Страници

На карнавал в КсантиТрадиционно на Сирни Заговезни на много места в Гърция се провеждат карнавали. За Северна Гърция най-големият се провежда в Ксанти. Всяка година Фестивала привлича хиляди туристи от цял свят.
Днес ще ви разкажа за него.

Дни преди карнавалните шествия улиците и домовете се украсяват, провеждат се много мероприятия, изложби, театрални постановки концерти и др.

И така... мястото е Ксанти, Гърция. Времето - дъждовно. Настроението - слънчево.

Вечерта преди карнавала, също се провежда шествие по улиците на града. Настроението, емоциите, хората, песните, танците, фойерверките всичко е толкова празнично и красиво, завладяващо и естествено.
"Уличната храна" предлага изобилие от изкушения. Успях да опитам и казан дипи:), галактабуреко. Гофретите се предлагат по нетрадиционен начин, наденичките на шиш, поничките / техните лоумадес/ декорирани атрактивно, от витрините примамливо надничат интересни локуми, сладкиши и др.


Денят на карнавалното шествие. Улиците вече са почистени от хилядите конфети, гирлянди и следи от предишната вечер. Постепенно започват да се изпълват с хора, облечени в атрактивни костюми, пристигат автобуси и коли с туристи и атмосферата отново става празнична. Въпреки проливният дъжд, парадът започва. Улиците се изпълват с цвят, участниците преминават под звуците на музика, звучаща от супер огромни тонколони, а между отделните групи се предвижват огромни цветни платформи. 
Прекрасно е човек да се докосне до една друга култура, едновременно близка и същевременно различна от нашата. Карнавалът, наистина е мащабен, организацията страхотна, а хората там знаят как да се забавляват.
В следващата публикация ще ви разкажа за стария град на Ксанти, а сега ви пожелавам прекрасна нова седмица и много усмивки!

6 коментара:

 1. Много настроение, прекрасни емоции, пресъздадени страхотно! Благодаря за красивите снимки, Кате! Почувствах еуфорията от разстояние и изобщо не усетих дъжда ;)
  Чакам с нетърпение и следващата публикация! Поздрави и прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 2. Наистина е прекрасно, благодаря ти, че сподели с нас, Кате! Хубава седмица!

  ОтговорИзтриване
 3. Кате, благодаря ти, че отново ме пренасяш някъде другаде и пак на хубаво. :) Голямо нстроение е било, безспорно. Очаквам и старинната част от разходката ви.
  Поздрави и хубав ден! :)

  П.П. Мисля, че си открила Your Candy Shop. ;)

  ОтговорИзтриване
 4. Празнично и пъстро! Чудесно прекарване сте си организирали, Кате! С удоволствие ще се разходя с теб и следващия път :)
  Хубава и спорна седмица!

  ОтговорИзтриване
 5. Времето може и да е дъждовно, но настроението и емоциите наистина са слънчеви!
  Благодаря за споделеното!
  Слънчев ден, Кате!

  ОтговорИзтриване
 6. Еха, и там е било шарено и весело като във Венеция и Корфу ;)
  Разкошни снимки и прекрасен спомен! Благодаря че сподели, Кате, даваш ми идея за празника през следващата година - никога не съм била на този ден в Гърция, а знам че навсякъде организират пищни карнавали!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване