, с приставки за тесто за 4 минути. Тестото започва да се отделя от стените на купата.
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете докато се навдигне за 35 минути.
Разбийте с миксер 3 яйца с 40 гр захар и заквасената сметана.
Измийте сливи, разполовете ги и премахнете костилките. Ако са много едри, може да ги нарежете на 4.


Загрейте фурната 180 градуса.
Извадете тестото от купата и го месете за няколко минути. Тестото е много меко и пухкаво.
Намажете тава с олио, поръсете я с брашно и изтупайте излишното количество брашно. Може да използвате хартия за печене.
Разточете тестото и го прехвърлете в тавата. Този сладкиш съществува и като по-висок, като моят и като по-нисък с по-тънка кора. Най-добре е да се използва правоъгълната тава на фурната, но в случай, че нямате в момента такава, може да използвате и кръгла, но желателно с размер 30 см, за да не става толкова висок като моят, понеже тестото в случая доминира:).
Покрийте тестото със сметановият крем.
Отгоре подредете сливите.
Поръсете с останалата 40 гр захар.
Печете във фурната около 40 минути, на най-ниската скара.
Извадете тавата, внимателно извадете сладкиша и го оставете върху решетка да се охлади. Внимавайте да не го разчупите. Ако е необходимо, помогнете си с чиния.


Разходката днес е до едно много живописно място - Бароковият манастир Рейн.
Намира се на 20 км северно от Грац. От 1129 г. в него живеят постоянно монаси и всъщност това е най-старият оцелял цистерциански манастир в света. Базиликата е уникална. Манастирът разполага с библиотека с ценни средновековни ръкописи.
Прекрасна дестинация за отмора сред природата, в близост до манастира започват маркирани пътечки, а въздухът и околността са наситени с красота и спокойствие.


   


   


   


   


   



С пожелания за прекрасен уикенд!

13 коментара:

  1. Кате,взимам си парченце от този разкош за кафенцето :*
    снимките както винаги са страхотни!
    Прегръдки и хубав ден мила

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, благодаря за прелестната закуска, за рецептата също благодаря, че скоро намерих такава в тефтера и се чудех дали не съм сбъркала с маята. А разходката си е поредна наслада за сетивата! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, десертът ти е страхотен, а разходката ми дари такова душевно спокойствие, благодаря! Прекрасни са всичките ти снимки, а последната е като картина...
    Сърдечни поздрави, нека и твоят ден да е вълшебен! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепен и много сочен сладкиш с любима заливка,Кате!
    Католическите църкви са прекрасни,винаги празнични,богато рисувани и честно казано много повече ми харесват от нашите по отношение на излъчване,архитектура и интериор.
    Ето и тази,в малко населено място,а колко пищна.
    Прегръдка и усмихнат ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошен десерт си направила ,Кате!
    Интересна е иразходката, с която успя да ме потопиш в атмосферата на това наистина живописно място.Благодаря за споделеното!
    Приятен уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Отново ни предложи чудесна разходка, Кате! Страхотни снимки на това красиво място! И много-много вкусно ни почерпи! С удоволствие пак ще дойда да ти правя компания при следващия тур :)
    Хубави дни, пълни с впечатления!

    ОтговорИзтриване
  7. Приходанка такава :)
    Много красиво място показваш пак, Кате!
    А сладкиша - сочен, апетитен,... може ли парченце?

    ОтговорИзтриване
  8. ¸.•°♪♬♫º° ·.
    Amei a cor, a textura do bolo... com ameixas, deve estar maravilhoso!!!
    Lindas fotos, consigo imaginar a beleza desse lugar.
    º°✿✿彡

    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil.
    °•.¸♬♫° ·.

    ОтговорИзтриване
  9. Знаеш ти Кате ... първо десерта и после да горим калориите с разходка :)
    Хитруша!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате поредната хубава разходка ми направи! Манастира излгежда много красив, да не говорим за есенните багри около него!
    А от десерта си взимам парченце ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Много приятно есенно предложение, Кате -
    красиво, ароматно и вкусно, гарнирано с една чудесна разходка -
    поздравления и пожелания за хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Есенен разкош! И снимките, и рецептата са много вдъхновяващи, Кате! Прекрасна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  13. То много красиво бе, Бонбон ....и сладкиша чуден! Имам приятелка в Грац, ама не съм знаела колко е красиво там!
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване