Страници

Честит празник - 1 ноември!


Честит 1 ноември - Ден на народните будители, ден на личностите които смело се стремят към запазване на Вярата, Рода и Отечеството без да очакват възнаграждение за това!
Личностите, помогнали и помагащи за съхранението на българският език, дух и вяра през годините: книжовници, просветители, борци за национално освобождение.
Личностите, които водят народа към Просвета, Култура, Свобода.
Дълъг е списъкът с техните имена, хиляди са достойните хора и аз няма да ги изреждам всичките, но като пример ще дам: Вазов, Левски, Ботев, Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и т.н. Добавям и съвременните учители, свещеници, фолклорни изпълнители...

В дните преди 1 ноември статистиката в блога показваше доста усилено търсене на идеи за празника.
Има много неща, които бихме могли да направим днес: приятна разходка до място, свързано с живота и дейността на някой от народните Будители или пък да си приготвим едно интересно меню от българската кухня.
Подходяща тема за меню за 1 ноември са също и "слънчогледите", съществуват множество рецепти за пити, пици, салати и т.н.
Може и просто да прочетем някоя книга, или да изгледаме български филм заедно с децата.
Може да си изработим красив фенер, светлината е неизменна част от този празник.
Най-вече - нека отдадем нужното на всички заслужили българи, помогнали за издигането на българската духовност и запазването ни като нация.
Нека си спомним и почетем делото на тези, които са съхранили през вековете нашите духовни ценности.


За нашата празнична трапеза си харесах ето тези красиви питки в чушки, които открих при Дианка. Между другото, смятам, че е редно да спомена, че нейният блог е като енциклопедия за празниците - с тематични и подбрани публикации, за което винаги съм ѝ благодарила! Ето отново благодаря и сега за тази прекрасна идея!
Тестото при мен е съвсем обикновено тесто за пици.
Плънката е от запържен лук - като за лучник.

Честит празник, още веднъж на всички и нека запазим това пламъче така чисто и светло и в словото ни и в мислите ни и в делата ни!

7 коментара:

 1. Честит празник, Кате! Нека светлината се пребори и пребъде! И нека българският дух винаги да устоява на изпитанията. :)

  ОтговорИзтриване
 2. Честит празник и на теб, Кате! Ти никога не подминаваш празник, продължавай все така, момиче!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. :) Пепи:))) и вие не ги подминавате, просто не ги отразявате толкова често като мен:))) Честит празник, мила!

   Изтриване
 3. Честит празник Кате,
  и аз считам, че твоят блог би могъл да бъде наръчник за празнична трапеза -
  винаги с много, тематични и интересни идеи, предложения и чудесни рецепти.
  Благодаря, че си харесала пълнените чушчици, а идеята за лучената плънка е страхотна,
  а с твое позволение бих дала линк към твоята нова версия. Прекрасни снимки!
  И още веднъж - честит празник!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дианка:), разбира се, че имаш моето позволение, скъпа:), въпреки, че аз съм на светлинни години от твоето блестящо изпълнение:). Реших с лук да ги напълня, но май и сиренцето ще е подходящо за целта. Твоите чушки, обаче ми харесват повече, по тънкостенни са и смятам, че точно те са идеали за тази цел. Тези са прекалено месести и пускат доста сок при печенето, което се отразява и на плънката, примерно в долната част питката от външната страна стоеше като навлажнена. Не беше тестива, но някак кондензирала:))) Иначе идеята си е страхотна, ефектни са, много. Благодаря ти, още веднъж!

   Изтриване
 4. Прекрасен празник!Да ни е честит!
  Трапезата ти искри,Кате.....сякаш виждам усмихнатите Ви лица около нея...Браво!

  ОтговорИзтриване