Страници
В очакване на Великден: Велика събота!
По традиция в съботата, преди Великден се боядисват яйца, ако не са боядисани в четвъртък и се месят козунаци. Ето и нашата домашна Великденска работилничка:)
Великденски козунак
по рецептите за:
козунак със заквасена сметана
козунак с шоколадов пълнеж
Продукти:
За 1 кръгъл козунак, тава с размер 24 см.
(Аз направих двойна доза с 1300 гр брашно, за да направя 1 кръгъл и два правоъгълни козунака)
650 гр брашно
7 гр суха мая / 1 пакетче
150 гр пудра захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. смес цитрусови корички лимон и портокал
1 пакетче ванилена захар
30 гр краве масло
30 гр олио
3 големи яйца (единият жълтък е за намазване на козунака)
200 гр заквасена сметана
150 мл топло (не горещо) прясно мляко
олио за намазване на тавата
За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
За поръсване:
2 с.л. филирани бадеми
2 с.л. захар
Плънка:
150 гр смлени на едро орехи
250 мл прясно мляко
25 гр натрално какао
80 гр захар
1 пакетче ванилена Бурбонска захар
1/2 капсула есенция ром
Приготвяне:
Разбийте с вилица в купа двете цели яйца и белтъка, добавете ванилията. Разбъркайте. В друга купа пресейте брашното, пудрата захар и солта, добавете маята и лимоновата кора. Разбъркайте. Направете "кладенче" в средата на брашнената смес, изсипете в него сметаната, яйцата и прясното мляко. Замесете с приставките на миксера меко тесто, докато започне да се отделя от стените на купата. Извадете го на леко набрашнена повърхност, премесете го леко и го оформете на топка. Поставете го в купа, поръсена с брашно.
Покрийте го с кърпа и го оставете за 30 минути на топло да втаса.
През това време разтопете кравето масло, може и в микровълнова и го разбъркайте с олиото. Ако сместа е гореща, охладете до стайна Т.
Извадете тестото от купата и започнете да добавяте мазнината лъжица по лъжица към него, като месите при всяко добавяне на мазнина. Оформете го на топка и го поставете в купа.
Покрийте го с прозрачно фолио и леко одеало или кърпа и го оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
За плънката на козунака смесете всички продукти и варете на бавен огън, като разбърквате от време на време, докато се сгъсти сместа.
Намажете тава с олио и я поръсете с брашно.
Разделете тестото на три части, разточете всяка на кора с нормална дебелина. Намажете ги с плънката и ги завийте на рула.
Сплетете ги на плитка, завийте я в кръг и поставете в тавата. Отгоре декорирайте с варени яйца.
Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса за около 30-40 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете козунака с разбития в прясното мляко жълтък, поръсете с филирани бадеми и захар.
Печете на скара поставена на ниво 2 , за да не е близко до горния нагревател. Печете до златисто за около 30-40 минути, проверявайте с дървена клечка, при забождане в козунака, ако не полепне нищо по нея, значи е готов.
Извадете го и го поставете на решетка да се охлади. След това може да го съхранявате в плик или кърпа.
Боядисване на Великденски яйца
Какви цветове ще се получат върху яйцата зависи както от боичките, така и от яйцата. Аз избрах бели яйца и няколко тъмни.
Предварително обаче трябва да се престояли поне 1 час на стайна температура, да не са директно от хладилник, защото вероятността да се напукат е по-голяма.
Аз поставям яйцата в тенджера с дебело дъно, наливам вода 1 см над нивото на яйцата и включвам котлона на средна степен, да заври водата постепенно. От момента на завиране ги оставям да се варят за 10 минути.
Първото яйце в червено:
Яйца с естествени оцветители:
Мислех да боядисам всичките яйца с естествени материали, обаче нещата не ми се получиха:), след четене в нета, разбрах, че трябвало да престоят в отварата една нощ, обаче честно не ми се чакаше толкова, пък и тези яйца така да ги оставя без контрол:))) Та някой ако знае точно тънкостите, без такива дълги престои, моля да сподели.
Единствените естествени са ми яйцата с Куркума, страхотен жълт цвят се получи.
В 200 мл гореща вода изсипете 1 с.л. Куркума на прах и 2 с.л. оцет. Оставете сварените яйца да престоят около 30 минути, или докато се оцветят.
И донякъде тези с люспи от лук, защото след това ги потопих в боя.
Нарежете външните люспи на жълт или червен лук. Намокрете сурови яйца и ги "облепете" с люспите, завържете стегнато с парче чорапогащник, вържете го с конец и сложете яйцата да се варят във вода за 10 минути, след което добавете 1 -2 с.л. оцет във водата и ги ставете да престоят във водата за още 10-20 минути. След това може да ги боядисате в червена или друга разтворена боичка. После отстранете люспите.
Декупаж на яйца
За целта се използват сварени боядисани яйца. От салфетки изрежете мотиви, отстранете долните пластове и нека остане само най-горният тънък пласт. Поставете мотива върху яйцето и с четка с разбит с вилица белтък намажете внимателно върху мотива и готово.
Мотивите, които избрах са на роза, подкова/ в годината на Коня/ и теменужка.
Яйца с листенца
Откъснете листенца от магданоз, цветя и др. и ги поставете върху предварително сварените яйца. Поставете ги в арченце чорапогащник и завържете с конец, потопете в разтворени боички, след това оставете да изсъхне и отстранете чорапогащника и листенцето.
Сладки изненади за децата:
И едно фотогенично зайче:)
Подменихме миналогодишното яйце с ново, а старото, заедно с венчето от Цветница 2013 пуснахме в реката.
Пожелавам ви Светло посрещане на Великден, най-здравите яйца, най-вкусните трапези:)!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кате, светли празници и на теб! Бъдете здрави и благословени цялото семейство, прекрасна е работилничката ви. :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСветли празници на теб и семейството ти, Кате :)
ОтговорИзтриванеВсичко е много красиво, поздравления!
Светли празници, Кате! Здраве, благоденствие и много щастие на теб и семейството ти пожелавам! Невероятни са и козунаците, и яйчицата! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеПриказен Великден си приготвила, Кате - всичко е прекрасно!
ОтговорИзтриванеСветли, благословени и щастливи празници!
Кате,всичко е прекрасно!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе миличка!!!!!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ Кате, здраве, мир и благоденствие и много кулинарно вдъхновение. Всичко е прекрасно, но яйцето с лука ми е любимец.
ОтговорИзтриванеwishing you a blessed Easter
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе! Кате, весели празници! Бъдете здрави, и усмихнати! С вълшебните си ръце си направила незабравима атмосфера за празника! Прекрасните яйца, уханните козунаци и декорациите ... Страхотни са!
ОтговорИзтриванеХристос воскресе! Да сте живи, здрави, много щастливи и винаги да имаш помощници. Много добра работа сте свършили в домашната работилничка - и козунаците са така апетитни и яйцата са много красиви :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни неща си сътворила за празника!
ОтговорИзтриванеИ тук да те поздравя със светлите Великденски празници.
Кате,толкова е пъстро,цветно и ухаещо,че ми се иска да приседна на бялото столче до козунака и да си хортуваме едно приятно,лежерно с теб....ех,че хубаво би било.
ОтговорИзтриванеПоздравления,козунаците ти са великолепни отново!
Ако позволиш една идея за следващата година-за да не ти се оцветява козунака от боядисаното яйце,можеш да сложиш сурово яйце при оформянето и след като е изпечен козунака,да го подмениш с боядисано.